Μία από τις πιο πολυαναμενόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αφορά το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την τεκνοθεσία που ενδέχεται να συμπεριληφθεί.

Δεν είναι απλά μία δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά κομμάτι της στρατηγικής του.

«Ο γάμος μεταξύ ομοφύλων ζευγαριών θα γίνει κάποια στιγμή και είναι μέρος της στρατηγικής μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Bloomberg στην Αθήνα. «Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο έτοιμη και ώριμη», εξηγούσε.

Από νομικής σκοπιάς, μετά τη νομοθέτηση του Δεκεμβρίου 2015, τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να είναι αρκετό. Είναι όμως κυρίως η προοπτική της τεκνοθεσίας ο καταλύτης, εξαιτίας της οποίας έρχονται στην επιφάνεια πολλά και ποικίλα ζητήματα, τα οποία καθιστούν απαραίτητη την επίλυσή τους με ξεκάθαρο και οριστικό τρόπο, χωρίς νομικά κενά.

Το νομοσχέδιο που από καιρό καταρτίζει η κυβέρνηση καλύπτει προβλήματα όπως η αναγνώριση της ιδιότητας του γονέα αμφότερων των μελών ενός ομόφυλου ζευγαριού. Και αυτό γιατί με το ισχύον καθεστώς της μη ρύθμισης, στα επίσημα έγγραφα των υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου, όπως π.χ. στο Ληξιαρχείο, δεν υπάρχει πρόβλεψη για «γονέα 1» και «γονέα 2» παρά μόνο για «πατέρα» και «μητέρα».

Ωστόσο, όταν οι γονείς είναι δύο γυναίκες ή δύο άνδρες, αυτομάτως ο ένας από τους γονείς, αυτός που δεν θεωρείται «βιολογικός», συνεπώς είναι νομικά ανύπαρκτος.

Τι σημαίνει αυτό; Αρχικά, δεν έχει δικαίωμα να ασφαλίσει το παιδί του ως προστατευόμενο μέλος. Επίσης, σε περίπτωση ασθένειας του παιδιού, ο ένας από τους δύο γονείς δεν δικαιούται να λαμβάνει αποφάσεις και αποκλείεται από κάθε συμμετοχή σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη.

Όσον αφορά στη σχολική ζωή μη βιολογικός γονέας δεν λαμβάνεται υπόψη από το συμβούλιο καθηγητών και δεν μπορεί να εγείρει καμία αξίωση ενημέρωσης γύρω από τις επιδόσεις ή τη διαγωγή του παιδιού του.

Επίσης, αν ο γονέας αποβιώσει, με ή χωρίς διαθήκη, το παιδί δεν κληρονομεί αυτοδίκαια τα όποια υπάρχοντα. Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ.

Ως προς τη στάση της κυβέρνησης τα πράγματα είναι ξεκάθαρα ως προς ένα κομμάτι της υπόθεσης. Ο γάμος μεταξύ ομόφυλων είναι δέσμευση του πρωθυπουργού και θα υλοποιηθεί. Θα γίνει δηλαδή νόμος του κράτους το “προσεχές διάστημα”. Πιθανόν, έως το καλοκαίρι. Ως εδώ όλα καλά. Όμως, η τεκνοθεσία παραμένει, το κυρίαρχο «αγκάθι» που έχει να διαχειριστεί πολιτικά το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό διότι συγκεντρώνει αρκετές αντιδράσεις ορισμένες εκ των οποίων προέρχονται από τη “γαλάζια” ΚΟ.

Συνεπώς, το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η τεκνοθεσία.

Στο DEBATER η γνώμη σας μετράει γι’ αυτό και σας θέτουμε το εξής ερώτημα: “Είστε υπέρ της τεκνοθεσίας για ομόφυλα ζευγάρια;”.

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρία Κορινθίου για Γιώργο Λιάγκα: «Δε νομίζω ότι θα με καλούσαν στην εκπομπή» (vid)

Μητσοτάκης από Θεσσαλία: «Απαρέγκλιτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αποκατάσταση της περιοχής»

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις