Σε έναν τελικό για γερά νεύρα και υψηλό θέαμα, ο Μίλτος Τεντόγλου αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με άλμα στα 8,52 μέτρα στο έκτο και τελευταίο του άλμα.

Ο Έλληνας Παγκόσμιος Πρωταθλητής πρόσθεσε στην πλούσια συλλογή μεταλλίων της καριέρας του αυτό που του έλειπε και το σκεφτόταν έναν ολόκληρο χρόνο. Όποιος ζούσε από κοντά τον Μίλτο Τεντόγλου όλο αυτό τον καιρό έβλεπε ένα πράγμα. Έναν άνθρωπο που προετοιμαζόταν για να γράψει μια ακόμα φορά ιστορία.

Και το κατάφερε ένα βράδυ, όπου η Ελλάδα είναι πληγωμένη μετά από τις πυρκαγιές που την χτυπούν τις τελευταίες ημέρες με πολλές καταστροφές, ανθρώπινες απώλειες και κόπους ζωής που έχουν γίνει στάχτη.

Κατάφερε να την κάνει να χαμογελάσει λίγο, να ξεχαστεί το μυαλό όλων για λίγα λεπτά και να νιώσουν περήφανοι για έναν αθλητή που κρατάει ψηλά την ελληνική σημαία.

Τις προθέσεις του άλλωστε ο Μίλτος Τεντόγλου τις έδειξε και κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του όπου παρά το νέο χρυσό μετάλλιο που κρέμασε στο στήθος του εκείνος σκεφτόταν το μεγάλο άλμα που δεν έκανε λόγω ενός δικού του λάθους.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην ΕΡΤ:

«Ήταν το μετάλλιο που έλειπε από τη συλλογή μου. Είχα υποσχεθεί από πέρσι που το έχασα, ότι θα το πάρω. Και ντα κατάφερα. Ήταν πολύ δύσκολος αγώνας, πιο δύσκολος και από πέρσι, πιο δύσκολος σχεδόν από όποιον αγώνα έχω κάνει. Κατάφερα στο τελευταίο άλμα να το πάρω. Πέρσι ήμουν καλά αλλά ήταν κακός αγώνα, ήμουν σε κακή ημέρα. Σήμερα δεν είχα δικαιολογία. Ήταν δύσκολη μάχη αλλά προσπάθησα να κάνω το καλύτερο».

Στην ερώτηση αν είναι τόσο άνετος όσο δείχνει, απάντησε. «Δεν ήμουν άνετος. Μετά το τρίτο άλμα άρχισα να αισθάνομαι τα πόδια μου άσχημα, να παθαίνω κράμπες και δεν ήξερα τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό άργησα να το κάνω. Στο τελευταίο άλμα, αφού δεν πόνεσα στα προηγούμενα, μπήκα να το κάνω. Ήταν δύσκολος αγώνας, ήταν δύσκολη κατάσταση αλλά κατάφερα να το διαχειριστώ».

«Στόχος μου ήταν το 8.50 στο πρώτο άλμα και μετά μπορεί να κάνω κάτι περισσότερο, αλλά δεν με άφησαν τα πόδια μου, το  κλίμα, ζέστημ, υγρασία, δεν έχω ανάσα τώρα. Θέλω να πιω πολύ νερό».

Ο Έλληνας πρωταθλητής στάθηκε και στην συμπαράσταση των Ελλήνων από την κερκίδα. «Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες όλη η κερκίδα εκεί ήταν Έλληνες. Φωνάζανε, πανηγυρίζανε, χειροκροτούσανε. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Με βοήθησέ αυτό αλήθεια. Μου έδωσε πολύ δύναμη η κερκίδα. Τα ποδιά μου ήταν χάλια, νόμιζα ότι θα τραυματιστώ αλλά το πάλεψα και το ρίσκαρα κιόλας αλλά ειμαι οκ».

Μίλτος Τεντόγλου: «Πρώτος μου στόχος ήταν αυτός, να τα κερδίσω όλα».

Για τους επόμενους στόχους του είπε. «Τώρα πρέπει να υπερασπίζομαι τους τίτλους μου. Μπορώ να χαλαρώσω και  λίγο σε κάποιους αγώνες γιατί ο πρώτος μου στόχος ήταν αυτός, να τα κερδίσω όλα. Όχι ότι δεν με νοιάζει αλλά μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες τώρα είναι το top top. Να κερδίσω ξανά ευρωπαϊκά και τέτοια, δεν το υποβαθμίζω αλλά, πόσα ευρωπαϊκά έχω κερδίσει, πέντε, εντάξει αλλά θα προσπαθώ πάντα για το καλύτερο. Εμένα τα μεγάλα άλματα με νοιάζουν έτσι κι αλλιώς».

«Ο Πομάσκι μου είπε ότι «το έχεις μπορείς να το κάνεις». Του έλεγα ότι πονάω λίγο στη γάμπα μου και είχε φοβηθεί και αυτός λίγο αλλά ήξερε ότι θα το κάνω».

Μίλτος Τεντόγλου: Ο αγώνας θρίλερ ως το φινάλε

Ο αγώνας θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών και μαζί του ο Τεντόγλου ως ο αθλητής που στα 25 του κατάφερε να γίνει μύθος στο αγώνισμα.

Τεντόγλου και Πινόκ ήταν από την αρχή τα δύο βασικά φαβορί για το χρυσό και το επιβεβαίωσαν με τις πρώτες τους προσπάθειες. Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι ξεκίνησε με 8,50 μ. βάζοντας υποψηφιότητα για το χρυσό και λίγο αργότερα ο Τζαμαϊκανός πέτυχε 8,40 μ. Ο Πινόκ στη δεύτερη προσπάθεια έκανε 8,50 μ. ισοφάρισε την επίδοση του Έλληνα και μπήκε επικεφαλής στην κούρσα χρυσού μεταλλίου. Ο Τεντόγλου στη συνέχεια προσπάθησε να κυνηγήσει το μεγάλο άλμα, και είδε στην τρίτη του προσπάθεια τον πίνακα να γράφει 8,39 μέτρα.

Ο 25χρονος όπως και στο Τόκιο το 2021 έτσι και στη Βουδαπέστη είχε το σθένος να απαντήσει στο έκτο του άλμα και να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο με αυτό που του άξιζε: το χρυσό μετάλλιο. Ο Πινόκ στο έκτο του άλμα πέτυχε 8,38 μ. σηκώθηκε από το σκάμμα και αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα του αντιπάλου αγκάλιασε τον Τεντόγλου και του έδωσε συγχαρητήρια. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο επίσης Τζαμαϊκανός Τατζέι Γκέιλ με 8,27 μ. (-0,3) στο έκτο του άλμα.

Ο κορυφαίος άλτης του κόσμου αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής και πρόσθεσε στο ενεργητικό του το μοναδικό χρυσό μετάλλιο που έλειπε από τη συλλογή του. Το 2018 ανέβηκε για πρώτη φορά στο βάθρο των νικητών μιας μεγάλης διοργάνωσης στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου και από τότε κατάφερε να σαρώσει σε όλες τις διοργανώσεις.

Το μόνο χρυσό που του είχε ξεφύγει ήταν στο Παγκόσμιο ανοιχτού στο Όρεγκον. Τότε που κατατάχθηκε δεύτερος και δεν ήθελε ούτε να πανηγυρίσει. Ο άλτης του Γιώργου Πομάσκι έφτασε στον μεγάλο αγώνα της σεζόν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και εκτέλεσε με συνέπεια όσα έπρεπε για να πετύχει τον στόχο του.

Ο τελικός του μήκους ήταν ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του αγωνίσματος, αφού μόλις άλλες δύο φορές, το 1987 και το 1991 με την κόντρα Πάουελ – Λιούις , το ασημένιο μετάλλιο έκλεισε με επίδοση πάνω από τα 8,50 μέτρα.

Ειδήσεις σήμερα:

Προσαγωγές υπόπτων για την μεγάλη φωτιά στον Αυλώνα – Επικίνδυνες οι φλόγες κινούνται προς Πάρνηθα (vid)

Αυτός είναι ο εμπρηστικός μηχανισμός που βρέθηκε στον Έβρο – Διώξεις στους 13 μετανάστες και τον “σερίφη” της Αλεξανδρούπολης

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις