Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το μεσημέρι ο μεγάλος εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι. Ο θάνατός του έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή, καθώς η διεθνής κοινότητα κατηγορεί ευθέως τον Ρώσο πρόεδρο για τον θάνατο του Ναβάλνι.

Ποιος ήταν όμως ο 47χρονος ακτιβιστής που τόλμησε να εκφράσει την αντίθεσή του και να πολεμήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν; Πρώην δικηγόρος, ο Ναβάλνι έγινε γνωστός μέσα από τα ιστολόγια που εξέθεσαν την τεράστια διαφθορά, όπως είπε, σε όλο τη ρωσική ελίτ, περιγράφοντας τη Ρωσία ως κυβερνώμενη από «απατεώνες και κλέφτες».

Ποιος ήταν ο Αλεξέι Ναβάλνι

Σύμφωνα με την Britannika, ο πατέρας του Ναβάλνι ήταν αξιωματικός του σοβιετικού στρατού και η μητέρα του οικονομολόγος. Ο Ναβάλνι μεγάλωσε στη Μόσχα, αλλά περνούσε τα καλοκαίρια με τη γιαγιά του από τον πατέρα του σε ένα χωριό κοντά στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας. 

Ο Ναβάλνι πήρε το πτυχίο του στη Νομική το 1998. Παρέμεινε στη Μόσχα για να ασκήσει δικηγορία και να συνεχίσει τις σπουδές του και το 2001 απέκτησε πτυχίο Οικονομικών. Το 2000, ενώ ήταν ακόμη φοιτητής, ο Ναβάλνι εντάχθηκε στο Yabloko, ένα πολιτικό κόμμα που προωθούσε τη φιλελεύθερη δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς, ωστόσο αποβλήθηκε το 2007. Εκπρόσωποι του κόμματος ισχυρίστηκαν ότι ο Ναβάλνι είχε βλάψει το κόμμα με «εθνικιστικές δραστηριότητες», συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε μια ακροδεξιά πορεία. Ωστόσο, ο Ναβάλνι υποστήριξε ότι εκδιώχθηκε λόγω συγκρούσεων προσωπικότητας με τον αρχηγό του κόμματος.

Ακτιβισμός και κόντρα με τον Πούτιν

Το 2008 ο Ναβάλνι ξεκίνησε μια εκστρατεία ακτιβισμού από ενδιαφερόμενους φορείς που στόχευε κρατικές οντότητες που αποτελούν αντικείμενο δημόσιας διαπραγμάτευσης. Αγοράζοντας μια μικρή ποσότητα μετοχών σε κάθε εταιρεία, ο Ναβάλνι απέκτησε συμμετοχή στις συνελεύσεις των μετόχων. Μόλις έφτασε εκεί, κάρφωσε στελέχη εταιριών για ασυνέπειες στις οικονομικές αναφορές και έλλειψη διαφάνειας στη διαχείριση και την τήρηση βιβλίων. 

Καθώς πολλά από τα στελέχη ήταν στενοί πολιτικοί σύμμαχοι του Πούτιν, αυτές οι συναντήσεις παρείχαν ένα αποτελεσματικό μέσο έκφρασης διαφωνίας σε μια κοινωνία όπου ο πολιτικός διάλογος περιοριζόταν ολοένα και περισσότερο. Ο Ναβάλνι κατέγραψε τις προσπάθειές του σε ένα ιστολόγιο που έγινε τόσο δημοφιλές, που ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ (2008–2012) αναγκάστηκε να αναγνωρίσει το μέγεθος της διαφθοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μεντβέντεφ, ένα τρισ. ρούβλια (περίπου 31 δισεκατομμύρια δολάρια) υπεξαιρούνταν ετησίως από το σύστημα κρατικών προμηθειών.

Τον Δεκέμβριο του 2010, ο Ναβάλνι κυκλοφόρησε τον ιστότοπο καταγγελίας RosPil. Ο ιστότοπος δημοσιοποίησε υποθέσεις στις οποίες φαινόταν ότι οι κρατικές συμβάσεις είχαν ανατεθεί με διαφθορά. Ο Ναβάλνι κάλεσε τους επισκέπτες να δημοσιεύσουν ανώνυμα λεπτομέρειες για ύποπτες κυβερνητικές συμφωνίες και να συζητήσουν τους ισχυρισμούς στο Διαδίκτυο. Μέσα σε έξι μήνες ο ιστότοπος δεχόταν ένα εκατομμύριο επισκέψεις το μήνα. 

Οι καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εκτεταμένες παρατυπίες στις ρωσικές κοινοβουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2011 προκάλεσαν τις μεγαλύτερες λαϊκές διαδηλώσεις από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης . Ο Ναβάλνι είχε προτρέψει τους οπαδούς του να υποστηρίξουν οποιοδήποτε άλλο κόμμα εκτός από την Ενωμένη Ρωσία και, παρά τα άφθονα στοιχεία για νοθεία των ψήφων, το κόμμα του Πούτιν κέρδισε λιγότερες από τις μισές ψήφους. 

Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ημερών για συμμετοχή σε μια μη εγκεκριμένη διαμαρτυρία. Η άνοδος του Ναβάλνι δεν πέρασε απαρατήρητη στο Κρεμλίνο και, όταν ο Πούτιν επέστρεψε στην προεδρία το 2012, κινήθηκε αμέσως για να καταστείλει τη διαφωνία. Τον Ιούνιο, ο Ναβάλνι ήταν ένα από τα πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης στων οποίων τα σπίτια έκαναν επιδρομές από αξιωματικούς επιβολής του νόμου. Ο Ναβάλνι έγινε στόχος ποινικής έρευνας με την υποψία για διαφθορά και ο Πούτιν επέβαλε νέες σκληρές ποινές για άτομα που συμμετείχαν σε μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις.

Η υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Μόσχας

Στις 17 Ιουλίου 2013, ο Ναβάλνι δήλωσε την υποψηφιότητά του στην κούρσα για τη δημαρχία της Μόσχας. Την επόμενη μέρα, κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση σε μια δίκη που ευρέως θεωρήθηκε ότι είχε πολιτικά κίνητρα και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών. Χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν αμέσως τους δρόμους της Μόσχας και την επόμενη μέρα αφέθηκε απροσδόκητα ελεύθερος εν αναμονή της εκδίκασης της προσφυγής του. Η αποφυλάκισή του του έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσει την υποψηφιότητά του για δημαρχία. 

Ο Ναβάλνι διεξήγαγε μια ισχυρή εκστρατεία δυτικού τύπου, πραγματοποιώντας άτυπες συναντήσεις με ψηφοφόρους στους δρόμους, προωθώντας τον εαυτό του στο Διαδίκτυο και δημοσιεύοντας γυαλιστερές αφίσες με την οικογένειά του. Εν μέρει, αναγκάστηκε να κάνει έρευνα με αυτόν τον τρόπο, επειδή του αρνήθηκαν την πρόσβαση στα κύρια τηλεοπτικά κανάλια, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια θεμιτή εκστρατεία βάσης. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2013, ο υφιστάμενος, σύμμαχος του Πούτιν Σεργκέι Σομπιάνιν, κέρδισε την επανεκλογή με λίγο περισσότερο από το 51,3 τοις εκατό των ψήφων, ενώ ο Ναβάλνι τερμάτισε δεύτερος με απροσδόκητα υψηλό 27,2 τοις εκατό.

Ο ακτιβισμός του Ναβάλνι και οι προσπάθειές του να συμμετάσχει στη ρωσική πολιτική σκηνή συνεχίζονταν, όπως και οι φυλακίσεις από τον Πούτιν. Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε 3,5 φυλάκιση με αναστολή για κατηγορίες απάτης. Τον Νοεμβρίου 2016, το Κόμμα του Ναβάλνι απαγορεύτηκε να κατέβει στις εκλογές, αφού το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης ακύρωσε τη συμμετοχή του.

Δηλητηρίαση και φυλάκιση

Το 2020 ο Ναβάλνι έκανε εκστρατεία στη Σιβηρία ενόψει των περιφερειακών εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Νοσηλευόμενος σε σοβαρή κατάσταση στη Σιβηρία, μεταφέρεται σε κώμα στο Βερολίνο, ύστερα από αίτημα των δικών του ανθρώπων. Στις 2 Σεπτεμβρίου, το Βερολίνο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο σε δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα Novitchok. Ο Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν.

Επιστρέφοντας στη Ρωσία μετά την ανάρρωσή του, συλλαμβάνεται μόλις προσγειώνεται στη Μόσχα, στις 17 Ιανουαρίου του 2021. Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του διαδηλώνουν. Το περιβάλλον του κάνει μια σημαντική αποκάλυψη για το παλάτι που χτίζει ο Πούτιν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η έρευνα συγκεντρώνει δεκάδες εκατομμύρια θεάσεις στο YouTube. Ο πρόεδρος το αρνείται.

Στις 2 Φεβρουαρίου, η δικαιοσύνη μετατρέπει την πρώην του ποινή με αναστολή για «απάτη» σε κάθειρξη δυόμιση ετών. Στέλνεται σε σωφρονιστική αποικία, 100 χλμ ανατολικά της Μόσχας. Στις διαδηλώσεις υποστήριξή του, οι αρχές συλλαμβάνουν 10.000 ανθρώπους. Η οργάνωσή του κατά της διαφθοράς FBK κλείνει κατηγορούμενη για «εξτρεμισμό».

Ποινή φυλάκισης 9 χρόνων

Στις 20 Οκτωβρίου του 2021, λαμβάνει το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης. Στη Ρωσία, κατατάσσεται στον κατάλογο με τους «τρομοκράτες και εξτρεμιστές». Έχοντας κριθεί ένοχος για «απάτη» και «ασέβεια προς το δικαστήριο», καταδικάστηκε στις 22 Μαρτίου 2022 σε κάθειρξη εννέα ετών και μεταφέρθηκε σε φυλακή σε απόσταση 250 χλμ ανατολικά της Μόσχας, από όπου κατήγγειλε την εισβολή στην Ουκρανία.

Νέα καταδίκη

Στις 4 Αυγούστου 2023, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 19 ετών για «εξτρεμισμό». Στις 25 Δεκεμβρίου, η εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι μεταφέρθηκε σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική. Ο ίδιος διαβεβαιώνει την επόμενη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι καλά. Την 1η Φεβρουαρίου, ζητά να γίνουν διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία κατά τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 15-17 Μαρτίου και που αναμένεται να επιτρέψουν στον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον έως το 2030.

Οι ειδήσεις σήμερα:

Μόναχο: Θερμό χειροκρότημα σε Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια -«Απόφαση-όροσημο, είμαι υπερήφανος»

Γεωργιάδης: Εντός της ημέρας ρύθμιση για τα γενόσημα -Στα 3 ευρώ η μέγιστη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις