Πόλεμος στη Ουκρανία : Τα τανκς των Ρώσων βρίσκονται μόλις 20χλμ από το κέντρο του Κιέβου σύμφωνα με τα διεθνή μέσα και οι επόμενες ώρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη χώρα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ η “μητέρα των μαχών” αναμένεται να δοθεί στο Χάρκοβο καθώς είναι μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας.

Το Χάρκοβο σφυροκοπείται από όλες τις πλευρές και πολλοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι αναφέρουν πως αυτή είναι η περιοχή όπου αναμένεται να γίνει η “μητέρα των μαχών” καθώς είναι μια περιοχή που έχει βαριά βιομηχανία και σε αυτή βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο. Πρόκειται για έναν στρατιωτικό κόμβο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέλουν να “κατακτήσουν” το συγκεκριμένο σημείο. Οι Ρώσοι θέλουν να καταλάβουν το Χάρκοβο για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα βασικό πέρασμα και να εισχωρήσουν ακόμη πιο δυνατά στη χώρα αλλά οι Ουκρανοί κρατούν “γερά”.

Παράλληλα, στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας δε σταματούν οι δυνατές εκρήξεις και οι φόβοι πως οι Ρώσοι στρατιώτες πλησιάζουν με τα τανκς είναι μεγάλοι. Αλλά προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ακόμη δεν έχουν πλησιάσει.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Αμερικάνικου υπουργείου Άμυνας υπάρχει καθυστέρηση καθ’ως έχουν ξεμείνει από καύσιμα οι Ρώσοι στρατιώτες και προχωρούν πολύ σιγά αλλά η Μόσχα αναφέρει πως τίποτα από όσα λένε οι ΗΠΑ δεν ισχύει και πως όλα λειτουργούν βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τον βομβαρδισμό σε πύργο τηλεπικοινωνιών της ουκρανικής τηλεόρασης στο Κίεβο, όπως αναφέρουν οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ακόμα πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε την Ρωσία βάρβαρη για την επίθεση στον πύργο που βρίσκεται κοντά σε μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ, τόπος μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

Μπήκαν στη Χερσώνα οι ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, όμως οι Ουκρανοί ελέγχουν ακόμη το κτίριο της τοπικής διοίκησης, ανέφερε ο ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Βαντίμ Ντενισένκο, μιλώντας στην τηλεόραση.

Συζητήσεις Ζελένσκι με Μπάιντεν

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε να “σταματήσουμε τον Ρώσο επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό”, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Μόλις συνομίλησα με τον Αμερικανό πρόεδρο (…) Πρέπει να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό”, έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι μετά από αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία, την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας”, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Κατά τη συνομιλία τους, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν κυρίως για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ουκρανία σε θέματα άμυνας, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτών.

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 677.000 πρόσφυγες έφυγαν από την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι δήλωσε πως άλλοι 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των Ουκρανών προσφύγων να έχει φθάσει περίπου τις 677.000.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας είχε δηλώσει πως τουλάχιστον 660.000 άνθρωποι που έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν συρρεύσει σε γειτονικές χώρες και οι αριθμοί αυξάνονται με “εκθετικό” ρυθμό.

“Έχουμε τώρα περισσότερους από 660.000 πρόσφυγες που έφυγαν από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες μόνο τις έξι τελευταίες ημέρες”, δήλωσε εκπρόσωπος της HCR η Σαμπία Μαντού, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. “Οι αριθμοί αυξάνονται εκθετικά (…) Με αυτό τον ρυθμό, η κατάσταση φαίνεται ότι θα γίνει η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση του αιώνα στην Ευρώπη”.

Όλες οι γειτονικές χώρες κρατούν μέχρι τώρα ανοικτά τα σύνορά τους στους πρόσφυγες που έρχονται από την Ουκρανία — εκ των οποίων “ένας μη αμελητέος αριθμός” έχουν πάει στη Ρωσία, υπογράμμισε η Μαντού.

“Η HCR καλεί τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να δίνουν πρόσβαση στο έδαφός τους σε όλους όσοι φεύγουν: τους Ουκρανούς και τους πολίτες τρίτων χωρών που ζουν στην Ουκρανία”, είπε.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη, η εκπρόσωπος της HCR στην Ουκρανία, Καρολίνα Λίντχολμ Μπίλινγκ, εκτίμησε, εξάλλου, πως ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων φθάνει το ένα εκατομμύριο.

“Υπολογίζουμε πως πρέπει να υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας ή που βρίσκονται τώρα σε ένα τρένο, ένα λεωφορείο ή ένα αυτοκίνητο προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο”, είπε.

Στα πολωνικά σύνορα, το προσωπικό της HCR διαμήνυσε πως άνθρωποι που κατάφεραν να περάσουν περίμεναν έως και 60 ώρες σε συνθήκες ψύχους, σύμφωνα με τη Μαντού.

Η αναμονή για την είσοδο στη Ρουμανία μπορεί να φθάσει τις 20 ώρες, προσέθεσε, και χρειάζονται 24 ώρες για να διανυθεί η απόσταση των 60 χιλιομέτρων από την Οδησσό, στην Ουκρανία μέχρι τα σύνορα με τη Μολδαβία.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), περίπου 470.000 πολίτες τρίτων χωρών ζουν στη χώρα, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι ξένοι φοιτητές ή μετανάστες εργαζόμενοι.

“Μπορεί να έχει επιβεβαιωθεί η άφιξη 6.000 από αυτούς στη Μολδαβία και τη Σλοβακία, όμως πολλοί παραμένουν αποκλεισμένοι εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΟΜ, Σάφα Μσέλι στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

“Κάνουμε έκκληση στις χώρες να προστατεύσουν τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των μαχών και να τους επιτρέψουν να διασχίσουν τα σύνορα της Ουκρανίας προκειμένου να βρεθούν σε ασφάλεια — χωρίς διάκριση”, πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο ΟΗΕ και οι οργανώσεις εταίροι του απηύθυναν σήμερα επείγουσα έκκληση για τη συγκέντρωση 1,7 δισεκ. δολαρίων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

“Είμαστε μάρτυρες αυτού που θα μπορούσε να γίνει η πιο σοβαρή προσφυγική κρίση στην Ευρώπη αυτού του αιώνα”, δήλωσε ο Φιλίπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Από το ποσό αυτό, 1,1 δισεκ. δολάρια αναμένεται να βοηθήσουν έξι εκατομμύρια ανθρώπους στην ίδια τη χώρα για μια πρώτη περίοδο τριών μηνών, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του οργανισμού.

Ο ΟΗΕ εκτιμά πως 12 εκατ. άνθρωποι θα έχουν ανάγκη για βοήθεια στην Ουκρανία καθώς και περισσότεροι από 4 εκατ. πρόσφυγες που μπορεί να φύγουν από τη χώρα για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Για να βοηθήσει τις χώρες αυτές να απορροφήσουν το σοκ, ο ΟΗΕ χρειάζεται 550,6 εκατ. δολάρια, προκειμένου να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων που κατέφυγαν στην Πολωνία –χώρα που έχει δεχθεί αριθμό μεγαλύτερο του 50% των προσφύγων–, αλλά και στη Μολδαβία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Το ποσό αυτό αναμένεται να εξασφαλίσει τη στέγαση, να διανείμει χρήματα και να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα τους αφήνοντας τα πάντα πίσω τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν συγκάλεσε για την Τετάρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας, με αντικείμενο την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας για την Τετάρτη το πρωί, για τρίτη φορά αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την περασμένη Πέμπτη.

Ο Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, πολλαπλασιάζει τις διπλωματικές ενέργειες και τις επαφές του επιδιώκοντας να βρει μια λύση στην κρίση αυτή. Νωρίτερα σήμερα μίλησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Ινδίας, της Ιαπωνίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Φινλανδίας και της Λιθουανίας.

Η Γαλλία συμμετέχει στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία και σκοπεύει να παράσχει αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί ανακοίνωσε ότι θα σταλούν ενισχύσεις στις χώρες της Βαλτικής αλλά και στη Ρουμανία.

Ειδήσεις σήμερα

Πώς μπορείτε να αιτηθείτε επίδομα παιδιού και μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλετε αίτηση

Δεν το χωρά ανθρώπινος νους! Συνελήφθη αλλοδαπός για κατοχή υλικού πορνογραφίας με βρέφη στη Θεσσαλονίκη

Ο χάρτης της διασποράς των νέων κρουσμάτων – Περισσότερες από 6.000 νέες μολύνσεις στην Αττική

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις