Στην εκκλησία της Σάντα Μαρία Ματζόρε στη Ρώμη, εκεί που αγαπούσε να προσεύχεται και επέλεξε ως τελευταίο τόπο κατοικίας του, ετάφη ο Πάπας Φραγκίσκος, το μεσημέρι του Σαββάτου, περνώντας, με αυτόν τον τρόπο, στην αιωνιότητα.
Η σορός του μεταφέρθηκε στην εκκλησία, από την πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, με πομπή έξι χιλιομέτρων.
Σημειώνεται πως η βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζιόρε, βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Αιώνιας Πόλης, εκεί που ζήτησε να ταφεί «ο Πάπας των φτωχών», σε λίγα μέτρα απόσταση από την βυζαντινή εικόνα της Παρθένου με τον Ιησού, μπροστά από την οποία συνήθιζε να γονατίζει και να προσεύχεται, κάθε φορά που επέστρεφε από το εξωτερικό.
Οι κάμερες δεν μπήκαν στην εκκλησία, για να καταγράψουν την τελετή της ταφής. Η Σάντα Μαρία Ματζιόρε θα ξανανοίξει την Δευτέρα, όπου θα ξαναρχίσει ένα νέο λαϊκό προσκύνημα, στο λιτό, μαρμάρινο μνήμα του λατινοαμερικανού Πάπα.
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η κηδεία του πάπα Φραγκίσκου, με τη νεκρώσιμη τελετή να διαρκεί δύο ώρες και ένα τέταρτο.
Οι καμπάνες ήχησαν πένθιμα στο Βατικανό μόλις ξεκίνησε η πομπή, ενώ, κατά μήκος του δρόμου, βρισκόταν μεγάλος αριθμός πιστών, που ήθελε να πει το δικό του, τελευταίο αντίο στον “πάπα των φτωχών“.
Σύμφωνα με την αίθουσα Τύπου του Βατικανού, στην κηδεία του Φραγκίσκου συμμετείχαν, συνολικά, πάνω από 250.000 άνθρωποι.
Η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου τελέστηκε από τον Καρδινάλιο Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, τον κοσμήτορα του Κολεγίου των Καρδιναλίων.
“Ευχαριστώ όλους τους διεθνείς ηγέτες που δείχνουν την αγάπη τους στον πάπα“, υπογράμμισε ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
“Το έργο του εκλιπόντα ποντίφικα άγγιξε καρδιές και τις σκέψεις μας. Η τελευταία εικόνα που θα μείνει στην καρδιά μας είναι αυτή του Πάσχα, όταν ευλόγησε τους πιστούς και χαιρέτησε το πλήθος από το τζιπ πάπα μομπάιλ, παρά τα προβλήματα υγείας του. Ακολούθησε το παράδειγμα του Καλού Ποιμένα, ο οποίος αγάπησε τόσο το ποίμνιό του, που του αφιέρωσε την ζωή του“, πρόσθεσε ο καρδινάλιος.
Όπως τόνισε ο Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, “ο Φραγκίσκος Θέλησε να σταθεί στο πλευρό όλων, ιδίως όσων βρίσκονται σε δυσκολία, ξοδεύοντας όλη του την ενέργεια στους φτωχούς και ξεχασμένους. Ήταν γεμάτος ανθρωπιά και απευθύνθηκε και σε όσους είναι μακριά από την Εκκλησία“. Διότι “για τον εκλιπόντα ποντίφικα, η Εκκλησία πρέπει να διατηρεί διαρκώς τις πύλες της ανοικτές προς όλους“.
Ο μεγαλύτερος σε ηλικία καρδινάλιος αναφέρθηκε με έμφαση στο πρώτο ταξίδι του πάπα, μετά την εκλογή του, στο νησί της Λαμπεντούζα “και στη συνέχεια στην επίσκεψή του στην Λέσβο, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο“.
Με γνώμονα, πάντα, την αλληλεγγύη και τη βοήθεια προς μετανάστες και πρόσφυγες, διότι, όπως έλεγε ο Φραγκίσκος, “ανήκουμε όλοι στην ίδια ανθρώπινη οικογένεια και κανείς δεν σώζεται μόνος του“.
“Ο Φραγκίσκος ζητούσε πάντα ειρήνη, καλώντας σε μια έντιμη διαπραγμάτευση, διότι ο πόλεμος αποτελεί μόνο θάνατο και καταστροφή, αποτελεί πάντα μια ήττα“, τόνισε τέλος ο Ιταλός γηραιός καρδινάλιος.
Εξάρχεια: Αστυνομική επιχείρηση στον «Εξωστρεφή» – Έξι προσαγωγές (βίντεο+φωτογραφίες)
Πέθανε ο Νίκος Παλαιοκώστας σε ηλικία 65 ετών
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"