Τις προϋποθέσεις με τις οποίες αναμένεται να πει το “ναι” στην είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έθεσε στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην επικοινωνία που είχαν ότι η Άγκυρα δεν θα δει θετικά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο εκτός και εάν οι δύο αυτές χώρες δείξουν σαφώς ότι συνεργάζονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και σε άλλα ζητήματα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν φέρεται ωστόσο να είπε παράλληλα ότι στηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, εξέφρασε την αντίθεσή της στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατηγορώντας τους σκανδιναβούς γείτονες ότι υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με οργανώσεις τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες όλων των συμμάχων για θέματα ασφαλείας και ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης.

Μίλησα με τον Πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης Συμμάχου μας Τουρκίας σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης” αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Politico: Ο Ερντογάν θα πει το “ναι” με το κατάλληλο τίμημα

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πιθανό τελικά να ανάψει το “πράσινο φως” για την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά πρώτα η Συμμαχία θα πρέπει να “πληρώσει” ένα τίμημα.

Πάντως όπως σημειώνουν σύμφωνα πάντα με το politico, σημερινοί και πρώην αξιωματούχοι και διπλωμάτες εκτιμούν πως τα κίνητρα του Ερντογάν πιθανόν να υπερβαίνουν την απλή επιθυμία της για αλλαγή των πολιτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Συγκεκριμένα καθώς η Τουρκία διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ για αγορά αεροσκαφών μετά τον “διωγμό” της από το πρόγραμμα με τα F-35, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιθανότατα αναζητάει μια ευκαιρία για να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό της μάχης στη μάχη κατά της “τρομοκρατίας”.

Το τίμημα είναι άγνωστο προς το παρόν, αλλά το ότι θα υπάρξει τίμημα είναι σαφές”, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γιάαπ Ντε Χουπ Σέφερ.

Ο Ερντογάν αξιοποιεί την επέκταση του ΝΑΤΟ για προσωπικό όφελος

Η Τουρκία έχει υποστηρίξει την προοπτική επέκτασης του ΝΑΤΟ, ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αποφάσεις της Συμμαχίας για ν’ αποκομίσει προσωπικά οφέλη.

Συγκεκριμένα το 2009 είχε δημιουργήσει ξανά “προβλήματα” και πάλι με “στόχο” σκανδιναβικές χώρες όταν είχε αντιταχθεί στον διορισμό του Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν ως κορυφαίου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ.

Ο Ντε Χουπ Σέφερ μάλιστα που τότε ήταν ο απερχόμενος γενικός γραμματέας θυμάται τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και πως τελικά ο Ερντογάν υποχώρησε και “πήρε ως βραβείο έναν βοηθό γενικό γραμματέα στο ΝΑΤΟ“.

Η Σουηδία και η Φινλανδία δίνουν μία ακόμη ευκαιρία στον Ερντογάν

Ο Ερντογάν δείχνει πως θέλει να επωφεληθεί από τα αιτήματα για είσοδο της Σουηδίας και Φινλανδίας για να συσπειρώσει τη βάση του ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος. Μάλιστα σύμφωνα με τον Ντε Χουπ Σέφερ πίσω από τις κινήσεις της Τουρκίας μπορούν να βρίσκονται δύο παράγοντες.

Ο πρώτος είναι η εσωτερική πολιτική. Ο Ερντογάν ανέκαθεν διαμόρφωνε την απήχησή του εν μέρει μιλώντας σκληρά για την τρομοκρατία και ειδικά για το PKK που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση αν και πλέον κάποιοι πιστεύουν πως ο χαρκατηρισμός είναι πλέον ξεπερασμένος από ορισμένους στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Μπορείς πάντα να συσπειρώνεις μεγάλα τμήματα του πληθυσμού συνδέοντας την τρομοκρατία και το PKK“, είπε χαρακτηριστικά.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα “αλλάξει την εσωτερική πολιτική ισορροπία βάρους στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, επειδή δύο πλήρως ανεπτυγμένες και βαριά οπλισμένες” δημοκρατίες εντάσσονται στη Συμμαχία.

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο είναι οι παρατεινόμενες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ σχετικά με τις αγορές μαχητικών αεροσκαφών.

Αυτό το τίμημα θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ότι οι Αμερικανοί αίρουν τον αποκλεισμό τους στα F-16″, δήλωσε ο Ντε Χουπ Σέφερ.

Σύμφωνα με το Politico, οι ΗΠΑ φαίνονται διατεθειμένες να πληρώσουν αυτό το τίμημα. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει υποστηρίξει προσωρινά το αίτημα της Τουρκίας, το οποίο εξετάζεται τώρα από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

Ειδήσεις σήμερα:

Παρουσιαστής ειδήσεων στην Τουρκία γίνεται έξαλλος με ρεπορτάζ και “σπάει” τα πάντα στο πλατό (vid)

Απίστευτη δήλωση από πρώην σύμβουλο του Μητσοτάκη – “Αν η Τουρκία έπαιρνε τα F-35 θα έκαναν το Αιγαίο σουβλάκι” (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις