Βόμβα στον εμβολιαστικό σχεδιασμό της χώρας έβαλε η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στους πολίτες κάτω των 60 χρόνων να μην εμβολιάζονται με AstraZeneca, καθώς η αναστάτωση που προκλήθηκε έφερε ακυρώσεις, ενώ τα νέα ραντεβού που προγραμματίστηκαν δεν ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες.
Τεράστιο ερώτημα αποτελεί το τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με την α’ δόση.
Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε στον Γιώργο Παπαδάκη και τον ΑΝΤ1 ότι “η επιτροπή λέει την σύσταση και με στοιχεία γιατί κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση πρέπει να κάνει και την δεύτερη. Η λέξη σύσταση είναι η πεμπτουσία της ιατρικής. Το επιστημονικό κριτήριο δεν αμφισβητείται. Κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση οι πιθανότητες να πάθει κάτι στην δεύτερη είναι απειροελάχιστες. Είναι ισχυρή η σύσταση να κάνει το εμβόλιο. Δεν μπορεί να παίζει κάποιος την υγεία του με τον κορονοϊό”.
Τις ανησυχίες των πολιτών, ο Μ. Θεμιστοκλέους τις χαρακτήρισε “εύλογες” προσθέτοντας ωστόσο ότι αντίστοιχες συστάσεις έχουν γίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ταυτοχρόνως υπογράμμισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με το σκεύασμα της Οξφόρδης ήταν σωστή. “Η απόφαση αυτή που πήραμε για το εμβόλιο AstraZeneca έσωσε ζωές. Έσωσε 15.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία και από θανάτους. Οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν σώθηκαν”, είπε χαρακτηριστικά.
Ανάλογη ήταν και η στάση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ο οποίος σημείωσε (στο OPEN) ότι “η εθνική αρχή εμβολιασμών είναι επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες… Εκατομμύρια ευρωπαίοι έκαναν το εμβόλιο όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που προστατεύθηκαν από τον κορονοϊό χάρη σ’ αυτό”. Διευκρίνισε μάλιστα ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα μετά την πρώτη δόση, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.
“Λογική” χαρακτήρισε την ανησυχία του κόσμου η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε πάντως ότι “όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca, υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση”.
Στην ερώτηση αν θα συμβούλευε κάποιο που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνει και τη δεύτερη, απάντησε: “θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι μία στο ένα εκατομμύριο”.
Θυμίζουμε την “ιστορία” του εμβολίου AstraZeneca:
- Στις 5 Φεβρουαρίου αποφάσισε η χορήγηση στους 18-64 ετών
- Στις 10 Απριλίου στους 30-64 ετών
- Στις 27 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 ετών
- Στις 29 Απριλίου άνοιξε η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44 ετών
- Στις 26 Μαΐου διατυπώθηκε έμμεση σύσταση αποφυγής του εμβολίου για γυναίκες κάτω των 50 ετών
- Στις 14 Ιουνίου έγινε σύσταση αποφυγής του εμβολίου σε ηλικίες κάτω των 60 ετών.
Μετά από όλα αυτά και παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονται, τα ερωτήματα, στην πλειοψηφία των πολιτών, παραμένουν. Ποιος αλήθεια ευθύνεται για τα πισωγυρίσματα σχετικά με τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου; Η Ευρώπη; Η κυβέρνηση; Η Επιτροπή Εμβολιασμών και οι λοιμωξιολόγοι; Η εταιρεία που παράγει το εμβόλιο; Ή μήπως όλα οφείλονται σε μια λανθασμένη επικοινωνιακή πολιτική για το συγκεκριμένο σκεύασμα με το οποίο η αλήθεια είναι ότι έχουν κτίσει τείχος ανοσίας εκατομμύρια ευρωπαίοι;
Ψήφισε στο νέο μας Debate και πες μας τη γνώμη σου!
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"