Κορονοϊός: Στην κατάσταση που επικρατεί ανά την Ευρώπη και την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg. Όπως αναφέρει παρ’ όλες τις δόσεις του εμβολίου του κορονοϊού χώρες από τη Γερμανία μέχρι και την Ελλάδα, καταγράφουν ρεκόρ κρουσμάτων, ενώ οι χώρες των Βαλκανίων όπως η Ρουμανία και Βουλγαρία, βιώνουν αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους.

Ακόμα το δημοσίευμα αναφέρεται στο “φωτεινό παράδειγμα” της Ισπανίας αλλά και σε χώρες που έχουν επαναφέρει περιοριστικά μέτρα όπως το lockdown στη Λετονία.

Ελλάδα

Η Ελλάδα καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων τις πέντε από τις τελευταίες έξι ημέρες κάτι που ώθησε σε νέους περιορισμούς, με τους ανεμβολίαστους να χρειάζεται να δείξουν αρνητικό Covid test για να επισκεφτούν κάποια καταστήματα, κομμωτήρια και εστιατόρια.

Τα μέτρα, εξαιρούν τα σούπερμαρκετ, τα φαρμακεία αλλά και τις εκκλησίες κάτι που αναζωπύρωσε την κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας

Γερμανία

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού “χτυπάει” σκληρά τη Γερμανία με τα κρούσματα να φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα και τα νοσοκομεία να επιβαρύνονται και να φορτώνουν από τις νοσηλείες. Η χώρα πλέον καλεί όλους τους ενήλικες να κάνουν την τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου έξι μήνες μετά τη δεύτερη με τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν να δηλώνει πως αυτός “πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση“.

Με περίπου 16 εκατομμύρια Γερμανούς που μπορούν να εμβολιστούν να μην κάνουν το εμβόλιο, οι Αρχές το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ωθήσουν για περισσότερη προστασία όσους είναι δεκτικοί στην τρίτη δόση. Οι προσπάθειες της χώρας περιπλέκονται και εξαιτίας της αλλαγής στην ηγεσία. Με την εξουσία της καγκελαρίου Μέρκελ να εξασθενεί ενώ ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, Όλαφ Σολτς, προχωράει τις προσπάθειές του να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Ηνωμένο Βασίλειο

Τα κρούσματα κορονοϊού στην Αγγλία έφτασαν σε αριθμούς ρεκόρ τον Οκτώβριο σύμφωνα με μελέτη του Imperial College του Λονδίνου. Μάλιστα όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Χαβίντ, η μελέτη στέλνει ένα “σημαντικό μήνυμα”, ώστε ο κόσμος να παραμείνει σε εγρήγορση ενόψει του χειμώνα.

Τον περασμένο μήνα η χώρα ξεκίνησε τη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού της γρίπης προκείμενου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της γρίπης.

Τα κέντρα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας στην Αγγλία έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις για τον κορονοϊό χωρίς ραντεβού σε άτομα υψηλού κινδύνου. Επιπλέον η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Βρετανίας είναι η πρώτη στον κόσμο που ενέκρινε το φάρμακο της εταιρίας Merck κατά του κορονοϊού.

Ιταλία

Στην Ιταλία, μερικές βόρειες επαρχίες όπως το Βένετο και το Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, έχει υπάρξει μία ταχεία αύξηση των κρουσμάτων, η ο ποία σύμφωνα με το Bloomberg συνδέεται εν μέρει με τις διαμαρτυρίες αντιεμβολιαστών κατά του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Η αύξηση έχει κάνει τις Αρχές να υπενθυμίζουν στο κοινό να κάνει το εμβόλιο.

Εργαζόμαστε για να επεκτείνουμε την ενισχυτική δόση σε νέες ηλικιακές ομάδες από την επόμενη εβδομάδα“, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη. “Χρειάζεται ακόμα να πειστούν περισσότεροι να κάνουν την πρώτη δόση και να επιταχύνουμε την τρίτη δόση”, προσέθεσε.

Γαλλία

Στη Γαλλία όπου τα μέτρα της κυβέρνησης κράτησαν τις νέες μολύνσεις σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, τα κρούσματα αυξάνονται ξανά. Αξιωματούχοι σε όλη τη χώρα έχουν κάνει υποχρεωτική ξανά τη χρήση μάσκας στα σχολεία, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν θα κάνει απολογισμό της κατάστασης σε διάγγελμά του στο λαό την Τρίτη.

Η πολιτική του Μακρόν που έχει ως προαπαιτούμενο την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε εστιατόρια, κινηματογράφους και άλλα μέρη συνέβαλε στην ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμού και έχει κρατήσει τα ημερήσια κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με γειτονικές χωράς. Την Παρασκευή μάλιστα ψηφίστηκε νομοσχέδιο που διατηρεί το καθεστώς με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μέχρι τον Ιούλιο του 2022, ενώ οι αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τους ηλικιωμένους να κάνουν ενισχυτική δόση.

Ισπανία

Η Ισπανία αποτελεί ένα σπάνιο “φωτεινό παράδειγμα” στην Ευρώπη. Οι μολύνσεις παραμένουν χαμηλές από τον Σεπτέμβρη, ενώ και οι νοσηλείες μειώνονται αισθητά.

Περισσότερο από το 88% των πολιτών άνω των 12 ετών έχουν εμβολιαστεί πλήρως και περισσότεροι από ένα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την ενισχυτική δόση, ένα μέτρο που υιοθέτησε η χώρα στις αρχές Οκτωβρίου.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία την Πέμπτη ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό ημερησίων κρουσμάτων από τις 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία εξακολουθούν να είναι μηδαμινά σε σχέση με την κορύφωση της έξαρσης της πανδημίας τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η χώρα βίωσε μία από τις χειρότερες κορυφώσεις της πανδημίας στον κόσμο.

Σχεδόν το 86% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί πλήρως, σε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στον κόσμο.

Ιρλανδία

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στην Ιρλανδία βρίσκεται στα πιο υψηλά νούμερα από τον περασμένο Ιανουάριο. Η χώρα σχεδίαζε να αφαιρέσει τους περισσότερους εναπομείναντες περιορισμούς τον περασμένο μήνα.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Λίο Βαράντκαρ, την Παρασκευή δεν απέκλεισε νέα όρια στην κινητικότητα μέχρι το τέλος του έτους εάν το σύστημα υγείας πιεστεί.

Δανία

Στη Δανία όπου πάνω από το 75% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 10 ημέρες, όπου έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των νοσηλειών.

Ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών, Σόρεν Μπρόστρομ, προέτρεψε την κυβέρνηση την Τρίτη να υιοθετήσει ξανά κάποιους περιορισμούς, όπως τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Ουγγαρία

Η καθυστερημένη εκστρατεία εμβολιασμού και έλλειψη μέτρων για την αντιμετώπιση κορονοϊού στην Ουγγαρία έχουν βοηθήσει ώστε η χώρα να έχει έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης του κορονοϊού στον κόσμο.

Ο Πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν προσπαθεί πλέον να αυστηριοποιήσει τα μέτρα, όπως κάνοντας υποχρεωτική τη μάσκα στα μέσα μαζικής συμπεριφοράς. Επιπλέον οι εργοδότες μπορούν να απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού από τους εργαζομένους τους, οι οποίοι εφόσον αρνηθούν πλέον τίθενται σε αναστολή. Μιλώντας την Παρασκευή στο κρατικό ραδιόφωνο ο Όμρπαν δήλωσε ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν περισσότερα μέτρα χωρίς να γίνει όμως πιο σαφής.

Τσεχία

Η Τσεχία κατέγραφε την εβδομάδα που μας πέρασε έναν από τους χειρότερους αριθμούς νέων μολύνσεων από τον περασμένο Μάρτιο, όταν αντιμετώπισε μία από τις πιο θανατηφόρες εξάρσεις της πανδημίας στον κόσμο. Οι νοσηλείες σημειώνουν ρεκόρ εξαμήνου και οι θάνατοι επίσης αυξάνονται.

Η χώρα επίσης αυστηροποιεί τα μέτρα προκειμένου να κάνει πιο δύσκολη την επίσκεψη εστιατόριων και πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στους ανεμβολίαστους. Ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται να επιβάλλει πιο σκληρά μέτρα για κοινωνική αποστασιοποίηση ή να κλείσει ξανά κάποιους τομείς της οικονομίας.

Χώρες της Βαλτικής

Οι χώρες της Βαλτικής σημειώνουν κάποιους από τους πιο υψηλούς ρυθμούς αύξησης κρουσμάτων ανά άτομο. Η Εσθονία μάλιστα σκέφτεται να υιοθετήσει κάποια μέτρα εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Τον περασμένο μήνα η Λετονία έγινε το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέβαλε ξανά ένα lockdown τεσσάρων εβδομάδων, έπειτα από την εκτόξευση των κρουσμάτων και την αύξηση των νοσηλειών που έφτασαν τα νοσοκομεία στα όρια τους. Το κοινοβούλιο της χώρας μάλιστα πέρασε την Πέμπτη νομοθεσία, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να απολύσουν ανεμβολίαστους εργοδότες.

Η Λιθουανία ανακοίνωσε μεγαλύτερο διάστημα κλειστών σχολείων για να ελαττώσει τη διασπορά του ιού μεταξύ των παιδιών.

Βαλκάνια

Η Ρουμάνια κατέγραψε τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης θανάτων την περασμένη εβδομάδα, ενώ η έλλειψη κλινών έχει αφήσει ανθρώπους στα ασθενοφόρα ή στις κουζίνες των νοσοκομείων. Μάλιστα κάποιοι ασθενείς έλαβαν οξυγόνο στα αυτοκίνητά τους.

Η Βουλγαρία, η οποία είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον χαμηλότερο αριθμό εμβολιασμένων, είχε μία από τις πιο θανατηφόρες εβδομάδες από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 1.000 νεκρούς. Οι Αρχές έχουν αυστηροποιήσει τα μέτρα, ενώ προσπαθούν να αποφύγουν ένα γενικό lockdown ενόψει και των εκλογών της 14ης Νοεμβρίου.

Τα δυτικά Βαλκάνια βιώνουν τις τελευταίες ημέρες μία έξαρση της πανδημίας που πλησιάζει στα επίπεδα των αρνητικών ρεκόρ. Η Σερβία βίωσε τον Οκτώβριο τον πιο θανατηφόρο μήνα από την αρχή της πανδημίας, με το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσόβο να είναι λίγο πίσω.

Η Κροατία την ανακοίνωσε πιο αυστηρά μέτρα την Παρασκευή μετά την το ρεκόρ κρουσμάτων. Συγκεκριμένα οι δημόσιες συναθροίσεις περιορίστηκαν στα 50 άτομα με εξαίρεση συγκεντρώσεις στις οποίες όλοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολισμού. Επίσης η κυβέρνηση έχει κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όλους τους εργαζομένους του δημοσίου τομέα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανησυχούν τα νέα κρούσματα – 6.393 νέες μολύνσεις και 43 θάνατοι ανακοινώθηκαν το Σάββατο

Ο Ερντογάν έβγαλε φωτογραφία με τον Οζίλ για να δείξει ότι είναι υγιής αλλά έμοιαζε με άγαλμα

Αλαλούμ και ευτράπελα στην εστίαση με τα rapid των ανεμβολίαστων – Πλήρωσε 20 ευρώ σε τεστ πριν πιει καφέ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις