Απίστευτες σκηνές χάους βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στο Καζακστάν καθώς έχει σημάνει συναγερμός.
Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Twitter μπορεί κανείς να ακούσει πυροβολισμούς οι οποίοι σημειώνονται στην πόλη Αλμάτι αλλά και τις κραυγές του κόσμου ο οποίος είναι τρομοκρατημένος με όλα όσα συμβαίνουν.
Security forces have entered the Kazakh city hoarded together, as eyewitnesses and social media video show ‘LIVE’ gun fire and fighting pic.twitter.com/m6M3zJuiD7
— RT (@RT_com) January 5, 2022
Στο Καζακστάν η κατάσταση είναι χαοτική και νωρίτερα διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο του Αλμάτι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, στις ταραχές σκοτώθηκαν οκτώ αστυνομικοί και εθνοφύλακες, ενώ 317 τραυματίστηκαν.
Το Καζακστάν κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 19 Ιανουαρίου. Η κρατική τηλεόραση Khabar 24 μετέδωσε ότι στο πλαίσιο των μέτρων “θα περιοριστεί η ελευθερία της μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων και των μεταφορών” και θα απαγορευτούν “οι συλλογικές εκδηλώσεις και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις” για γάμους, κηδείες και γεννήσεις.
Οι περιορισμοί “επιβάλλονται λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης, για να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια, να αποκατασταθούν ο νόμος και η τάξη και να προστατευτούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών”, πρόσθεσε.
#Almaty #Kazakhstan largest city #CivicCenter under fire @POTUS stop @TokayevKZ #ШалКет #шалкаш pic.twitter.com/4foGEXCE1b
— Azam Ai (@azamai_) January 5, 2022
Πώς ξεκίνησε η χαοτική κατάσταση
Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την Κυριακή από μια επαρχιακή πόλη με αφορμή την αύξηση της τιμής του υγραερίου και επεκτάθηκε στο Αλμάτι τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν αστυνομικούς να ρίχνουν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν ένα πλήθος 5.000 ανθρώπων. “Κυβέρνηση παραιτήσου” και “Έξω ο γέρος” (σ.σ. ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ), φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.
Χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν το δημαρχείο της πόλης και υπήρξαν άνδρες που φορούσαν αστυνομικές στολές και θεάθηκαν να κατεβάζουν τις ασπίδες και τα κράνη τους και να αγκαλιάζουν τους διαδηλωτές. “Πέρασαν με το μέρος μας”, φώναξε μια γυναίκα.
#Казакстан #Kazakhstan
— 🇺🇦People will definitely destroy the evil empire (@lUkraineLibre) January 5, 2022
05.01.2022 вночі
Люди намагаються вилетіти з аеропорта, але він не працює pic.twitter.com/4MtbJPy7zr
Η κρίση του υγραερίου
Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την Κυριακή, μετά την αύξηση της τιμής του υγραερίου, στην πόλη Ζαναοζέν, στο δυτικό Καζακστάν. Κατόπιν επεκτάθηκε στο Ακτάου, στις όχθες της Κασπίας και στο Αλμάτι.
Η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να κατευνάσει τα πνεύματα, χωρίς επιτυχία, ανακοινώνοντας τη μείωση της τιμής του υγραερίου στα 50 τένγκε (0,1 ευρώ) το λίτρο, αντί για 120.
Η αύξηση της τιμής θεωρείται άδικη από τους πολίτες, δεδομένου ότι το Καζακστάν διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Σήμερα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι συνελήφθη ο διευθυντής μιας μονάδας υγραερίου και ένας άλλος αξιωματούχος στην περιφέρει Μανγκιστάου, όπου βρίσκεται η Ζαναοζέν. Κατηγορούνται ότι «αύξησαν την τιμή του αερίου χωρίς λόγο» γεγονός που «υποκίνησε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα».
Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας, που στο παρελθόν έβλεπε διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, είδε το τένγκε να υποτιμάται και τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται, λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου και της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία. Η περιοχή Μανγκιστάου εξαρτάται από το υγραέριο, το οποίο είναι βασικό καύσιμο για τα αυτοκίνητα και κάθε αύξηση της τιμής του συμπαρασύρει και τις τιμές των τροφίμων που ήδη έχουν αυξηθεί από την αρχή της πανδημίας της Covid-19.
“Συναγερμός” στην Ολλανδία με πάνω από 24.000 κρούσματα – Ποια καταστήματα έχουν κλείσει
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"