Την οργή της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία δήλωσε την πλήρη στήριξή της σε Ελλάδα και Κύπρο και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για “προκατειλημμένη” στάση, ενώ στη συνέχεια κάνει λόγο ακόμα και για ντροπή.

Η Τουρκία κατηγορεί την ΕΕ πως “προσπαθεί να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο“, κάτι που θεωρεί απαράδεκτο.

Επίσης χαρακτηρίζει “πλήρη ντροπή“, το γεγονός ότι “σιωπά για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, τον εξοπλισμό των νησιών και την απώθηση πρακτικών που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο“.

“Αυτές οι αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα“, αναφέρει μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, επιδεικνύεται μια προκατειλημμένη, χωρίς οράματα και αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στη χώρα μας. Αυτό είναι απόδειξη ότι η ΕΕ δεν έχει βγει από τον φαύλο κύκλο για άλλη μια φορά στο πλαίσιο της Τουρκίας“.

Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι πλήρης ντροπή για την ΕΕ να σιωπά για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, τον εξοπλισμό των νησιών και την απώθηση πρακτικών που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. Αυτές οι αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα.

Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης. Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να δεσμευτεί και να θυσιάσει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας και τη συνεργασία της με τη χώρα μας στις στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Το απαιτούν ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, στη Σύνοδο Κορυφής, χαιρετίζεται το γεγονός ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας και η Γεωργία έλαβε προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Ωστόσο, είναι περίεργο το γεγονός ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, που είναι επί του παρόντος υποψήφιες χώρες, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί ειλικρινά με όλες τις υποψήφιες χώρες και ότι οι ενταξιακές διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν με βάση την αξία”.

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor Spoiler – Οι δύο πρώτοι υποψήφιοι προς αποχώρηση για αυτή την εβδομάδα

Τουρκικές απειλές αλά “Λούφα και Παραλλαγή” – Μοντέλο και ηθοποιός καλεί σε “κατάληψη ελληνικών νησιών” (vids)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις