Πως γνώριζε η Λευκορωσία το δρομολόγιο του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς με την πτήση της Ryanair και προορισμό τη Λιθουανία; Το ερώτημα αυτό οδηγεί στην σκέψη ότι στην Αθήνα υπήρξαν και έδρασαν πράκτορες της Λευκορωσικής KGB και το ενδεχόμενο ερευνάται από τις ελληνικές αρχές.

Έρευνα για την απαγωγή διεξάγει η ΕΥΠ, παράλληλα με την αστυνομία, ενώ το υπουργείο εξωτερικών χαρακτήρισε την ενέργεια “πράξη κρατικής αεροπειρατείας“. Ο δημοσιογράφος κατηγορείται ως διοργανωτής διαδηλώσεων κατά του προέδρου της Λευκορωσίας Λουκασένκο και αντιμετωπίζει βαριές ποινές.

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, ο  “Προτάσεβιτς ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα”.

Για να γνωρίζει όμως η Λευκορωσία το ακριβές δρομολόγιό του, είναι λογικό να υπήρξε εμπλοκή ανθρώπων που βρέθηκαν (ή βρίσκονται) στην Αθήνα.

Λίγο πριν την πτήση προς το Βίλνιους, έχει γίνει γνωστό ότι ο 26χρονος Προτάσεβιτς, ενώ βρισκόταν στο Ελευθέριος Βενιζέλος, επικοινώνησε με συνεργάτες του και τους ενημέρωσε ότι κάποιος ρωσόφωνος τον πλησίασε και τον φωτογράφισε. Αν η πληροφορία αυτή είναι αληθής, δείχνει ότι στην Αθήνα ενδέχεται να έδρασε κλιμάκιο της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών της Λευκορωσίας.

Ισχυρή ένδειξη για τη δράση πρακτόρων στην “απαγωγή” του δημοσιογράφου, αποτελεί μια ακόμη πληροφορία που δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί.

Στην πτήση επέβαιναν άνδρες που είχαν ενεργό συμμετοχή στην υλοποίηση του σχεδίου;

Στην πτήση της Ryanair από Αθήνα επέβαιναν 170 επιβάτες. Σύμφωνα με την Καθημερινή, μετά την αναγκαστική προσγείωσή της στο Μινσκ της Λευκορωσίας στο αεροπλανο επιβιβάστηκαν για τον τελικό προορισμό τους, έξι άτομα λιγότερα. Έλειπαν ο Προτάσεβιτς, η σύντροφός του καθώς επίσης και τέσσερις ακόμα Ρώσοι υπήκοοι.

Αν η πληροφορία επαληθευτεί, καθίσταται καθαρό ότι στο αεροπλάνο επέβαιναν άνδρες οι οποίοι είχαν ενεργό συμμετοχή στην υλοποίηση του σχεδίου απαγωγής.

Η Λιθουανία έχει ήδη δηλώσει ότι η Λευκορωσία γνώριζε πως ο Προτάσεβιτς ταξίδευε με το συγκεκριμένο αεροσκάφος και δείχνει προς την πλευρά της Λευκορωσικής KGB.

Άσχετα με τις καταγγελίες, η ΕΥΠ ερευνά την υπόθεση και δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς. Θυμίζουμε ότι χθες, εκτός από το ΥΠΕΞ, υπήρξε οργισμένη αντίδραση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Tο χρονικό

Η πτήση της Ryanair ξεκίνησε από την Αθήνα με προορισμό τη Λιθουανία το απόγευμα της Κυριακής. Ωστόσο το αεροσκάφος αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας με σκοπό τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Ποτάσεβιτς, που επέβαινε σε αυτήν.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο διέταξε να προσγειωθεί η πτήση στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, και τον συνέλαβε κατά την αφίξή του, δήλωσαν αξιωματούχοι και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το όνομα του Ποτάσεβιτς βρισκόταν σε κατάλογο καταζητουμένων μετά τις μαζικές διαδηλώσεις πέρυσι έπειτα από εκλογές τις οποίες ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι κέρδισε με μεγάλη διαφορά.

Το αεροπλάνο, που πετούσε πάνω από τη Λευκορωσία σε μια πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους, είχε σχεδόν φθάσει στη Λιθουανία όταν άλλαξε κατεύθυνση και συνοδεία μαχητικού οδηγήθηκε στο Μινσκ εν μέσω πληροφοριών ότι στο αεροσκάφος υπήρχαν εκρηκτικά, σύμφωνα με διαδικτυακό ιστότοπο εντοπισμού πτήσεων και το BelTA.

Τελικά το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Βίλνιους, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightRadar που παρακολουθεί τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις