Χάος επικρατεί στη Λιβύη και στο τι θα συμβεί με τις συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες μετά την “απόβαση” Τούρκων αξιωματούχων στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το Libya Update το Κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε τη συμφωνία των υδρογονανθράκων που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη βέβαια ήταν αναμενόμενη καθώς το κοινοβούλιο το μοναδικό εκλεγμένο σώμα στη Λιβύη, η οποία σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο και έχει μετοικήσει στο Τομπρούκ και το οποίο προέκυψε από τις προεδρικές εκλογές του 2014, έχει άρει την εμπιστοσύνη του στον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη και φίλα προασκημένο στην Τουρκία Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και επομένως δεν αναγνωρίζει πράξεις και αποφάσεις της κυβέρνησης του.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου στη Λιβύη, Ακίλα Σάλεχ, χαρακτήρισε τη συμφωνία παράνομη καθώς όπως υποστήριξε η εντολή της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά έχει λήξει και δεν έχει δικαιοδοσία να υπογράφει διεθνείς συνθήκες.

“Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής δικαίωμα για το πετρέλαιο“, αναφέρει ακόμα το κοινοβούλιο στη Λιβύη το οποίο υπογραμμίζει πως δεν έχει ψηφίσει τη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις συμφωνίες υδρογονανθράκων ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς σήμερα, Δευτέρα στην Τρίπολη, έγινε “απόβαση” κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησης Ερντογάν και Λιβύη και Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα λιβυκά ύδατα, τρία χρόνια μετά το αμφιλεγόμενο μνημόνιο θαλάσσιας οριοθέτησης, που προκάλεσε την οργή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Στη Λιβύη μετέβη για την επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπεία κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, Εμπορίου, Μεχμέτ Μους καθώς και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, και ο επικεφαλής σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Μάλιστα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε κοινή συνέντευξή Τύπου με τη Λίβυα ομόλογό του Νέσλα Μανγκούς, με τον ίδιο να παρουσιάζει τη συμφωνία σχεδόν τελειωμένη ωστόσο από την πλευρά της η ΥΠΕΞ της κυβέρνησης της Τρίπολης “φρέναρε” κάπως την υπεραισιοδοξία από την πλευρά της Άγκυρας.

Επισήμως δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο Τσαβούσογλου η μία “συμφωνία” αφορούσε τους υδρογονάνθρακες και συγκεκριμένα το φυσικό αέριο και θα υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών και ελπίζει πως θα πέσουν υπογραφές εντός της ημέρας.

Ελπίζω ότι θα επιστρέψουμε υπογράφοντας σήμερα ένα μνημόνιο κατανόησης στο κοίτασμα φυσικού αερίου“, είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου η συμφωνία συμβάλλει στην “ειρήνη” στην Ανατολική Μεσόγειο και “όλες οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να έχουν το ίδιο όφελος“.

Μάλιστα σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος ΥΠΕΞ, έριξε και “σπόντες” προς την Ελλάδα, σημειώνοντας πως “τρίτες χώρες”, χωρίς πάντως να αναφέρεται σε ποιες “δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που έχουν υπογράψει τα δύο κυρίαρχα κράτη”, ωστόσο σημείωσε ότι θα πρέπει να εγκριθεί από τον ΟΗΕ πράγμα που δεν έχει γίνει καθώς παρότι η Τουρκία έχει στείλει τις συντεταγμένες η Λιβύη δεν το έχει κάνει ακόμα.

“Είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών. Είναι μία νόμιμη συμφωνία. Τόσο η Τουρκία όσο και η Λιβύη έχουν ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι υπογράψαμε τη συμφωνία”.

Όπως είπε ακόμα η συμφωνία “στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα” και ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα είναι στο πλευρό της Λιβύης χωρίς δισταγμό.

“Φρενάρει” τον Τσαβούσογλου η ΥΠΕΞ της Λιβύης

Πάντως παρά τους πανηγυρικούς τόνους που θέλουν να δώσουν τουρκικά μέσα, η Λιβύη δεν κάνει λόγο για τελειωμένο ζήτημα, καθώς όπως είπε “η συμφωνία θα βοηθήσει τον κόσμο να ξεπεράσει την κρίση στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο”, ενώ θα “εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και των δύο χωρών αλλά έχει κάποια τεχνικά θέματα”, ενώ όσον αφορά το προηγούμενο τουρκολυβικό μνημόνιο τόνισε ότι θα πρέπει να την κατοχυρώσει ο ΟΗΕ.

Ειδήσεις σήμερα

Ένα βήμα πριν τον τελικό του τουρνουά τένις ο Άδωνις Γεωργιάδης – “Το διαφημίζω γιατί μειώνει εμφράγματα και εγκεφαλικά κατά 20%” (pics&vids)

Έφυγε από τη ζωή η Ινδιάνα ηθοποιός που αρνήθηκε να παραλάβει το Όσκαρ του Μάρλον Μπράντο (vids)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις