Το επεισόδιο με τον τραυματισμό του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικό, στη Θεσσαλονίκη, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα και αποτέλεσε αφορμή για να ανοίξει εκ νέου μια συζήτηση γύρω από το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης των Ρομά.

Ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας κοινωνικής αλληλεγγύης και καταπολέμηση της φτώχειας του υπουργείου Εργασίας, Αρμόδιος για την κοινωνική ένταξη των Ρομα, μίλησε στο DEBATER σχετικά με τις στρατηγικές ένταξης των Ρομά στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και για τα προβλήματα σε καταυλισμούς.

Είναι λάθος να μιλάμε για αυτό κάτω από τέτοιες συνθήκες αυτή τη στιγμή. Το θέμα της ένταξης των Ρομα στο κοινωνικό σύνολο είναι ένα διαχρονικό θέμα και δύσκολο καθώς εξαρτάται από πολλούς παραμέτρους. Εμείς συμβαδίζουμε με βάση τις στρατηγικές της ΕΕ για αυτή τη δεκαετία” είπε αρχικά ο κ. Σταμάτης.

Ο κ. Σταμάτης συνέχισε λέγοντας ότι “η Εθνική στρατηγική 2021 – 2030 για την ένταξη των Ρομα στο κοινωνικό σύνολο. Όλο αυτό καλύπτεται σε 5 άξονες και πυλώνες με ενδιάμεσες στρατηγικές για σχολική ροή, καταπολέμηση πρώιμων γάμων που δεν αφήνουν τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο.

Ταυτόχρονα και μέσω Ευρωπαϊκών πόρων έχουμε δρομολογήσει προγράμματα απασχόλησης τα οποία θα βοηθήσουν παρά πολύ αυτούς τους ανθρώπους. Μην ξεχνάτε ότι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας των Δήμων εργάζονται πολλοί Ρομά”.

Ο Γιώργος Σταμάτης αναφέρθηκε και στον ρόλο και την λειτουργία των καταυλισμών, τονίζοντας ότι αυτοί πρέπει να εκλείψουν, καθώς αυτοί είναι που δυσχεραίνουν περισσότερο την ένταξη των Ρομά.

Οι καταυλισμοί προσπαθούμε να εκλείψουν, γιατί πάντα μέσα σε αυτούς υπάρχει μια εσωστρέφεια κοινοβιακή που δυσκολεύει τα πράγματα, τα γκέτο τα λεγόμενα. Προσπαθούμε μέσω προγραμμάτων να τους εντάξουμε μέσα στις πόλεις και όχι σε καταυλισμούς.

Οι Ρομα έχουν λόγο για πρώτη φορά στη στρατηγική αυτή και είναι ορατό. Σίγουρα η ένταξη χρειάζεται δυο, το κράτος είναι εδώ για να κάνει πολλά περισσότερα βήματα απ ότι οι ίδιοι. Αυτοί πρέπει να κάνουν ένα βήμα μόνο. Έχει διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και Ρομα, εξαιτίας πρακτικών που έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον τους η έχουν εκμεταλλευτεί την ευάλωτη κοινωνική θέση που έχουν. Γίνεται σιγά σιγά η ένταξη τους”, τόνισε.

Ο κ. Σταμάτης επισήμανε ότι όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, δεν αντικατοπτρίζουν την εικόνα του συνόλου των Ρομά.

Για τα περιστατικά που συμβαίνουν τώρα δεν είναι η εικόνα των περισσότερων Ρομά αυτή. Πρέπει οι Ρομα να καταλάβουν ότι σε ένα κράτος δικαίου υπάρχουν νόμοι και ο κάθε ένας μπορεί να διαμαρτύρεται στα πλαίσια του νόμου. Να προσφεύγει στη δικαιοσύνη, όχι να διαταράσσει την κοινωνική συνοχή μιας κοινωνίας στην οποία και οι ίδιοι είναι μέλη και βέβαια τους θέλουμε μέσα στην κοινωνία μας.

Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την ένταξη των Ρομα σε κάθε δήμο και πρέπει να είναι πολύ πιο ενεργοί. Γιατί οι Ρομα εκτός από Δημότες, είναι και πρέπει να γίνουν και υπεύθυνοι πολίτες και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό ότι είναι Έλληνες πολίτες!

Ο Γιώργος Σταμάτης αναφέρθηκε και στο περιστατικό που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, που αφορά τον τραυματισμό ενός 16χρονου από αστυνομικό, και ευχήθηκε το παιδί να γίνει καλά.

“Εύχομαι το νέο αυτό παιδί να γίνει καλά. Από εκεί και πέρα οτιδήποτε είναι να γίνει, αρμόδια είναι η δικαιοσύνη. Πρέπει να υπάρξει όμως η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, δεν μπορεί κανένας να κλείνει εθνικές οδούς στο όνομα ότι είναι Ρομα. Πρέπει οι ήρεμες φωνές των Ρομα που έχουν βγει να επικρατήσουν και αυτοί οι λίγοι να μην αμαυρώνουν το κοινωνικό σύνολο των Ρομα. Όπου υπάρχουν περιστατικά που δεν είναι νόμιμα εκεί πρέπει να αναλάβει η δημόσια τάξη και η δικαιοσύνη σε όσους θα παρεκτραπούν”.

Τέλος, ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι πολλοί Ρομά έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται από τους καταυλισμούς και επισήμανε τις περιοχές που είναι περισσότερο “γκετοποιημένες”.

Οι καταυλισμοί φαίνεται ότι έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, από εκεί ξεκινούν όλα. Πολλοί Ρομα έχουν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν, έχουν απομακρυνθεί από καταυλισμούς και δε θέλουν τους παραβατικούς.

Επίσης, δε θέλουν να παντρεύουν τα παιδιά τους από πολύ μικρά. Οι περιοχές που είναι περισσότερο “γκετοποιημένες” είναι το: Ζεφυρι, ο Ασπρόπυργος, και ο Δενδροπόταμος

Στατιστικά για Ρομά στη χώρα μας για το 2021

Όλοι οι Δήμοι συνέβαλαν στο να καταγράψουν πόσους Ρομά έχουν στην επικράτεια τους. Από τους 332 που έχει η χώρα μας δήμους:

  • 142 Δήμοι (43%) συνέβαλαν στην επικαιροποίηση της
    καταγραφής πληθυσμού Ρομά
  • 3 Δήμοι (1%) επικαλέστηκαν αδυναμία
    καταγραφής
  • 122 Δήμοι (37%) δήλωσαν ότι δεν έχουν Οικισμούς Ρομά και δεν κατέγραψαν πληθυσμό.

Οι Ρομά σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 117.495 μόνιμους κατοίκους και αποτελούν το 1,13% του μόνιμου πληθυσμού της Ελλάδος.

Πηγή στοιχείων: egroma.gov.gr

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΛΑΖΟΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Ειδήσεις σήμερα:

Τι είναι το Stiff Person Syndrome (Σύνδρομο Δύσκαμπτου Ατόμου) – Τα συμπτώματα, η διάγνωση και η θεραπεία

Ενωτικό μήνυμα Ρονάλντο μετά τις φήμες αποχώρησης από την Εθνική Πορτογαλίας (pic)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις