Νέα μέτρα: Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού κατέγραψε σήμερα, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, την πιο μαύρη σελίδα της στη χώρα μας, με 105 νεκρούς και 7.287 νέα κρούσματα. Η εβδομάδα ξεκινά με μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη στο μέτωπο της πανδημίας- μια εβδομάδα που τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα τις κυβέρνησης για τον κορονοϊό.
Η πορεία των επιδημιολογικών δεικτών στην Ελλάδα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, με τους φόβους να εντείνονται ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων. Το σίγουρο είναι πως οι φετινές γιορτές θα είναι… δύο ταχυτήτων, με τους ανεμβολίαστους να αλλάζουν χρονιά στο σπίτι, ωστόσο το σενάριο του γενικού lockdown φαίνεται να είναι πολύ μακριά, όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση.
Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους
Από σήμερα, Δευτέρα 22/11, τίθενται σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, που θα μπλοκάρουν την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών σε όλους τους κλειστούς χώρους.
Έτσι, πέραν της εστίασης – δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες (π.χ. σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια). Πάντως, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους και να μπαίνουν σε εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια με αρνητικό τεστ (μοριακό ή rapid). Σε καταστήματα τροφίμων και σε φαρμακεία μπορούν να εισέρχονται με μάσκα και χωρίς να απαιτείται τεστ.
Οσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η πολιτεία.
Στο “μέτωπο” της αγοράς εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Θάνος Πλεύρης για νέα μέτρα – “Θα επαναξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα”
Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και για τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα μίλησε ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως θα επαναξιολογηθούν από την επιτροπή των ειδικών την επόμενη εβδομάδα.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” με τον Γιώργο Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι “οι εμβολιασμένοι επειδή κινδυνεύουν λιγότερο από το να νοσήσουν βαριά, έχουν μεγαλύτερο περιθώριο ελευθερίας, που φτάνει στην κανονικότητα. Αντιθέτως, οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται σε περισσότερο περιορισμό. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε αυτή τη φιλοσοφία. Πλέον επεκτάθηκε ο περιορισμός σε περισσότερες δραστηριότητες, δεν φτάνουμε όμως στα απόλυτα σημεία άλλων χωρών“.
Ο Θάνος Πλεύρης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν των υγειονομικών. “Η Κυβέρνηση ούτε επιθυμεί, ούτε σκέφτεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Υγείας, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας και το ΕΣΥ το οποίο ενισχύεται συνεχώς θα αντέξει. Παράλληλα επανέλαβε ότι γενικό lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει.
Διευκρίνισε ακόμα ότι αυτό δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν η πλειοψηφία των πολιτών που επέλεξε να εμβολιαστεί να περιοριστεί επειδή κάποιοι αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο.
Επιπλέον, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζονται τα κρούσματα αλλά και οι νεκροί της πανδημίας.
Διευκρινίσεις για τους εμβολιασμούς
Σε άλλο σημείο, ο Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε πως όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά η επιτροπή των ειδικών γνωμοδότησε ότι δεν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη για ιατρικούς λόγους, θα θεωρούνται ως πλήρως εμβολιασμένοι.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι έχουν εμβολιαστείς στο εξωτερικό και δεν είχαν πιστοποιητικό από την Ελλάδα, θα θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι όπου και να έχουν εμβολιαστεί, αρκεί ο εμβολιασμός τους να έγινε με εμβόλιο που είναι εγκεκριμένος από τον EMA.
Τα νέα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους
“Τα μέτρα λαμβάνονται γιατί πρέπει να βάλουμε ένα φραγμό στην εξάπλωση της πανδημίας και να μην φτάσουμε στην κατάσταση που επικρατεί στην Β.Ευρώπη και να μείνει ανοιχτή η αγορά τα Χριστούγεννα” είπε το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Εξήγησε δε ότι τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν έχουν ως σκοπό τόσο την δική τους προστασία όσο και των υπολοίπων: “Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν και θέλουμε να τους προστατέψουμε όχι να τους τιμωρήσουμε. Επειδή κινδυνεύει η υγεία τους συνακόλουθα κινδυνεύει και το ΕΣΥ με περισσότερες νοσηλείες”.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός νέου γενικού απαγορευτικού στη χώρα, ο υπουργός το απέκλεισε εκ νέου, παραθέτοντας δύο βασικούς λόγους: “Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα να το επιβάλουμε διότι το 75% των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί άρα δεν κινδυνεύει άμεσα από την πανδημία. Επίσης, έχουμε δώσει αναλογικά τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και πλέον δεν μπορούμε να δώσουμε άλλα. Όπως και η Ευρώπη δεν ανοίγει την κάνουλα για να δώσει λεφτά λόγω του πληθωρισμού. Η ιδέα να κάνεις lockdown χωρίς να ενισχύσεις οικονομικά τις επιχειρήσεις είναι σαν να της οδηγείς στη χρεοκοπία. Άρα να ξεχάσουμε αυτό το σενάριο”.
Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους, “στο βαθμό που μπορεί αυτοί να επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας” όπως είπε.
Διορθωτικές κινήσεις ή νέα μέτρα μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων – Όχι lockdown
Στην ίδια γραμμή και ο γγ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος μιλώντας στο Mega, ξεκαθάρισε ότι δεν θα πάμε σε lockdown, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για διορθωτικές κινήσεις σε ό,τι αφορά στα μέτρα, όσο οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα.
“Δεν μυρίζει lockdown, το ξεκαθάρισε και ο υπουργός Υγείας ότι δε θα πάμε σε lockdown. Ο καλύτερος τρόπος για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας απέναντι στην πανδημία είναι να εμβολιαστούμε. Έχουμε μια πίεση στο σύστημα υγείας που μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμη“, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
“Οι δείκτες που μας ανησυχούν περισσότερο είναι οι νοσηλείες και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Παρακολουθούμε την κατάσταση, ενισχύεται το ΕΣΥ, ενισχύεται και από τον ιδιωτικό τομέα με την επίταξη υπηρεσιών. Δεν είναι εύκολη η κατάσταση αλλά είναι διαχειρίσιμη“, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι “μας απασχολεί και ο δείκτης των θανάτων, φυσικά. Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι ο εμβολιασμός και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Φυσικά οι θάνατοι μας στεναχωρούν”.
“Διορθωτικές κινήσεις ή μέτρα μέχρι τις γιορτές, χωρίς να συζητάμε για lockdown, μπορεί να υπάρξουν. Αλλά δε θα υπάρξουν γενικευμένα μέτρα lockdown. Η πανδημία είναι εδώ και δεν θα φύγει με μαγικό τρόπο. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους και όπου εξωτερικά υπάρχει συνωστισμός”, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Πώς θα ζεσταθείτε πιο οικονομικά – Όλα τα χρήσιμα tips για την εξοικονόμηση ενέργειας
Σε κρίσιμη κατάσταση ο μπασκετμπόλιστας της ΑΕΛ Κόρεϊ Μάνιγκολτ μετά από απόπειρα δολοφονίας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"