Το Νόμπελ Χημείας 2022, το μοιράστηκαν δύο άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι δημιούργησαν μία καινούρια χημική σύνθεση, που χτίζει ενώσεις από μοριακά “τουβλάκια”.
Οι επιστήμονες Κάρολιν Μπερτόσι του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Μόρτεν Μέλνταλ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και Μπάρι Σάρπλες του ινστιτούτου Scripps Resarch, τιμήθηκαν την Τετάρτη 5/10 με το Νόμπελ Χημείας 2022 “για την ανάπτυξη της χημείας κλικ και της βιοορθογωνικής χημείας”.
BREAKING NEWS:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2022 #NobelPrize in Chemistry to Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal and K. Barry Sharpless “for the development of click chemistry and bioorthogonal chemistry.” pic.twitter.com/5tu6aOedy4— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2022
Το βραβείο απονέμει η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία επιστημών και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών.
Το Νόμπελ Χημείας 2022, είναι το δεύτερο για τον Μπάρι Σάρπλες, ο οποίος τιμήθηκε ξανά το 2001 για το δημιούργημά του με τις καταλυόμενες αντιδράσεις οξείδωσης.
Οι τρεις βραβευμένοι – πλέον – επιστήμονες, κατάφεραν να επινοήσουν καινούριους τρόπους χημικής σύνθεσης, κατά τις οποίες σχηματίζονται νέες ενώσεις συνδέοντας επιμέρους χημικές ομάδες, και όχι ένα – ένα τα μόρια.
Learn more about the 2022 #NobelPrize in Chemistry
Press release: https://t.co/WFmI0NFmA2
Popular information: https://t.co/qpTw6J9wB1
Advanced information: https://t.co/RkwfurqVQb pic.twitter.com/yjtVL3SJKs— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 5, 2022
Ο 81χρονος ερευνητής, Μπάρι Σάρπλες, μπήκε δυναμικά στον κόσμο της χημείας όταν επινόησε τον όρο “click chemistry”, με τον οποίο περιγράφεται η προσέγγιση απλών χημικών αντιδράσεων που αποφεύγουν τα παραπροϊόντα.
Έπειτα από αυτό, ο Αμερικανός Μόρτεν Μέλνταλ, ο οποίος είναι 68 ετών και ο Μπάρι Σάρπλες, έφτιαξαν ξεχωριστά ο ένας από τον άλλο την αντίδραση CuAAC, που χρησιμοποιεί τον χαλκό ως καταλύτη για να ενώσει μόρια αζιδίων με αλκίνια.
Η Συγκεκριμένη αντίδραση CuAAC, θεωρείται μία πολύ απλή αλλά αποδοτική αντίδραση και χρησιμοποιείται για πάρα πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα στην ανάπτυξη φαρμάκων και τη χαρτογράφηση του DNA.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"