Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής θεσπίστηκε το 2015 έπειτα από πρόταση της Έδρας Βιοηθικής της ΟΥΝΕΣΚΟ προς την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Για τον εορτασμό αυτής της Ημέρας επιλέχθηκε η 19η Οκτωβρίου.
Να σημειώσουμε ότι η Βιοηθική αποτελεί κλάδο της Ηθικής και απασχολείται με ηθικά διλήμματα που δημιουργούνται εξαιτίας της αλματώδους εξέλιξης της επιστήμης, κυρίως στους τομείς της βιοϊατρικής, της βιοτεχνολογίας και της γενετικής.
Ο όρος βιοηθική προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “βίος” και “ηθική” και έχει ως αφετηρία τη δράση του αμερικάνου βιοχημικού Βαν Ρένσελερ Πότερ. Ο Πότερ λοιπόν, χρησιμοποίησε τη λέξη βιοηθική στο βιβλίο του “Bioethics: A bridge to the future”, το οποίο κυκλοφόρησε το 1971. Σκοπός του Πότερ ήταν να εισαγάγει μια έννοια που θα ισορροπεί την εξέλιξη της επιστήμη, με τις πανανθρώπινες αξίες.
Όσον αφορά την εμπλοκή της χώρας μας στον εορτασμό αυτή της Παγκόσμιας Ημέρας, υπάρχει ένα ελληνικό κλιμάκιο το οποίο εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Έδρα Βιοηθικής της ΟΥΝΕΣΚΟ, από τον Αύγουστο του 2015. Το Κλιμάκιο ιδρύθηκε στο ΕΚΠΑ και έχει ως στόχο να προωθήσει το διάλογο γύρω από ζητήματα βιοηθικής στη χώρα μας έτσι ώστε να υπάρχει ενεργή συνεργασία σε τέτοια θέματα με φορείς, επιστήμονες και θεσμούς, αλλά και η πλαισίωση επιστημονικών δράσεων.
Η Κατερίνα Καινούργιου αποκάλυψε που ήταν το πρώτο της ραντεβού με τον Φίλιππο (vid)
Το “ευχαριστώ” της Ντόρας Μπακογιάννη στο κύμα συμπαράστασης – “Μου δίνετε δύναμη” (vid)
Οι ρηγματώσεις στη Βουλή δεν απειλούν τη στατικότητα του κτιρίου
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"