Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ευρώπη, η Αίτνα, “ξύπνησε” προχθές Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, ξερνώντας φωτιά και λάβα σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, με το σύννεφο καπνού να αγγίζει τα εννέα χιλιόμετρα ύψους.

Η στάχτη απλώθηκε και στους δρόμους αλλά και τα μπαλκόνια της περιοχής, στα χωριά Τζάρε, Φονρνάτσο, Ριπόστο και Μασκάλι. Τα θηριώδη κύματα λάβας ήταν ορατά από την πόλη της Κατάνια και το θέρετρο Ταορμίνα.

Η Αίτνα βρίσκεται στις ανατολικές ακτές της Σικελίας και είναι το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη, με ύψος που φτάνει τα 3.350 μέτρα. Το τεράστιο ηφαίστειο απλώνεται σε έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα.

Στις πλαγιές του ζουν χιλιάδες άνθρωποι, καθώς το έδαφος γύρω από αυτό είναι ιδιαίτερα γόνιμο και συνεπώς κατάλληλο για γεωργία. Οι εκρήξεις του είναι συχνές και πολύ καταστροφικές, ωστόσο γενικά δεν θεωρείται επικίνδυνο.

Τον Ιούνιο του 2013 η Αίτνα εντάχθηκε στη λίστα με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Από που προέρχεται η ονομασία της

Το όνομα “Αίτνα” μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη “αίθω”, που σημαίνει καίγομαι ή τη φοινικική λέξη “attano”. Οι Άραβες ονόμαζαν το βουνό “Gibel Utlamat”, δηλαδή “το βουνό της φωτιάς”. Mε τα χρόνια η ονομασία εξελίχθηκε σε “Mons Gibel” κι έτσι στην τοπική διάλεκτο το ηφαίστειο ονομάζεται “Mongibeddu”.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Θεός του Ανέμου, Αίολος, είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Σύμφωνα με τον ποιητή Αισχύλο, ο γίγαντας Εγκέλαδος καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων. Οι Ρωμαίοι πάλι πίστευαν ότι ο Θεός της Φωτιάς, Βούλκαν, είχε το εργαστήριό του από κάτω της.

Πότε ξύπνησε το ηφαίστειο για πρώτη φορά

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα της Αίτνας ξεκίνησε περίπου πριν 500.000 χρόνια, με υποθαλάσσιες εκρήξεις κατά μήκος των ακτών της Σικελίας.

Η πρώτη έκρηξη που καταγράφηκε επίσημα ήταν στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ και ήταν τόσο ισχυρή, που η στάχτη μέχρι τη Ρώμη, 800 χιλιόμετρα μακριά σύμφωνα με τη μαρτυρία του Διόδωρου του Σικελιώτη και προκάλεσε τεράστια κατολίσθηση στην ανατολική πλαγιά του βουνού.

Η επόμενη κατολίσθηση θα γινόταν μετά από 1500 περίπου χρόνια, δημιουργώντας καλντέρα (στα ισπανικά caldera, που σημαίνει καζάνι) και είναι η εδαφική κοιλότητα που σχηματίζεται όταν υποχωρεί το τμήμα ενός ηφαιστειακού κώνου ή όταν διαβρώνονται βαθμιαία τα εσωτερικά τοιχώματά του.

Το 396 π.Χ. λέγεται ότι μια έκρηξη της Αίτνας ματαίωσε τα σχέδια των Καρχηδονίων για εισβολή στις Συρακούσες κατά τον Πρώτο Σικελικό Πόλεμο.

Οι μεγάλες καταστροφές του 2016

Μια από τις περιόδους με τις μεγαλύτερες καταστροφές ήταν το 2016 και πιο συγκεκριμένα τον Μάιο, που προκλήθηκαν κατολισθήσεις και μικροσεισμούς.

“Βρυχάται” και το Λα Πάλμα

Ταυτόχρονα με την Αίτνα έχει “ξυπνήσει” και βρυχάται το ηφαίστειο Λα Πάλμα στα Κανάρια Νησιά. Τουλάχιστον 170 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ 6.000 κάτοικοι της παρακείμενης κωμόπολης Τοντόκουε έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις