Σε μια αποκάλυψη μέσα από εκτενές ρεπορτάζ προχώρησε το Σάββατο ο Guardian σχετικά με την κίνηση της Χούντας να θελήσει να δώσει νησί στους Beatles.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ όλα ξεκίνησαν τον Ιουλίο του 1967 όταν οι Beatles ήταν στον δρόμο προς τους Δελφούς μέσω Αράχωβας, με τον Λάμπη Τσιριγωτάκη έναν νεαρό τότε ρεπόρτερ να πλήσιάζει τον Τζον Λένον για να του κάνει κάποιες ερωτήσεις.

Ο Τζον Λένον όπως αναφέρει ο Guardian ήταν ανοικτός σε αυτή την πρόταση και όταν ο νεαρός δημοσιογράφος τον ρώτησε για τις εντυπώσεις του από την Ελλάδα αυτός απάντησε.

«Δυστυχώς οι κοινωνικές ανισότητες στην Αγγλία είναι τόσο μεγάλες που με πληγώνουν ψυχολογικά. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, φανταστικό κλίμα, σπουδαίοι άνθρωποι … και γι ‘αυτό σκεφτόμαστε σοβαρά να αγοράσουμε ένα μικρό ελληνικό νησί και να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα χίπις όπου θα μπορούσαμε να ζήσουμε ανενόχλητοι» ανέφερε ο Τζόν Λένον με τον δημοσιογράφο να ξαφνιάζεται καθώς τρεις μήνες πριν η Χούντα είχε καταλάβει την εξουσία και μια από τις πρώτες της κινήσεις ήταν να θέσει στην κορυφή της black list τους χίππιδες τους οποίους και θεωρούσε «τοξικομανείς, μανιακοί του σεξ και κλέφτες».

Αξιωματούχοι του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού και τα Μέσα ενημέρωσης –που ελέγχονταν αυστηρά από τη Χούντα– δεν είχαν πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν την επίσκεψη των Beatles, με σκοπό να αντισταθμίσουν τη διεθνή απομόνωση που προκλήθηκε από αναφορές για εκτεταμένα βασανιστήρια και διώξεις πολιτικών αντιπάλων.

«Το καθεστώς τούς έβλεπε ξεκάθαρα ως διασημότητες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν έναν σκοπό», υπογράμμισε ο Τσιριγωτάκης, αναφερόμενος στα παιχνίδια «γάτας και ποντικιού» που εκείνος και ένας φωτογράφος αναγκάσθηκαν να παίξουν με τους ιθύνοντες του ΕΟΤ, οι οποίοι είχαν καταστρώσει το απόλυτο σχέδιο προπαγάνδας.

Μισό αιώνα αργότερα, το εν λόγω επεισόδιο, έβαλε σε σκέψεις τους μελετητές των Beatles. Τον περασμένο μήνα το περιοδικό Beatles Studies του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δημοσίευσε ένα δοκίμιο 8.000 λέξεων με τίτλο «Used as propaganda»: Τα σχέδια των Beatles για τα ελληνικά νησιά και η διεθνής πολιτική όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται όλο το χρονικό της συγκεκριμένης υπόθεσης.

«Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι υπήρξε μια προσπάθεια το 1967 από τους εκπροσώπους του ελληνικού τουρισμού να χρησιμοποιήσουν την επίσκεψη των Beatles για προς όφελός τους.» Σύμφωνα με όσα αναφέρονται κανείς εκ των μελών των Beatles, δεν γνώριζε ότι το ταξίδι τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της Χούντας.

Guardian: H αρνητική εξέλιξη της αγοράς του νησιού

Το δοκίμιο αναφέρει για την εξέλιξη της υπόθεσης:

«Λόγω των περιορισμών σε ξένο νόμισμα εκείνη την εποχή, η προτεινόμενη αγορά απαιτούσε άδεια από τη βρετανική κυβέρνηση για να αγοράσει αυτό που ήταν γνωστό ως δολάρια ακινήτων. Μια αίτηση για αυτό, στις 25 Ιουλίου 1967, από τους δικηγόρους των Beatles προς την Τράπεζα της Αγγλίας φυλάσσεται στα Εθνικά Αρχεία. Η επιστολή αναφέρεται σε ένα ελληνικό νησί με περίπου 300.000 τετραγωνικά μέτρα καλλιεργήσιμης γης, καθώς και ελιές, παραλίες και βράχους — μαζί με «πέντε μικρότερα υπεράκτια νησιά». Το κύριο νησί, λέει, έχει πέντε κενές κατοικίες ψαράδων τις οποίες οι Beatles «θα πρότειναν να καταλάβουν». Το νησί θα κόστιζε περίπου 90.000 λίρες και στην ομάδα είπαν ότι θα χρειάζονταν συνολικά 120.000 δολάρια για την κάλυψη νομικών εξόδων και την ανακαίνιση των ακινήτων.

Ακολούθησε σημαντική συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων της Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιλάμβανε τον υψηλότερο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, τον μόνιμο γραμματέα Sir Dennis Rickett. Με το σκεπτικό ότι «οτιδήποτε έχει να κάνει με τους Beatles είναι πιθανό να προσελκύσει δημοσιότητα», καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με την πίεση στην αγορά συναλλάγματος, ο Rickett είπε ότι το θέμα πρέπει να παραπεμφθεί σε έναν ανώτερο υπουργό της κυβέρνησης — τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, John Diamond — ο οποίος ενέκρινε την αίτηση στις 13 Αυγούστου. Ένας αξιωματούχος σημείωσε αργότερα (στις 30 Οκτωβρίου) ότι ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους πωλητές του νησιού είχαν προχωρήσει, οι Beatles «αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην αγορά» αφού ειδοποιήθηκαν για «νομικές δυσκολίες» και «απαιτούνται πρόσθετα ποσά». Ο όμιλος πραγματοποίησε κέρδος, που λέγεται ότι ήταν £11.400 ( Miles 1998: 380; Brown and Gaines 2002: 239), από την πώληση ακινήτων που είχαν ήδη αγοράσει, αφού το ασφάλιστρο που έπρεπε να καταβληθεί είχε αυξηθεί ( Taylor with Roberts 1988 ).

Ειδήσεις σήμερα:

Επεισόδιο στον Βόλο με τον Αχιλλέα Μπέο – Πήρε τη μάνικα και άρχισε να καταβρέχει γνωστό δικηγόρο (vid)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παίρνει θέση για τον Αχιλλέα Μπέο – Τι ζητά από τον Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις