Σεισμός στην Τουρκία: Ξεπέρασαν και τους 35.225 οι νεκροί στη γειτονική χώρα και στη Συρία, μία εβδομάδα μετά τα φονικά 7,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς από τις αρχές των δύο χωρών, από τον τεράστιο σεισμό 31.643 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD).

Εξάλλου στη Συρία οι αρχές έκαναν λόγο για 3.581 νεκρούς. Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό στη βορειοδυτική Συρία.

Πάντως, τις τελευταίες ώρες ήρθαν στο φως νέα βίντεο με διασώσεις εγκλωβισμένων στην Τουρκία, που βρίσκονταν εδώ και έξι ή επτά ημέρες κάτω από τα ερείπια των ισοπεδωμένων κτιρίων.

Σεισμός στην Τουρκία: Φόβοι για εξάπλωση σοβαρών νοσημάτων

Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι για την εξάπλωση σοβαρών μολυσματικών ασθενειών, τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ελληνικού τμήματος της ΜΚΟ “Γιατροί του Κόσμου”, Νικήτα Κανάκη, που μίλησε στο Mega “είναι άμεσος ο κίνδυνος επιδημίας δεδομένου ότι δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό και υπάρχουν μολύνσεις. Όλα αυτά μαζί κάνουν ένα εκρηκτικό κοκτέϊλ το οποίο θα απαιτήσει τη διεθνή βοήθεια“.

“Τις πρώτες ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό περιμένουμε να δούμε κυρίως έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων, ακόμη και έξαρση φυματίωσης βλέπουμε σε τέτοιους πληθυσμούς. Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο απ’ όλα είναι μία πιθανή εξάπλωση μίας σοβαρής τέτοιας λοίμωξης που είναι η χολέρα. Η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να έχουμε μία μεγάλη επιδημία χολέρας” ανέφερε από την πλευρά του ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ.

Από την πλευρά της, η Χριστίνα Ψαρά, γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των “Γιατρών χωρίς Σύνορα”, περιέγραψε στο Mega τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι στη Συρία.

Είναι μία περιοχή που μπαίνει στο 13ο χρόνο του πολέμου, μία περιοχή που ανήκει στους αντικαθεστωτικούς και 4 εκατ. κόσμο που υπήρχε πριν τον σεισμό, από τον οποίο οι 2,8 εκατ. είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, δηλαδή παρέμεναν στις πατρογονικές εστίες, αλλά δεν ήταν στα δικά τους σπίτια, αλλά σε καταυλισμούς ή άλλα σπίτια που τους είχαν προσφερθεί” ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι η παροχή ιατρικής βοήθειας στους τραυματίες και ψυχολογική υποστήριξη σε όσους βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής.

Η ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση σοβαρών νόσων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, τονίζοντας πως η πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής είναι το νούμερο ένα πρόβλημα και χρειάζεται συντονισμό.

Ειδήσεις σήμερα:

Μάγεψε τους πάντες η Rihanna στο ημίχρονο του Super Bowl και αποκάλυψε πως είναι ξανά έγκυος! (vids)

Καρατζαφέρης αποθεώνει Μητσοτάκη – “Ο μόνος κατάλληλος” – Το σχόλιο για τον Κώστα Καραμανλή

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις