Μπαίνοντας είτε στο Google Play Store ή στο iOS App Store, ένα από τα χιλιάδες πράγματα που μπορείς να βρεις και να κάνεις download, είναι σίγουρα ένα music application. Και σίγουρα, οι μουσικές εφαρμογές είναι από τις δημοφιλέστερες στην εποχή μας, καθώς όλοι μας θέλουμε να απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας μουσική είτε στο σπίτι ή το γυμναστήριο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εργασίας μας.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, το ερώτημα θα ήταν το εξής: Μα γιατί να κατεβάσω μια εφαρμογή για να ακούσω την αγαπημένη μου μουσική; Έχω το ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο, μπορώ να βρω mp3 και να τα αποθηκεύσω στο κινητό μου ή στην τελική να ακούσω μέσω εφαρμογής τον αγαπημένο μου ραδιοφωνικό σταθμό.

Αρχικά στις εν λόγω εφαρμογές μπορείς να αναζητήσεις και να ακούσεις μια ευρεία γκάμα τραγουδιών -σχεδόν τα πάντα. Μπορείς μάλιστα -ανάλογα με τη χωρητικότητα του κινητού σου ή τον χώρο σου στο cloud– να αποθηκεύσεις τα τραγούδια ή τις playlist της επιλογής σου και να απολαμβάνεις παντού, ακόμη και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο.

Spotify

Οι πιο γνωστές μουσικές εφαρμογές στον κόσμο είναι οι εξής: Spotify, Apple Music, YouTube Music, Amazon Music, Tidal και Soundcloud.

Στη χώρα μας, η δημοφιλέστερη με διαφορά είναι το Spotify, ενώ δεύτερο έρχεται το Apple music. Ωστόσο, η εφαρμογή που φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο τα τελευταία χρόνια είναι το YouTube Music, η μουσική εφαρμογή του YouTube και της Google. Αυτές είναι και οι δυο μουσικές εφαρμογές που θα «κονταροχτυπηθούν» στο παρόν debate!

Spotify

Το Spotify είναι το δημιούργημα των Σουηδών επιχειρηματιών Daniel Ek και Martin Lorentzon. Η εφαρμογή έκανε το ντεμπούτο της στην Ευρώπη το 2008 και γρήγορα κέρδισε έδαφος αφού έφτασε ένα εκατομμύριο συνδρομητές το 2011. Σήμερα, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς διαθέσιμες εφαρμογές για μουσική. Η εφαρμογή είναι πλέον διαθέσιμη σε 184 χώρες και μετρά 406 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως. Στην Ελλάδα το Spotify έφτασε το 2013.

YouTube Music

Το YouTube Music είναι μια αντίστοιχη εφαρμογή μουσικής που αναπτύχθηκε από το YouTube υπό την Google. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ως YouTube Music Key το 2014 και σχεδιάστηκε ως ο βασικός αντικαταστάτης του Google Play Music. Η εφαρμογή άλλαξε αρκετά ονόματα προτού τελικά γίνει YouTube Music το 2018. Η εφαρμογή είναι προς το παρόν διαθέσιμη σε 95 χώρες και μετρά πάνω από 50 εκατομμύρια χρήστες. Στη χώρα μας έγινε διαθέσιμο το 2019. Η βασική διαφορά της συγκεκριμένης εφαρμογής συγκριτικά με τις υπόλοιπες είναι πως μπορείς να ακούς και τη μουσική που προσφέρουν αποκλειστικά τα βίντεο του YouTube.

Spotify VS Youtube Music: Εσύ ποιο προτιμάς;

Και το Spotify και το Youtube Music λειτουργούν με το freemium μοντέλο. Αμφότερες εφαρμογές δηλαδή προσφέρουν ένα δωρεάν πακέτο στους χρήστες τους, το οποίο τους επιτρέπει να ακούν την αγαπημένη τους μουσική με διαφημίσεις. Παράλληλα, παρέχουν επίσης την επιλογή αναβάθμισης σε premium λογαριασμό -δηλαδή χωρίς διαφημίσεις.

Η βασική διαφορά των δυο εφαρμογών αφορά το δωρεάν πακέτο -στο Spotify δηλαδή δεν μπορείς να παρακάμψεις τις διαφημίσεις ανάμεσα στα τραγούδια, ενώ στο YouTube Music μπορείς να κάνεις skip μετά από 5 δευτερόλεπτα.

Αναφορικά με τα premium πακετά των δυο εφαρμογών, μπορείς να μάθεις ΕΔΩ για το Spotify και ΕΔΩ για το YouTube Music.

Αλήθεια, εσύ ποιο από τα δυο προτιμάς;

Ειδήσεις σήμερα:

Νέος προπονητής του Ολυμπιακού ο Κορμπεράν

Η Πλαίσιο Computers έλαμψε στα “Retail Business Awards 2022” με 10άδα βραβείων και το σημαντικότερο του θεσμού!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις