Βαθιά ενόχληση εξέφρασε πρόσφατα η Αθήνα, μετά το παρολίγον διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε, με αφορμή το ζήτημα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, να ακυρώσει στο “παρά πέντε”, τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σούνακ, στο Λονδίνο.

Η πάγια θέση της χώρας μας για επιστροφή των Γλυπτών στην φυσική τους βάση, η οποία επικοινωνήθηκε δια στόματος του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, αν και εξόργισε την Ντάουνινγκ Στριτ, δέχτηκε τεράστιο κύμα συμπαράστασης από ξένα ΜΜΕ, ακόμα και από τους ίδιους τους βρετανούς πολίτες.

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: “Ατυχές γεγονός η ακύρωση της συνάντησης με τον Σούνακ”

Το πρωί της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων. Στον απόηχο του ταξιδιού του στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε φυσικά στην αιφνιδιαστική ακύρωση της συνάντησής του με τον Ρίσι Σούνακ.

Μιλώντας μπροστά στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην “πολιτική απρέπεια” του Ρίσι Σούνακ, αναφέροντας πως ήταν ένα “ατυχές γεγονός” και πως “δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις γιατί έχουν ιστορικό βάθος

“Είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα”, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τοποθετήθηκε σχετικά με το πολυσυζητημένο περιστατικό:

“Παρακολουθήσαμε όλοι όσα συνέβησαν στο Λονδίνο. Αυτό που βρίσκω σημαντικό, γιατί ο Παρθενώνας είναι το σύμβολο όχι μόνο της κλασικής περιόδου αλλά σημαντικός για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά γιατί είναι το σύμβολο της Δημοκρατίας και της σοφίας – η επανένωση λοιπόν των Γλυπτών που είναι ένα αίτημα της χώρας ίσως κι από την αρχή της σύστασης του κράτος και πλέον έχει προχωρήσει – έχει βρει κι αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη, τη βρετανική κοινή γνώμη. Και αυτό είναι ίσως το μεγάλο κέρδος. Γιατί κάποια θέματα δεν λύνονται αυτόματα. Θέλουν χρόνο.

Νομίζω λοιπόν ότι μπορούμε να ελπίζουμε ότι το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση αργά ή γρήγορα”, υπογράμμισε η ΠτΔ.

Το χρονικό της “απρέπειας” Σούνακ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχθηκε στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο τον ηγέτη των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ, γνωστό για τις διαλλακτικές του θέσεις στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Μάθιου Λοτζ τηλεφωνεί στην διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα και την ενημερώνει ότι η συνάντηση ανάμεσα στον Ρίσι Σούνακ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακυρώνεται.

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός εκδίδει επίσημη δήλωση γνωστοποιώντας τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το διπλωματικό unfair.

Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεων του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσημη “δικαιολογία” έκανε λόγο για αλλαγή του προγράμματος του Βρετανού πρωθυπουργού, ωστόσο, στην ελληνική κυβέρνηση πληροφορούνται ότι οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην προ τριημέρου συνέντευξη του στο ΒΒC προκάλεσαν τον εκνευρισμό Σούνακ.

“Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, αρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους. Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο;”, ανέφερε στο BBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Η δημοσιογράφος που έκανε τη συνέντευξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη αντέδρασε και αυτό: “Η συνέντευξη μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό αναστάτωσε τόσο τον πρωθυπουργό ωστε ακύρωσε την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τεράστια αντίδραση”.

H Downing Street ισχυρίστηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψη του στο Λονδίνο ως ένα δημόσιο βήμα, προκειμένου να ζητήσει την επιστροφή των 2500 ετών Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο. Αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν επαληθεύθηκαν επεσήμανε εκπρόσωπος του κ. Σούνακ

Για διπλωματικό φάουλ του Βρετανού πρωθυπουργού κάνουν λόγο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

“Είναι απαράδεκτη η απόφαση του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη. Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ζήτημα που υπερβαίνει το πρόσωπο του εκάστοτε Έλληνα Πρωθυπουργού και τις κομματικές αντιπαραθέσεις.Είναι εθνική υπόθεση που αφορά την Ιστορία ενός ολόκληρου λαού”, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

“Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από την απρεπή στάση του Βρετανού πρωθυπουργού απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι ένα ζήτημα εθνικό, που υπερβαίνει κόμματα, πρόσωπα, κυβερνήσεις”, είπε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Για απαράδεκτη ακύρωση κάνει λόγο το ΚΚΕ, ανενημέρωτο χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό η Ελληνική Λύση ενώ ευθύνες στον πρωθυπουργό ότι πυροδότησε διπλωματικό ζήτημα επιρρίπτει η Πλεύση Ελευθερίας.

Εκτενείς αναφορές στα ξένα μέσα ενημέρωσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα;

Με εκτεταμένα ρεπορτάζ τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην κρίση που προκάλεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ματαιώνοντας τη συνάντησή του, με τον Έλληνα ομόλογό του.
Ένας από τους πιο εύστοχους τίτλους, όπως θα δείτε στο ρεπορτάζ του Νικόλα Βαφειάδη, κάνει λόγο, για την “ελληνική τραγωδία” του Ρίσι Σούνακ.

Στις αναλύσεις τους βρετανικά και ευρωπαϊκά μέσα κάνουν λόγο για διπλωματική καταιγίδα. Στη στήλη του Λόντον Πλέιμπουκ, το Politico επιλέγει τον τίτλο: “Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ” και κάνοντας λογοπαίγνιο με έναν βρετανικό ιδιωματισμό γράφει στον υπότιτλο: Ο Ρίσι χάνει τα μάρμαρά του, δηλαδή τα λογικά του.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ βρίσκεται στο επίκεντρο διπλωματικής καταιγίδας, αφού ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια διαμάχη για μερικά ψυχρά, νεκρά έργα τέχνης.

Η Daily Mail σχολιάζει: Ο Ρίσι Σούνακ σνομπάρει τις συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την απαίτηση να επιστραφούν τα Ελγίνεια Μάρμαρα, ενώ σε άρθρο γνώμης οι “Times” του Λονδίνου τάσσονται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν Ελγίνεια Μάρμαρα επισημαίνοντας στον τίτλο ότι πρέπει να εκτίθενται στον φυσικό τους βιότοπο.

Το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί, το ένα ανήκει στο άλλο και πρέπει να εκτίθενται στον φυσικό τους βιότοπο. Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα μάρμαρα. Αυτά θα παραμείνουν ιδιοκτησία για ολόκληρο τον κόσμο”, γράφει.

Ξεκάθαρη θέση κατά της απόφασης του Ρίσι Σούνακ να ματαιώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, παίρνουν οι εργατικοί, την ώρα που βρετανικές εκπομπές αναζητούν τον πραγματικό λόγο της ματαίωσης της συνάντησης.

Έρευνα YouGov: Η πλειοψηφία των Βρετανών διαφωνεί με Σούνακ και ζητά να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε την Τρίτη 28 Νοεμβρίου το YouGov UK κατέγραψαν επακριβώς τη διπλωματική θύελλα στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης του συνάντησης με τον ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικότερα, στην έρευνα που έκανε το website yougov.co.uk υπάρχουν τρεις ερωτήσεις… ελληνικού ενδιαφέροντος, στις οποίες απάντησε δείγμα 2871 Βρετανών ενηλίκων. Τα αποτελέσματα και στις τρεις δείχνουν πως – κατά μεγάλη πλειοψηφία – οι Βρετανοί διαφωνούν με τον πρωθυπουργό τους και κλίνουν προς το μέρος της Ελλάδας.

Η πρώτη ερώτηση που τέθηκε ήταν η εξής: “Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωση μία συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, η οποία θα πραγματοποιούνταν στο Λονδίνο σήμερα, επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στρητ έλαβε τη σωστή ή τη λάθος απόφαση να ακυρώσει τη συνάντηση;

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας, το συντριπτικό 66% πιστεύει πως ο Ρίσι Σούνακ και η Ντάουνινγκ Στρητ πήραν τη λάθος απόφαση. Μόλις το 11% συμφωνεί.

Σε άλλη ερώτηση της έρευνας του YouGov, οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν αν πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα κρατήσει.

Και πάλι με μεγάλη διαφορά, η πλειοψηφία – 49% – απάντησε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν. Μόλις το 15% πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία.

Τέλος, στην ίδια έρευνα τίθεται και η ερώτηση ποιος πρέπει να αναλάβει να πάρει την απόφαση, μαζί με της Ελληνικές Αρχές, για το αν πρέπει ή όχι να επιστραφούν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα.

Το 50% δίνει την ευθύνη της απόφασης αυτής στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ το 22% πιστεύει ότι η Βρετανική Κυβέρνηση πρέπει να το διαχειριστεί.

Πρέπει η Ελλάδα να διεκδικήσει εντονότερα πλέον την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα;

Στο DEBATER η άποψή σας έχει βαρύτητα. Γι’ αυτό θέτουμε το εξής ερώτημα: “Μετά την διπλωματική απρέπεια του Ρίσι Σούνακ πιστεύετε ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει πιο έντονα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το βρετανικό μουσείο;”.

Ειδήσεις σήμερα:

Άγιος Δημήτριος: Λήστεψαν κοσμηματοπωλείο και έγιναν… «καπνός»

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Καλαβρία της Ιταλίας – Δύο νεκροί

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις