Το CNN σε ανάλυση του αναφέρεται στην εμπορική συμφωνία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την Βρετανία.
Συγκεκριμένα, στέκεται στην «διαφήμιση» αυτής της συμφωνίας από τον Τραμπ που απέχει ωστόσο από την πραγματικότητα.
«Εντάξει, λοιπόν! Μετά από ένα μήνα διαπραγματεύσεων, έχουμε επιτέλους μια «πλήρη και ολοκληρωμένη» εμπορική συμφωνία με τους παλιούς μας φίλους από την άλλη πλευρά της θάλασσας. Τεράστια νέα! Τι ανακούφιση, σωστά; Άνοιξε τη σαμπάνια, ο εφιάλτης του εμπορικού πολέμου σχεδόν τελείωσε…
Τι είναι αυτό; Τι περιέχει , ρωτάτε; Δηλαδή, ποιο είναι το κομμάτι της «συμφωνίας»; Εντάξει, άρα είναι περισσότερο μια ιδέα συμφωνίας. Αν μια εμπορική συμφωνία είναι, όπως ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, αυτό μοιάζει περισσότερο με ένα κομμάτι μάρμαρο. Ή στην πραγματικότητα είναι σαν μια απόδειξη από τον μαρμάρινο που λέει ότι έχουμε κάνει μια παραγγελία για ένα κομμάτι μάρμαρο. Ίσως να βάλω τη σαμπάνια πίσω στο ψυγείο» αναφέρει στην αρχή το CNN για να προσθέσει:
«Ωστόσο, ακούγοντας τον Λευκό Οίκο να το ανακοινώνει την Πέμπτη, θα νόμιζε κανείς ότι μόλις κέρδισαν ένα βραβείο Νόμπελ και ένα χρυσό μετάλλιο. Σε μια ανάρτηση στο Truth Social, ο Τραμπ είπε ότι ήταν «μια πολύ μεγάλη και συναρπαστική μέρα».
Στη συνέχεια το CNN προσθέτει: «Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ το χαρακτήρισε «ιστορικό» με κάτι που έμοιαζε με ειρωνικό ύφος, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι συμμετείχε στην εκδήλωση του Οβάλ Γραφείου μέσω ανοιχτής ακρόασης, επειδή η κυβέρνηση Τραμπ οργάνωσε όλο αυτό το θέαμα την τελευταία στιγμή. (Ο Βρετανός πρέσβης στις ΗΠΑ είπε μάλιστα ότι ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Στάρμερ σε μια «πολύ τυπική παρέμβαση της τελευταίας στιγμής»).
Οι Βρετανοί, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι ακόμη και μια ατελής συμφωνία είναι καλύτερη από το να μην υπάρξει καμία συμφωνία.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην Αγγλία εάν αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί βελτίωση στη σχέση ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου πριν από έξι μήνες, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τραμπ, ο Στάρμερ απάντησε: «Το ερώτημα που θα έπρεπε να θέσετε είναι: Είναι καλύτερα από εκεί που ήμασταν χθες;»
Που είναι ένας ευγενικός βρετανικός τρόπος να πει κανείς: Κοιτάξτε, όλοι κάνουμε τους μικρούς μας χορούς στην παράσταση Τραμπ για να αποφύγουμε να προκαλέσουμε την οργή του ηγέτη της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Η Wall Street, ομοίως, δεν αφήνει την τελειότητα να γίνει εχθρός του καλού. Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο στις ΗΠΑ, καθώς οι επενδυτές -που διψούν για οποιαδήποτε ένδειξη ότι ο Τραμπ πρόκειται να υποχωρήσει στον εμπορικό πόλεμο- ασπάστηκαν την αισιοδοξία του Λευκού Οίκου.
Για να μην πω τίποτα, ας πούμε ότι πρόκειται για ένα πραγματικό πλαίσιο για μια πραγματική εμπορική συμφωνία που θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα.
Αλλά χρειάστηκε περισσότερο από ένας μήνας για να κυκλοφορήσουμε αυτό το τιτάνιο «nothingburger» με έναν από τους στενότερους συμμάχους μας. Έναν σύμμαχο που, με όλη την δέουσα αγάπη προς τους Βρετανούς αδελφούς μας, αντιπροσωπεύει μόλις το 3% του συνολικού εμπορίου των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNN ο Justin Wolfers, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις χιλιάδες αμερικανικές επιχειρήσεις που έχουν παραλύσει αυτή τη στιγμή από τους δασμούς 145% του Τραμπ στις περισσότερες εισαγωγές από την Κίνα, έναν αντίπαλο που δεν γοητεύεται και τόσο από τις αυθόρμητες κινήσεις του προέδρου και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αμερικής.
Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Κίνας πρόκειται να συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη . Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν υπονοούν καν ότι θα προκύψει εμπορική συμφωνία – το καλύτερο που ελπίζει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, είναι η «αποκλιμάκωση».
Συμπέρασμα: Ελάχιστα έχουν αλλάξει στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας από τότε που ανακοινώθηκε η «συμφωνία» ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου. Εξακολουθούμε να έχουμε σήμερα έναν πραγματικό δασμολογικό συντελεστή 22% – τον υψηλότερο εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια – σε σύγκριση με 2,5% πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τραμπ.
«Συντριπτικά, το πιο σημαντικό γεγονός σχετικά με τη σημερινή εμπορική συμφωνία είναι ότι οι δασμοί 10% σε όλους τους τομείς παραμένουν», δήλωσε ο Wolfers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη. «Μικρές τροποποιήσεις εδώ κι εκεί με ορισμένους εμπορικούς εταίρους δεν θα το αλλάξουν αυτό. Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα με υψηλούς δασμούς για το άμεσο μέλλον και ο εμπορικός πόλεμος συνεχίζεται».
Πάπας Λέων ΙΔ’: Το παρασκήνιο εκλογής του Αμερικανού Ρόμπερτ Πρέβοστ – Ποιοι τον στήριξαν
ΑΑΔΕ: Διετές “λουκέτο” σε πέντε πρατήρια καυσίμων – Πώς έγινε η επιχείρηση (Φωτογραφίες)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"