Οι προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ και οι μάχες των Ελλήνων με τα χαλάσματα που άφησε πίσω του, ο καταστροφικός σεισμός στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία, έχουν συγκινήσει και συγκλονίσει τόσο τη γείτονα χώρα, όσο φυσικά και όλους τους Έλληνες.
Πολλές είναι οι ιστορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ιστορίες διάσωσης, αλληλεγγύης, αλλά και γενναιότητας, από τους άνδρες της ΕΜΑΚ, που έδωσαν τα πάντα, προκειμένου να σώσουν όσες περισσότερες ζωές, μπορούσαν, κάτω από τα χαλάσματα, που άφησε πίσω του, ο Εγκέλαδος.
Μια τέτοια, έδειξε το βίντεο ντοκουμέντο που “έπαιξε” στην τηλεόραση του Open. Σε αυτό καταγράφονται οι ηρωικές προσπάθειες των Ελλήνων, να σώσουν ένα 7χρονο κορίτσι μέσα από τα συντρίμμια κτηρίου που κατέρρευσε μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.
Το τρομακτικό στοιχεί, είναι πως η ΕΜΑΚ επιχειρούσε, την ώρα που συνέβαιναν και άλλοι μετασεισμοί, ωστόσο, οι Έλληνες παρέμεναν στις θέσεις τους, προκειμένου να καταφέρουν να μιλήσουν στο παιδί και να του δίνουν κουράγιο, μέχρι να το απεγκλωβίσουν.
Αξίζει να αναφερθεί, πως στις επιχειρήσεις στις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μετείχαν 36 διασώστες της ΕΜΑΚ δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα.
Σεισμός στην Τουρκία: Η καταστροφή μέσα από τα μάτια του Ευθύμιου Λέκκα
Στην Τουρκία, με την επιστημονική του, ομάδα, βρέθηκε και ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, που μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS, για τα όσα βίωσε τις 6 ημέρες που βρέθηκε στη γείτονα χώρα, ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής.
“Θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα να αναλύσουμε τον σεισμικό κίνδυνο και το θέμα της τρωτότητας των κατασκευών. Έχουμε να κάνουμε με μία διαδικασία μεικτή, όπου είναι ένα πολύ σύνθετο σεισμοτεντονικό πλαίσιο και ένα σύνθετο πλαίσιο κατασκευών.
Ήμασταν η μόνη ομάδα που διατρέξαμε όλες τις περιοχές. Έχουμε την εικόνα των καταστροφών για κάθε πόλη ξεχωριστά“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Όσον αφορά το μείζον θέμα των κατασκευών των κτηρίων που κατέρρευσαν σαν… τραπουλόχαρτα, ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως “Τα κυρίαρχα θέματα είναι ο αντισεισμικός κανονισμός -δεν είναι τόσο καλός-, δεύτερον δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός και τρίτον η ποιότητα των υλικών είναι χάλια“.
Έσπασε το φράγμα των 35.000 νεκρών σε Τουρκία και Συρία – Παραμονεύει ο κίνδυνος σοβαρών νοσημάτων
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"