Αναμφισβήτητα το κίνημα #MeToo έφερε τεράστιες αλλαγές και ανατροπές στη σύγχρονη κοινωνία και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες. Έδωσε φωνή στις γυναίκες όλου του κόσμου, να μιλήσουν ανοιχτά για όλες τις μορφές βίας που είχαν υποστεί και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και βία κάθε μορφής, που έχει ως κύριο στόχο την προτροπή δημοσιοποίησης περιστατικών.

Πώς γεννήθηκε το κίνημα MeToo

Πρωτοεμφανίστηκε το 2006 με πρωτοστάτισσα την Αμερικανίδα Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ, που άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο “Me Too” για να βοηθήσει άλλες γυναίκες αφροαμερικανικής καταγωγής, που είχαν υποστεί βιασμό, σωματική ή λεκτική βία, σεξουαλική παρενόχληση και κατάχρηση εξουσίας.

Η Μπερκ, που και η ίδια είχε ζήσει τον εφιάλτη έχονταας πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης κατ’ επανάληψη, θέλησε με αυτόν τον τρόπο να τις κάνει να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να διαμαρτυρηθούν δημόσια.

Η έκφραση #MeToo (=κι εγώ επίσης) έγινε το σύμβολο του κινήματος και ήταν τα μόνα λόγια που μπόρεσε να ψελλίσει η Ταράνα Μπερκ σε ένα 12χρονο κορίτσι, που της αποκάλυψε ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βία γράψουν στο status #Me too, ίσως δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος” έγραψε τον Οκτώβριο του 2017 η Αλίσα Μιλάνο στον λογαριασμό της στο Twitter, με αφορμή την αποκάλυψη περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης από τον κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβι Γουάνστιν.

Αμέσως, πολλές διάσημες προσωπικότητες ακολούθησαν την παρότρυνση της Μιλάνο, με αποτέλεσμα να έρθουν στο φως πολλές υποθέσεις με θύτη τον Γουάνστιν, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Έκτοτε, όλες και περισσότερες γυναίκες ανά τον πλανήτη άρχισαν να σπάνε τη σιωπή τους και να γνωστοποιούν τις προσωπικές τους, δραματικές εμπειρίες,

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Αμερικανός κωμικός Μπιλ Κόσμπι έγινε ο πρώτος διάσημος που καταδικάστηκε σε φυλάκιση εξαιτίας σεξουαλικών αδικημάτων, στην έναρξη του κινήματος #MeToo στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά στην Ταράνα Μπερκ, το περιοδικό TIME την κατέταξε το 2017 μαζί και με άλλες ακτιβίστριες ως “Πρόσωπο της Χρονιάς. Σήμερα, η Μπερκ δραστηριοποιείται και μιλά ανοιχτά σε εκδηλώσεις για αυτά που έχει υποστεί και είναι δραστήρια ακτιβίστρια υπέρ της ισότητας των δύο φύλων, καταδικάζοντας τη σεξουαλική βία οποιαδήποτε μορφής.

Η εμφάνιση του MeToo στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, το κίνημα MeToo εμφανίστηκε τον χειμώνα του 2020 μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας της Σοφίας Μπεκατώρου για τη σεξουαλική επίθεση, που είχε δεχτεί από από μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, ακολούθησε ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης, κυρίως στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι εξελίξεις αυτές άνοιξαν τον δρόμο και σε άλλες γυναίκες και άνδρες να αποκαλύψουν τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που είχαν δεχτεί κατά καιρούς. Οι καταγγελίες δεν σταμάτησαν στον χώρο του αθλητισμού, αλλά επεκτάθηκαν και στον ακαδημαϊκό χώρο, τον πολιτικό, τον δημοσιογραφικό και τέλος στον χώρο του θεάτρου.

Ανάμεσα στις πολλές καταγγελίες που σόκαραν την κοινή γνώμη ήταν αυτή των Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρου Φιλιππίδη τις οποίες ανέλαβε να διερευνήσει εισαγγελέας, και κατέληξαν στην ποινική δίωξη και των δυο γνωστών ηθοποιών, για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Τελευταία περίπτωση αυτή του πρώην συμπαρουσιαστή των “Ράδιο Αρβύλα”, Στάθη Παναγιωτόπουλου, που κατηγορείται από πρώην συντρόφους του για δημοσιοποίηση ροζ βίντεο από προσωπικές τους στιγμές.

Ειδήσεις σήμερα:

Λήγει την Κυριακή το βράδυ η προθεσμία εμβολιασμού για τους άνω των 60 – Δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση

H Πανσέληνος του Λύκου – Πότε είναι και γιατί ονομάζεται έτσι;

Η σύζυγος του Τζώρτζη Μονογυιού δεν ξέρει για τον θάνατό του – Νοσηλεύεται ακόμη και θα χειρουργηθεί στα πόδια (vids)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις