Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, αποτελεί ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας τα τελευταία χρόνια. Η γεννηθείσα το 1975 Βρεττανή πολιτικός εξέφρασε έχει ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο πολιτικό προφίλ ως προς τις αποφάσεις και την αλλαγή πλεύσεις αυτών.

Αν και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, σύντομα έγινε υπέρμαχη των Συντηρητικών (Τόρις), ενώ είναι “εντυπωσιακή” η στροφή 180 μοιρών που έκανε στο ζήτημα του Brexit (Έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση), με τις δηλώσεις τις να προκαλούν μούδιασμα σε κύκλους των Συντηρητικών.

Η Τρας είχε εκδηλώσει από μικρή ηλικία το ενδιαφέρον της για τον πολιτικό στίβο και ούσα υποστηρίκτρια των Φιλελεύθερων είχε εκφράσει ριζοσπαστικές θέσεις για τα δεδομένα της Βρετανίας, καθώς είχε ταχθεί υπέρ του διωγμού των αμερικανικών βάσεων.

Ωστόσο, δεν άργησε να διαγράψει το παρελθόν της και να ανελιχθεί γρήγορα στην Δεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών, τονίζοντας την ανάγκη για ισχυροποίηση των δεσμών με τις ΗΠΑ, ενώ έγινε και υπέρμαχη της συμμετοχής των βρετανικών στρατευμάτων σε κατεχόμενες από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ περιοχές.

Από το 2010 και μετά όταν εκλέχθηκε με το κόμμα των Συντηρητικών, η Τρας άρχισε να μιλά όλο και συχνότερα για τις “απαραίτητες” μεταρρυθμίσεις λιτότητας στην ΕΕ και τις ιδιωτικοποιήσεις σε κάθε τομέα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Φιλελεύθεροι διαμαρτύρονταν από τότε έντονα για την “ατζέντα Θάτσερ” που υιοθετούσε η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Από το 2012, αναλαμβάνει διάφορα σημαντικά κυβερνητικά πόστα όπως υφυπουργός Παιδείας, υπουργός Περιβάλλοντος, υπουργός Δικαιοσύνης, επικεφαλής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, υπουργός Διεθνούς Εμπορίου και τελικά υπουργός Εξωτερικών, εμμένοντας στις μεταρρυθμίσεις λιτότητας.

Παράλληλά, άρχισε να εκφράζει σκληρή γραμμή ως προς το μεταναστευτικό, τονίζοντας πως θα έπρεπε να γίνουν πιο αυστηρά τα κριτήρια ασύλου για μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η ρητορική της συνδέθηκε με τα όσα υποστήριζαν ακροδεξιές φωνές, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ.

Η “Κωλοτούμπα” για το Brexit – Η ανησυχία των Βρυξελλών

Η πλέον εντυπωσιακή πολιτική στροφή της Λιζ Τρας “σφραγίστηκε” με το θέμα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Παρά το ότι τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής, στη συνέχεια άλλαξε “εντυπωσιακά” και με ταχύτατους ρυθμούς γραμμή πλεύσης. Ούσα υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τζόνσον, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Λιζ Τρας τάχθηκε με τη λογική του πρωθυπουργού “όλα ή τίποτα” κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Η εκλογή της Τρας φέρνει προβληματισμούς στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα των δύο μεγάλων δυνάμεων, Γερμανία και Βρετανία. Η γαλλική κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν είχε συγκρουστεί δημοσίως μαζί της προ διετίας, ενώ δεν κρύβει τις επιφυλάξεις της για την πολιτική που θα ακολουθήσει απέναντι στην ΕΕ.

Προ ημερών, κύκλοι της γερμανικής κυβέρνησης εξέφραζαν με τη σειρά τους ανησυχίες για τη μέχρι τώρα στάση της Τρας, ωστόσο τονίζουν πως θα πρέπει να υπάρξει χρόνος αναμονής για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει προς τη Βρετανία ότι δεν πρόκειται να δώσουν περιθώριο για επαναδιαπραγημάτευση των όρων του Brexit, αν και η Λιζ Τρας το είχε θέσει ως ζήτημα κομβικής σημασίας για τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Οι “καυτές πατάτες”

Η Τρας καλείται να διαχειριστεί σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν πλέον για τη ζωή των πολιτών της Βρετανίας. Συγκεκριμένα, η Βρετανία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα πληθωρισμού, που τον Ιούλιο «κάλπαζε» με 10,1%. ενώ οι πραγματικοί μισθοί σημειώνουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση της τελευταίας εικοσαετίας.

Εκτός από το θέμα του πληθωρισμού, η Βρετανία αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης, προβλήματα που αναμένεται να ενταθούν σημαντικά με την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης.

Οι λογαριασμοί γονατίζουν τα νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, η υποχώρηση των πραγματικών μισθών είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών. Η ανεργία κινείται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει ύφεση το επόμενο διάστημα. Η Βρετανία μπορεί να έχει μεγάλη εμπλοκή στον  πόλεμο στην Ουκρανία όμως όλα δείχνουν ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως στις κάπως αισιόδοξες ανακοινώσεις του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Mailonline, ειδικοί επιμένουν στο να γίνουν προτροπές στους κατοίκους της Βρετανίας, ώστε τον χειμώνα να αποφεύγουν τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, σε ώρες αιχμής. 

Η Κάθριν Πόρτερ, της εταιρίας συμβούλων Watt-Logic, τόνισε ότι είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από τους πολίτες να κάνουν “μια μικρή θυσία για να αποφευχθούν τα μπλακ άουτ”. Ωστόσο, οι “μικρές θυσίες” αφορούν κομμάτια ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών. Είναι ενδεικτικό ότι τα μέτρα θα αφορούν ακόμα τις ώρες που θα πρέπει να μαγειρεύουν.

Η λίστα με τα μέτρα που θα προταθούν:

  • Χρήση πλυντηρίων και φούρνων στα νοικοκυριά από τις 14:00 έως τις 20:00. 
  • Συνδυασμός μαθημάτων στα σχολεία για να μειωθεί ο αριθμός των τάξεων που χρειάζονται θέρμανση
  • Μέτρα στα γηροκομεία απορρόφηση του κόστους, όπως μείωση των επιλογών στο μενού, λιγότερη χρήση πλυντηρίων ρούχων και ο περιορισμός της ψυχαγωγίας 
  • Περιορισμός παραγωγής στη βαριά βιομηχανία
  • Κλείσιμο των παμπ στις 21:00. Σβήσιμο φώτων στους δήμους

Παράλληλα, τοπικά συμβούλια σε πόλεις της Βρετανίας αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας όπου έχει ανακοινωθεί η μείωση του φωτισμού στους δρόμους, των φωτεινών σηματοδοτών σε μη πολυσύχναστα σημεία, η μη φωταγώγηση των μνημείων και στα δημόσια κτήρια θα δεν θα υπάρχει θέρμανση και ζεστό νερό.

Υπενθυμίζεται ότι  ότι η Συνομοσπονδία του Εθνικού Συστήματος Υγεία (NHS) προειδοποιεί πως η ενεργειακή φτώχεια μπορεί να οδηγήσει σε ξεσπάσματα ασθενειών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα το φέρουν στα όριά του, κάνοντας ακόμα μία έκκληση για ενίσχυσή του.

Ενδεικτικό είναι ότι οι υπεύθυνοι καλούν για περικοπές προσωπικού, περισσότερες ώρες αναμονής για τους ασθενείς, αλλά και για συγκεκριμένες ρυθμίσεις στις αίθουσες των νοσοκομείων και στα χειρουργεία.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις