Η ενεργειακή κρίση αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη χώρα μας, με την κυβέρνηση να εξετάζει τον μηχανισμό στήριξης που θα βάλει «φρένο» στους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.

Μεγάλο μέρος των αυξήσεων οφείλεται στην περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, τα «ψιλά γράμματα» στους λογαριασμούς ρεύματος, οδηγώντας αρκετούς πολίτες και επιχειρήσεις σε διακανονισμό οφειλών, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, επέρχεται δυναμική παρέμβαση από την κυβέρνηση, βάσει του υπάρχοντος δημοσιονομικού χώρου και με στόχο τη δραστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Δεν θα ξαναδούμε λογαριασμό που θα είναι 4 και 5 φορές πάνω», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως «τα όποια υπερκέρδη έχουν προκύψει, που έχουν εντοπιστεί από τη ΡΑΕ, θα επιστραφούν στον κόσμο».

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η ενίσχυση θα είναι οριζόντια. Θα είναι για όλους και ενώ η πρώτη φάση της βοήθειας επικεντρώθηκε στους πιο αδύναμους και σ’ αυτούς που ήταν μέχρι τις 300 kWh, η πραγματικότητα είναι ότι οι καταναλωτές πάνω από τις 300 kWh μάτωσαν το προηγούμενο διάστημα και αυτό ερχόμαστε τώρα να το αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά».

Μητσοτάκης: Έρχεται νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την ενεργειακή κρίση

Η τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου έρχεται μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορικά με το νέο εθνικό σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση για την ενεργειακή ακρίβεια, δηλαδή νέα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν τον Μάιο.

«Πρώτο και κύριο μέλημα της κυβέρνησης από την αρχή της θητείας μας είναι να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία της χώρας με έμφαση στο “πρασίνισμα” του ενεργειακού μας μείγματος με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που διαθέτουμε σε αφθονία στη χώρα μας», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα, όμως, ανταποκρινόμαστε και προσαρμοζόμαστε στη συγκυρία και δίνουμε μάχη από την έναρξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις της στα τιμολόγια ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εξαντλούμε όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια και μετατρέπουμε σε εκπτώσεις ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα υπερέσοδα που προκύπτουν στις αγορές των ΑΠΕ και τις δημοπρασίες ρύπων. Έως σήμερα έχουν δοθεί οριζόντιες αλλά και στοχευμένες -στους πιο ευάλωτους- ενισχύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ», είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως τους κινδύνους που επιφυλάσσει το ενεργειακό «τσουνάμι» και εξαντλεί όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που προσφέρει ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι βραχυπρόθεσμα να συνεχίσει τη στήριξη των καταναλωτών μέσω ενός σχήματος επιδοτήσεων και μεσομακροπρόθεσμα να «χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του», στο πλαίσιο μια ευρωπαϊκής συμφωνίας για μείωση της τιμής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο DEBATER τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι αναγνώστες μας και για άλλο ένα «φλέγον» ζήτημα της επικαιρότητας ζητάμε την δική σας άποψη. Αναφορικά, λοιπόν, με το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας και κατ’ επέκταση των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος ποια θεωρείτε πως είναι η καλύτερη λύση: Μια συντονισμένη και ευρωπαϊκή παρέμβαση για πιο φθηνό ρεύμα, ή η συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής;

Ψηφίστε στο νέο debate και πείτε μας τη γνώμη σας, γιατί στο DEBATER η γνώμη σας μετρά πάντα!

Ειδήσεις σήμερα:

Αναζητούνται όλοι όσοι ευθύνονται για τα παιδιά στην Πάτρα – “Θα ζητηθεί συμπληρωματική κατάθεση του Δασκαλάκη”

Σάκης Τανιμανίδης: Γενέθλια μακριά από τη Χριστίνα Μπόμπα -Πόσο χρονών έγινε

Λαχταριστά mini pancakes με μπανάνα και κανέλα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις