Πόλεμος στην Ουκρανία : Η Ουκρανία σφυροκοπείται για πέμπτη νύχτα και οι εξελίξεις σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι πραγματικά ραγδαίες! Κόσμος χάνει τη ζωή του, στρατιώτες αποχαιρετούν τις οικογένειες τους με δάκρυα στα μάτια και οι Ρώσοι προσπαθούν να μπουν στο Κίεβο.

Ρωσία και Ουκρανία κάθισαν στο ίδιο τραπέζι, νωρίτερα τη Δευτέρα με σκοπό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ενώ αναμένεται ο δεύτερος γύρος τις επόμενες 48 ώρες. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να πολιορκούν το Κίεβο ακόμη και μετά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων και η πέμπτη νύχτα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Τα βήματα που κάνει η Ρωσία προς το Κίεβο παραμένουν “αργά” σύμφωνα με τους Αμερικάνους και οι Ουκρανοί δίνουν τη ψυχή τους για να μπορέσουν να κρατήσουν το Κίεβο στην κυριαρχία τους και δεν παραδίδουν τα όπλα.

Πλησιάζει το Κίεβο ένα “θηρίο”

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα το Κίεβο πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και πλησιάζει μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που εκτείνεται σε μήκος 27 χιλιομέτρων και αναμένεται τις επόμενες ώρες να πλησιάσει ακόμη περισσότερο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Το κομβόι αυτό, στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου Αντόνοφ, περιλαμβάνει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και συνεχίζει να κινείται νότια, προς το Κίεβο.

Στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, τουρίστες, επιχειρηματίες και φοιτητές ψάχνουν τρόπο για να επιστρέψουν στις χώρες τους

Ευρωπαίοι τουρίστες μπλοκαρισμένοι, που κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς βίζα, αλλοδαποί φοιτητές ή Ρώσοι που θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους, για δουλειές ή για διακοπές: εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, πολλοί επιβάτες στο αεροδρόμιο της Μόσχας αντιμετωπίζουν μια σπαζοκεφαλιά, προσπαθώντας να βρουν μια λύση.

Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι απαγορεύει τις πτήσεις από τις αεροπορικές εταιρείες 36 χωρών, σε αντίποινα για το κλείσιμο του εναερίου χώρου πολλών κρατών για τα ρωσικά αεροπλάνα, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι όλα τα μέλη της ΕΕ, η Βρετανία και ο Καναδάς. Πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, είχαν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να φύγουν χωρίς καθυστέρηση από τη Ρωσία, για να μην αποκλειστούν εκεί.

Στο Ντομοντέντοβο, το ένα από τα τρία μεγάλα αεροδρόμια που εξυπηρετούν τη ρωσική πρωτεύουσα, ο πίνακας δείχνει με κόκκινο πολλές ακυρωμένες πτήσεις για διάφορους προορισμούς. Οι περισσότεροι επιβάτες πηγαίνουν σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, όπως στο Σότσι ή στο Νοβοσιμπίρσκ, άλλοι σε χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Μόσχα, όπως στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και επομένως δεν τους επηρεάζουν οι απαγορεύσεις.

Όμως ο Νταβί Ράμος, ένας 35χρονος Βραζιλιάνος, δεν είναι μεταξύ των τυχερών: «Χθες θα παίρναμε το αεροπλάνο για το Παρίσι και από εκεί θα επιστρέφαμε στη Βραζιλία. Αλλά στα μισά της πτήσης αναγκαστήκαμε να γυρίσουμε πίσω», εξήγησε, περιμένοντας υπομονετικά σε μια τεράστια ουρά που φιδογυρίζει μπροστά από το γκισέ της εταιρείας Emirates. «Χρειάστηκε να κάνω άλλη κράτηση και τώρα θα πάμε στη Βραζιλία μέσω Ντουμπάι», είπε.

Ο Αντρέι, ένας 33χρονος προπονητής, σκοπεύει επίσης να περάσει από το Ντουμπάι για να φτάσει στην Ισπανία. Η απαγόρευση πτήσεων στην Ευρώπη «του δημιούργησε πρόβλημα», λέει. «Θα έπρεπε να φύγω το πρωί αλλά δεν τα κατάφερα. Η πτήση ήταν απευθείας. Τώρα λοιπόν, το ταξίδι θα κρατήσει περισσότερες από 20 ώρες, υπάρχουν δυσκολίες».

Για τον Χόρχε Ενρίκε Ρόχας Μορένο, έναν Ισπανό δικηγόρο που έκανε διακοπές στη Ρωσία μαζί με καμιά δεκαριά συμπατριώτες του, η κατάσταση έχει μετατραπεί σε σπαζοκεφαλιά: η απευθείας πτήση τους ακυρώθηκε και η βίζα τους λήγει απόψε. «Αν δεν καταφέρουμε να φύγουμε από τη Ρωσία θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα», είπε, εξηγώντας ότι μάταια προσπάθησε να βρει εισιτήρια προς άλλους προορισμούς, ενώ δεν είχε αποτέλεσμα ούτε η επικοινωνία του με την ισπανική πρεσβεία στη Μόσχα. «Νομίζω ότι οι ευρωπαϊκές αρχές πήραν μια βιαστική απόφαση, να κλείσουν τον εναέριο χώρο χωρίς προηγουμένως (…) να απομακρύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες. Επειδή είμαι Ευρωπαίος πολίτης», είπε με θυμό. Δίπλα του, οι συμπατριώτες του δείχνουν να έχουν φτάσει στα όριά τους και μια γυναίκα κλαίει με λυγμούς.

Ένας άλλος επιβάτης, που δηλώνει μόνο ότι είναι «Ρώσος, 55 ετών», είπε ότι «συμφωνεί απόλυτα με την ακύρωση των πτήσεων των ευρωπαϊκών εταιριών» και μάλιστα ζητά «τον πλήρη αποκλεισμό». «Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν… πώς να το πω ευγενικά… ατσάλινα νεύρα και θα μπορέσουν να μετατρέψουν τις κυρώσεις αυτές σε πραγματικές κυρώσεις ώστε αυτή η απολύτως εγκληματική (ρωσική) εξουσία να πάψει να υπάρχει», κατέληξε.

Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχουν περάσει από την Ουκρανία στην Πολωνία μετά την εισβολή της Ρωσίας

Σχεδόν 327.000 άνθρωποι έχουν περάσει από την Ουκρανία στην Πολωνία από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή.

Το χάος των πρώτων ημερών έχει κοπάσει, όμως χιλιάδες Ουκρανοί περιμένουν ακόμη για να διασχίσουν τα σύνορα. Ο φόβος του πολέμου, τον οποίο δεν περίμεναν ότι θα συμβεί, αλλά και η αλληλεγγύη είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ τους.

Στην περιοχή του Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, επικρατούσε σήμερα πολικό ψύχος. Από το Τβίργια, ένα χωριουδάκι απ’ όπου περνάει ο δρόμος που οδηγεί στην Πολωνία, η απόσταση είναι μόλις 24 χιλιόμετρα μέχρι το μεθοριακό φυλάκιο του Σεγκίνι.

Εκεί, στο Τβίργια, τελειώνει η ουρά των αυτοκινήτων στα οποία επιβαίνουν σχεδόν μόνο γυναίκες και παιδιά που προσπαθούν να φτάσουν, με αργό ρυθμό, στα σύνορα. Κάποια σκουπίδια και εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα μαρτυρούν ότι η ουρά εκτεινόταν σε μήκος πολλών χιλιομέτρων στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο Τβίργια, μπροστά από το σχολείο όπου είναι διευθύντρια, η Ιβάνα Τσερμπάτα και οι γυναίκες του χωριού έστησαν έναν πάγκο και προσφέρουν φαγητό και ένα ζεστό ρόφημα. Υπάρχει τσάι, καφές, σάντουιτς και πελώρια καζάνια με μπορς, που μαγειρεύεται στις κουζίνες του σχολείου. Στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, στον κοιτώνα των μαθητών του δημοτικού, φιλοξενούνται μητέρες με παιδιά που χρειάζονται μια στέγη για να περάσουν τη νύχτα. Δεν γίνονται δεκτοί άνδρες.

«Εγώ το ξεκίνησα αυθόρμητα, κατόπιν ήρθαν αυτές οι γυναίκες να βοηθήσουν, έφεραν τρόφιμα», αφηγήθηκε η Ιβάνα Τσερμπάτα στην κουζίνα όπου επικρατεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, κάτι που φαίνεται να έχει χαθεί απ’ οπουδήποτε αλλού.

Η Ντάρια, με τον γιο της στην αγκαλιά, έφτασε από το Κρίβι Ριχ, στην κεντρική Ουκρανία και δεν έχει λόγια να περιγράψει την αλληλεγγύη που συνάντησε παντού στο ταξίδι της. «Με συγκινούν πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι. Παντού, μας έδιναν τρόφιμα, ρούχα, έκαναν τα πάντα για να μας βοηθήσουν», είπε η 32χρονη δημόσια υπάλληλος.

«Είναι η τρίτη ημέρα που βρισκόμαστε στον δρόμο», πρόσθεσε η Ντάρια η οποία προσπαθεί να βγάλει από τη χώρα την αδελφή της, η οποία επέστρεψε στην Ουκρανία από τον Καναδά για να χειρουργηθεί στη σπονδυλική στήλη. Η επέμβαση έγινε την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από τη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες βρίσκονται ήδη σε γειτονικές χώρες, οι περισσότεροι από αυτούς στην Πολωνία.

Έξω από τα χωριά της δυτικής Ουκρανίας έχουν στηθεί φυλάκια ελέγχου από εθελοντές που φοβούνται μια «προβοκάτσια» εκ μέρους της Ρωσίας. Ο φόβος μιας ρωσικής δολιοφθοράς είναι επίσης εμφανής στα σύνορα, όπου οι άνδρες της τοπικής πολιτοφυλακής εμπόδισαν πολλές φορές τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου να τραβήξουν βίντεο.

«Το ταξίδι ήταν δύσκολο. Εδώ είναι πιο ήσυχα τα πράγματα, αλλά η διαδρομή ήταν τρομακτική», σχολίασε η Κατερίνα Ζαπορόζετς, 31 ετών, που κατάγεται από το Τσερκάσι στην κεντρική Ουκρανία. Χρειάστηκε 24 ώρες για να καλύψει 700 χιλιόμετρα και πιστεύει ότι θα περάσουν άλλες 48 ώρες μέχρι να μπορέσει να μπει στην Πολωνία. Τα έξι παιδιά που μετέφερε μαζί με δύο φίλες της για να τα στείλει στην Πολωνία οδεύουν ήδη προς τα σύνορα, αφού ο δήμος ναύλωσε λεωφορεία για να τα μεταφέρει κατευθείαν στο Σεγκίνι. «Τις δύο τελευταίες εβδομάδες φοβόμουν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο (σ.σ. η εισβολή), αλλά δεν πίστευα ότι θα ήταν τόσο τρομερό», είπε η Κατερίνα Ζαπορόζετς, που δεν ξέρει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της, αφού εξασφαλίσει τα παιδιά της.

Ελάχιστα αυτοκίνητα περνούν από την αντίθετη κατεύθυνση. Στο τιμόνι, συνήθως, ένας μοναχικός άνδρας που οδήγησε την οικογένεια μέχρι τα σύνορα και επιστρέφει. Κάποιες φορές επιβαίνουν δύο-τρεις άνδρες, Ουκρανοί που κατοικούν στο εξωτερικό και επέλεξαν να γυρίσουν για να βοηθήσουν τη χώρα τους.

Οι Αμερικανοί δεν πρέπει να ανησυχούν για πυρηνικό πόλεμο, δηλώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν για έναν πυρηνικό πόλεμο, δήλωσε τη Δευτέρα 28/2 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μία ημέρα αφότου ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη στρατιωτική διοίκησή του να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές δυνάμεις αποτροπής, μια αναφορά στις μονάδες που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ειδήσεις σήμερα

Διώχνουν Ρώσους διπλωμάτες από τις ΗΠΑ – Μέχρι πότε έχουν διορία

Αυτές οι 8 χώρες θέλουν την Ουκρανία άμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ανησυχία για τους εγκλωβισμένους Έλληνες ναυτικούς στην Οδησσό – Η έκκληση από το υπουργείο Ναυτιλίας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις