Ο Πανάγιος Τάφος στην Ιερουσαλήμ κάθε Πάσχα συγκεντρώνει τα βλέμματα των Ορθόδοξων Χριστιανών με την τελετή αφής του Αγίου Φωτός.

Ωστόσο, Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κάτι πολύ σπουδαίο, αφού έφεραν στο φως το χαμένο κομμάτι της Αγίας Τράπεζας του Παναγίου Τάφου.

Η πέτρινη πλάκα, που μαρτυρούσε μόνο τα ονόματα προσκυνητών ανά τους αιώνες, βρέθηκε στριμωγμένη σε έναν τοίχο σε έναν διάδρομο της Εκκλησίας του Πανάγιου Τάφου. Όταν όμως αποκαλύφθηκε η άλλη πλευρά, εμφανίστηκε ο προαιώνιος χώρος του ιερού της Εκκλησίας.

Πρόκειται για ένα κομμάτι, το βασικό κομμάτι του κύριου υψηλού βωμού της εκκλησίας του Παναγίου Τάφου. Ξεχάστηκε στην ομίχλη του χρόνου για δεκαετίες, μέχρι που το ανακαλύψαμε ξανά πριν από μερικά χρόνια” δήλωσε ο Αμίτ Ρέεμ, περιφερειακός αρχαιολόγος Ιερουσαλήμ.

Για κάποιο λόγο, που παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστος, η πέτρα μεταφέρθηκε στον σκοτεινό διάδρομο γυρισμένη ανάποδα, με αποτέλεσμα να μην είναι ορατή η πολύτιμη πλευρά της που ήταν η μετώπη της Αγίας Τράπεζας.

Επιτρέψτε μου να σας πάω πίσω στην περίοδο των Σταυροφόρων ή στους μεσαιωνικούς χρόνους της εκκλησίας. Αυτό το κομμάτι πέτρας που ήταν σαν ένα τεράστιο κουτί, είναι βωμός, εντάξει; Είναι περίπου 3 μέτρα μήκος και 1,5 μέτρο ύψος. Είναι τεράστιο. Στεκόταν στην κορυφή, στο ιερό της εκκλησίας” πρόσθεσε ο Αμίτ Ρέεμ και υπογράμμισε:

Όλα τα βλέμματα των πιστών, των προσκυνητών ήταν στραμμένα σε αυτό το αντικείμενο. Και ακριβώς από πάνω και γύρω από αυτό όλοι οι αρχιερείς, οι ιερείς και οι μοναχοί της εκκλησίας έκαναν όλη τη λειτουργία, την κύρια λειτουργία της εκκλησίας, πάνω στην τράπεζα, ακριβώς εδώ στην τράπεζα αυτού του βωμού“.

Γιατί ξεχάστηκε η πέτρα; Γιατί βρισκόταν σε μια από τις πιο σκοτεινές γωνιές του Παναγίου Τάφου, ξαπλωμένη ανάποδα σε αυτή την επίπεδη επιφάνεια. Κανείς δεν ήξερε ποιος είναι ο σκοπός αυτής της πέτρας, ποιος την έφερε έως εδώ και από ποιον τοποθετήθηκε εδώ. Όλοι όμως ήξεραν ότι αυτή η πέτρα είναι η πέτρα γκράφιτι του Παναγίου Τάφου και έγραφαν τα ονόματά τους στη λεία επιφάνεια αυτής της πλάκας. Όταν γυρίσαμε την πλάκα στις πρόσφατες ανακαινίσεις, ήταν εκπληκτικό, βρήκαμε αυτό το θαυμάσιο κομμάτι τέχνης” ανέφερε ακόμα.

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος δήλωσε πως: “Έργα ανθρώπων της τέχνης, ανθρώπων της αρχαιολογίας, συμβάλλουν σε εμάς, συμβάλλουν στην πίστη της εκκλησίας, στην πεποίθηση της εκκλησίας, ότι αυτός είναι ο τόπος, ο χώρος της εκκλησίας της Ανάστασης, του Παναγίου Τάφου, αυτός είναι ο Γολγοθάς, στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός, αυτός είναι ο τάφος στον οποίο θάφτηκε και από τον οποίο αναστήθηκε“.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα στο χωριό δύο χρόνια μετά την πανδημία – “Ζωντάνεψε” ξανά η ύπαιθρος

Έγινε η νύχτα μέρα στη Χίο – Φαντασμαγορικές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο (vid)

Κόκκινα αυγά, οβελίας, τσουρέκι – Οι συμβολισμοί του πασχαλινού τραπεζιού

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις