Επαγγέλματα του μέλλοντος 2021: Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Ποιο είναι το όνειρό σου; Μια ερώτηση που όλοι έχουμε ακούσει και έχουμε απαντήσει από τα πιο νεαρά μας χρόνια. Από μικρός ο καθένας από εμάς έχει ένα όνειρο για το τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Άλλες φορές αυτό το όνειρο μένει σταθερό, άλλες φορές αλλάζει και κάποιες ακόμη η ζωή μας δείχνει η ίδια τον δρόμο που μας ταιριάζει.

Με αφορμή την πρόσφατη λήξη των Πανελλαδικών 2021 ανοίγει η συζήτηση για το μέλλον των υποψηφίων. Κάποιοι θα περάσουν στη σχολή που ήθελαν, κάποιοι όχι και για κάποιους η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις.

Το σίγουρο είναι ότι η αγορά εργασίας αλλάζει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η επέλαση της τεχνολογίας, που έχει εισβάλλει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια εργαζόμενοι μόνο σε 8 χώρες ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουν θέσεις εργασίας έως το 2030, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της McKinsey.

Συνδυαστικά με την πανδημία, η ψηφιοποίηση της εργασίας επιταχύνεται σε τέτοιο βαθμό που 12% περισσότεροι άνθρωποι περισσότερο από το αναμενόμενο πριν από την κρίση ίσως χρειαστεί να αλλάξουν θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2030.

Ποια επαγγέλματα θα έχουν ζήτηση τα επόμενα χρόνια

Η Parental Guidance προχώρησε σε προβλέψεις για την επόμενη 15ετία αναφορικά με τη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Ειδικός ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται και όλοι προσπαθούν να προστατευθούν.

Μηχανικός ρομποτικής. Όλοι οι μηχανικοί έχουν ζήτηση, αλλά όσοι έχουν υψηλή εξειδίκευση στην κωδικοποίηση και το λογισμικό είναι απαραίτητοι σε τομείς όπως η βιοϊατρική, τα logistics, η γεωργική τεχνολογία και oι κατασκευές υψηλής τεχνολογίας (όπως τα οχήματα χωρίς οδηγό).

Νοσηλευτικό προσωπικό καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο αλλά -δυστυχώς- προβλέπονται και νέες πανδημίες. Μέχρι το 2039, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 75+ εκτιμάται ότι ίσως και να διπλασιαστεί, πράγμα που σημαίνει τεράστια ζήτηση για άτομα που εργάζονται στον τομέα φροντίδας.

Προγραμματιστής λογισμικού. Οι δεξιότητες προγραμματισμού υπολογιστών ανήκει τα τελευταία χρόνια στους περιζήτητους τομείς. 

Προπονητής Esports. Τα ανταγωνιστικά διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Με τους παίκτες να διεκδικούν μεγάλα έπαθλα και να θέλουν να βεβαιωθούν ότι έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ένας προπονητής esports μπορεί να βοηθήσει στη στρατηγική.

Copywriter (Δημιουργός Περιεχομένου): O συγκεκριμένος επαγγελματίας δημιουργεί μοναδικό περιεχόμενο με σκοπό να παρακινήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση, να αγοράσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Πρακτικά είναι οι αρμόδιοι που θα μετατρέψουν το brainstorming των πελατών και των συνεργατών σε συγκεκριμένο και ενδιαφέρον περιεχόμενο. Περιεχόμενο για περιοδικά, ιστοσελίδες, τηλεοπτικά προγράμματα, νέα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα. Φυσικά, το εύρος του δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό καθώς μπορούν επίσης να δημιουργήσουν υλικο-περιεχόμενο για ομιλίες, δελτία τύπου, email marketing κ.ά. Ενδεικτικά τμήματα που μπορούν να εφοδιάσουν με σχετικές γνώσεις και να αποτελέσουν τη βάση για να δραστηριοποιηθεί μελλοντικά ένας μαθητής σε αυτό το πεδίο είναι: Φιλολογίας, Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ-ΜΜΕ και Επικοινωνίας και φυσικα τμήματα  και άλλων πεδίων όπως Marketing κ.λπ.
Επιδημιολόγοι και βιοεπιστήμονες. Οι επιδημιολόγοι ερευνούν τις αιτίες και τις επιπτώσεις των ιών και των ασθενειών σε μια όλο και πιο παγκόσμια κοινωνία. Μετά την πανδημία του Covid-19 χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Ειδικοί γεωπόνοι στη διαχείριση του εδάφους και τη βελτίωση των καλλιεργειών. Με τη διαρκή ανησυχία για την επάρκεια τροφίμων σε όλο τον κόσμο, χρειάζεται αναπροσαρμογή των μεθόδων γεωργίας και η καινοτόμα γεωργική τεχνολογία διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο.

Καλλιτέχνες: Από βιντεοπαιχνίδια, κινούμενα σχέδια και εικονική πραγματικότητα έως σχεδιασμό συσκευασιών, τοπίων, μόδα και διαφήμιση.Λογιστές: Δεν χρειάζεται αιτιολόγηση. Η φορολογική και όχι μόνο νομοθεσία αλλάζει διαρκώς και είναι χρονοβόρο να την παρακολουθεί κάποιος (ακόμη και όταν μπορεί) και ένα λάθος μπορεί να είναι ιδιαίτερο δαπανηρό.

Επαγγέλματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας γεννά νέα επαγγέλματα, που ούτε καν φανταζόμασταν ότι θα υπάρξουν. Μια έκθεση της Bank of America με τίτλο “Future of Work”, αναλύει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των παιδιών που ξεκινούν το σχολείο θα εργάζονται σε θέσεις εργασίας που δεν έχουν καν ακόμη επινοηθεί ακόμη.

Τέτοια επαγγέλματα είναι:

Ξεναγός στο διάστημα: Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον πραγματοποίησε ήδη με επιτυχία την πτήση στο διάστημα την Κυριακή 11/7, ενώ η διαστημική εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος ήδη προγραμματίζει στις 20 Ιουλίου την πρώτη τουριστική πτήση με το New Shephard.

Σχεδιαστής ελεύθερου χρόνου: Σύμφωνα με την έκθεση, ο αυτοματισμός αυξάνεται. Στο μέλλον οι άνθρωποι χάρη στις μηχανές θα μπορούσαν να ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για εργασίες ρουτίνας. Ας πούμε, η σκούπα κάνει τη φασίνα μόνη της όσο κάποιος εργάζεται στον υπολογιστή του. Έτσι μένει στους ανθρώπους περισσότερος ελεύθερος χρόνος από τις επαναλαμβανόμενες καθημερινές εργασίες και ίσως αυτό να σημαίνει περισσότερος χρόνος για αναψυχή στο μέλλον. Εκεί έρχεται ο ειδικός που θα μπορούσε να παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες οργάνωσης.

Επιστήμονας κρέατος που παράγεται σε τρισδιάστατο εργαστήριο: Η εμφάνιση κρέατος που “δημιουργείται” είναι μία μελλοντική τάση. Το κοτόπουλο Eat Just που δημιουργήθηκε σε εργαστήριο ήταν το πρώτο στον κόσμο που εγκρίθηκε προς πώληση στη Σιγκαπούρη τον Δεκέμβριο του 2020.

Influencer εικονικής πραγματικότητας: Η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα επεκτείνουν αυτόν τον ρόλο που έως τώρα αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αποδειχτεί επάγγελμα με διόλου ευκαταφρόνητες αμοιβές.

Ειδικοί ανασυγκρότησης της γεωργίας: Η χρήση γεωργικής γης και δασοκομίας με στόχο τη δέσμευση άνθρακα αποτελεί έναν τρόπο για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών, οπότε θα πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι στο μέλλον που μπορούν να σχεδιάσουν πώς να επαναχρησιμοποιήσουν τη γη.

Διαχειριστές απόρρητων δεδομένων: Τα προσωπικά δεδομένα κινδυνεύουν όλο και περισσότερο από επίθεση στον κυβερνοχώρο, οπότε θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί στην αποτροπή τέτοιων επιθέσεων.

Το σίγουρο είναι ότι οδεύουμε ολοταχώς σε μια νέα εποχή, όπως δείχνουν και τα στοιχεία για τα επαγγέλματα του μέλλοντος 2021. Με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον λοιπόν, δουλεύουμε για το σήμερα, χτίζοντας το αύριο.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις