Μορφή “χιονοστιβάδας” έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα παραβατικότητας ανηλίκων με την Πολιτεία να αναγνωρίζει το πρόβλημα και να προσπαθεί να το περιορίσει.

Πρόσφατα, στην Ακτή Μουτσοπούλου μια παρέα ανηλίκων 17, 15 και 16 ετών μαζί με άλλους φίλους τους την ώρα που περπατούσαν δέχθηκαν επίθεση. Ειδικότερα, τους πλησίασε μια ομάδα 30 ατόμων με ανήλικα και ενηλίκους μέσα και άρχισαν να λογομαχούν μαζί τους. Τότε ο 17χρονος από την μεγάλη παρέα τραυμάτισε στο πρόσωπο τον συνομήλικο του από την άλλη παρέα με γροθιά, ενώ άλλος δράστης (ο οποίος δεν ταυτοποιήθηκε) έβγαλε από την ζώνη του ένα μεγάλο μαχαίρι (τύπου ματσέτα) και τους απείλησε.

Σε ένα άλλο περιστατικό εφηβικής παραβατικότητας, αυτή τη φορά στην Ανδραβίδα, ένας 14χρονος έπεσε θύμα ενδοσχολικής βίας. «Όλα ξεκίνησαν για μια απλή παρεξήγηση. Ο γιος μου είχε πάει τη Δευτέρα εκδρομή με το σχολείο στην Αθήνα. Όπως πήγε να κάτσει ο γιος μου στη γαλαρία πίσω, περνάει από τον μπροστά από τον έναν που του επιτέθηκε την Παρασκευή και τον χαϊδεύει στο κεφάλι ενώ κοιμόταν. Δίπλα του ήταν ο φίλος του, ισχυρίστηκε ότι το παιδί μου τον χτύπησε. Αλλά δεν έγινε κάτι τέτοιο, μάλιστα ο συνομήλικος του γυρνάει και του λέει κοιμόμουν. Ο γιος μου του λέει συγγνώμη, να σου μιλήσω ήθελα και τελείωσε αυτό το περιστατικό μέσα στο λεωφορείο» λέει στο DEBATER η μητέρα του 14χρονου μαθητή.

«Την Παρασκευή την ώρα που είχε διάλειμμα το παιδί μου 11:30, καλούν το παιδί μου πίσω από το λύκειο, δίνει μπουνιά στο παιδί μου, το παιδί μου δεν αντιδρά και οι άλλοι τραβάγανε βίντεο και γέλαγαν. Τα αλλά δυο στο σχολείο δημιουργούν συνέχεια προβλήματα, αλλά απ ότι είδα ο διευθυντής πάει να καλύψει πράγματα. Όλο αυτό που έγινε πίσω στο προαύλιο δεν με ενημέρωσε ο διευθυντής. Την ώρα που έφαγε την μπουνιά το παιδί μου δεν αντέδρασε κανένας. Κάποιος να τον ρωτήσει: είσαι καλά; Κάτι… Μετά αυτό το βίντεο το έστειλαν σε όλους. Μέχρι και άλλοι γονείς το είδαν και με ρώτησαν αν είναι καλά ο μικρός μου. Πήγα και στην δευτεροβάθμια γιατί ο διευθυντής δεν με ειδοποίησε για το συμβάν που έγινε με το παιδί μου. Ήρθε χτυπημένο στο σπίτι. Μόνο για απουσίες ξέρετε να με ειδοποιήσετε; Το παιδί μου που ήρθε χτυπημένο και υπάρχει ένα βίντεο, για αυτό δεν μπορείτε να πάρετε θέση; Μου λέει «συγγνώμη δεν σας ειδοποίησα…», καταλήγει.

Σε έτερο περιστατικό, το Σάββατο 3/2 στην Κηφισιά στην οδό Κολοκοτρώνη ένας ανήλικος 15 ετών προσέγγισε 16χρονο και με την απειλή σφυριού θραύσης κρυστάλλων του αφαίρεσε ασύρματα ακουστικά. Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν. Οδηγήθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Κηφισιάς. Στην κατοχή του βρέθηκαν το σφυρί και τα ακουστικά.

Στη Λαμία ομάδα εξωσχολικών παρενόχλησαν σεξουαλικά μαθήτριες Λυκείου. Συγκεκριμένα, χθες Δευτέρα, την ώρα που σχολούσαν 7 μαθήτριες, την στιγμή που έβγαιναν από το προαύλιο δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από ομάδα εξωσχολικών. Μια παρέα αγοριών άρχισαν λεκτικά να τις παρενοχλούν σύμφωνα με την καταγγελία.

Στο σημείο κλήθηκαν οι αστυνομικές αρχές, ενώ σύμφωνα με την μαρτυρία μητέρας στο DEBATER:

«Άρχισαν να φωνάζουν στο κορίτσι μου και στις φίλες της και να τους καλούν να τους πλησιάσουν. Τις χαρακτήριζαν απρεπώς με σεξουαλικά υπονοούμενα. Ευτυχώς, δεν τους πλησίασαν και ενημέρωσαν απευθείας τους καθηγητές και εμένα. Ήταν Ρομά και μετά από αυτό φοβούνται να επιστρέφουν μόνες τους στο σπίτι. Σήμερα το πρωί είχε και περιπολικό έξω από το σχολείο μέχρι να μπουν οι μαθητές», καταλήγει.

«Application σαν το panic button για τη βία ανηλίκων»

Στα ραντάρ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει μπει εδώ και καιρό η παραβατικότητα ανηλίκων με αποτέλεσμα να επεξεργάζεται τρόπους για την περιορίσει. Στα σχέδια του υπουργείου υπάρχουν πενταψήφιος αριθμός για καταγγελίες βίαιων περιστατικών και νέο panic button (κουμπί πανικού), για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.

«Σήμερα υπάρχει αυτό το θέμα της βίας ανηλίκων και ακόμα δεν έχουμε συγκροτήσει μια οργανωμένη πολιτική ούτως ώστε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο και να πούμε στους γονείς “τα παιδιά σας από δω και πέρα, όταν θα βγαίνουν έξω δεν θα κινδυνεύουν“», είπε πρόσφατα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Σημείωσε ακόμη ότι «ξεκινήσαμε ήδη να δημιουργήσουμε ένα site στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι ανήλικοι για καταγγελίες, παράπονα. Ταυτόχρονα μια γραμμή τηλεφωνική, πενταψήφια, για να μπορεί ο καθένας αμέσως να καταγγέλλει στο Ανηλίκων ένα περιστατικό ούτως ώστε να υπάρχει μια άμεση παρέμβαση. Όπως έχουμε το panic button στην υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο να υπάρχει μια εφαρμογή, ένα application το οποίο θα ειδοποιεί την αστυνομία ότι κάτι τρέχει κάπου. Μαζί βέβαια με τη συνεργασία και άλλων κοινωνικών φορέων και άλλων κυβερνητικών οργανισμών».

Το DEBATER, η γνώμη σας μετράει για αυτό στο συγκεκριμένο debate ζητάμε την απάντησή σας στο ερώτημα: Πιστεύετε ότι το panic button για τη νεανική παραβατικότητα μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα;

Οι ειδήσεις σήμερα:

Πειραιάς: Απείλησαν με μεγάλη ματσέτα ανήλικα – Σύλληψη 4 ατόμων

Βασιλιάς Κάρολος: Διαγνώστηκε με καρκίνο 17 μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντα του – Επιστρέφει εκτάκτως ο πρίγκιπας Χάρι

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις