Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα “φλέγον” ζήτημα στη κοινωνική, πολιτική, οικονομική και περιβαλλοντική ζωή της χώρας μας, με πολλούς συνανθρώπους μας να έχουν χάσει τη ζωή τους, συγγενείς τους και τη περιουσία τους μέσα σε λίγες ώρες, ακόμα και λίγα λεπτά.

Η πρόσφατη φωτιά στα Γεράνεια Όρη, που σάρωσε στο διάβα της δάσος, καλλιέργειες, σπίτια και περιουσίες από το Σχίνο και το Αλεποχώρι έως και λίγο πριν τα Μέγαρα, αποτιμήθηκε ως η πιο καταστροφική, από άποψη καμένης δασικής έκτασης, πυρκαγιά της τελευταίας 10ετίας. 

Η οικολογική καταστροφή τεράστια: Κάηκαν περίπου 71.000 στρέμματα από τα οποία, τα 52.000 ήταν παρθένο δάσος. Τεράστια και η οικονομική ζημιά σε 373 σπίτια και καλλιέργειες. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. 

Και όλα αυτά, πριν καλά- καλά ξεκινήσουν οι μεγάλοι καύσωνες του καλοκαιριού. 

Δασικές πυρκαγιές – Οι ευθύνες και η προειδοποίηση του πρωθυπουργού

Τα αίτια, γνωστά: “Το μόνο σίγουρο είναι ότι η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών. Δεν μπορεί να είναι από αμέλεια, όταν ξέρεις ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και από τότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται φλόγα, επειδή μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά”, ήταν η δήλωση του αρχηγού της Πυροσβεστικής, Στέφανου Κολοκούρη.

Κι αμέσως ήρθε η αντιπαράθεση για αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων. Ποιος έχει την ευθύνη για τις αντιπυρικές ζώνες; Οι περιφέρειες, τα δασαρχεία, η Πυροσβεστική; Το μόνο σίγουρο είναι πως οι πυρόπληκτοι κάτοικοι της Κορινθίας θέλουν απαντήσεις και όχι ερωτηματικά.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κυβερνητική σύσκεψη για την αντιπυρηνική περίοδο επεσήμανε πως οι δήμοι και οι αγροτικοί σύλλογοι πρέπει να ξεκινήσουν μία εκστρατεία ενημέρωσης, καθώς κάθε χρόνο οι περισσότερες πυρκαγιές ξεκινούν από ανθρώπινη αμέλεια.

Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι”, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ επεσήμανε πως “έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο κεντρικού κρατικού μηχανισμού και σε επίπεδο Πυροσβεστικής και πιστεύω ότι η συνεργασία μας και φέτος θα είναι άψογη, έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο -τουλάχιστον στην Αττική- τον αντίκτυπο οποιασδήποτε πυρκαγιάς μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούμε”.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας κεντρικού κρατικού μηχανισμού, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις πυρκαγιές.

Έβλεπαν την τραγωδία στο Μάτι σαν τον “Ξέρξη από το χρυσό του θρόνο”

Αδιαφορία, προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών και καμία προσπάθεια εκκένωσης, καταλογίζει σε ένα πόρισμα καταπέλτη ο ανακριτής της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, Αθανάσιος Μαρνέρης στους κατηγορούμενους στην υπόθεση. Το αποτέλεσμα αυτής της φονικής πυρκαγιάς τραγικό: 102 νεκροί. Και το μπαλάκι των ευθυνών πηγαίνει ακόμα και σήμερα δώθε κείθε…

Για όλα φταίει ο… Χατζηπετρής

Η μεγάλη πλειονότητα των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στη χώρα μας, οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια ή εσκεμμένη εμπρηστική πράξη. Κάθε χρόνο το ίδιο σκηνικό. Κάποιος, κάπου, επειδή έτσι ήθελε ή τον βόλευε… 

Και μετά… Φλόγες, στάχτη και οι υπεύθυνοι να αποσείουν τις ευθύνες από πάνω τους και να αφήνουν αιχμές ο ένας για τον άλλο. Φταίει η Πυροσβεστική, φταίει η Περιφέρεια, φταίει ο Δήμος, φταίει ο συντονισμός, φταίει ο… Χατζηπετρής. Η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων σε όλο της το μεγαλείο. 

Φταίνε όμως μόνο αυτά; Στη χώρα μας η αντιπυρική προστασία δείχνει να χωλαίνει, κυρίως στον τομέα της πρόληψης.  Φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει η WWF, η χώρα μας έχει απορροφήσει μόνο το 25% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τη δασοπροστασία. Από αυτά, το 82% για προμήθειες πυροσβεστικού και μηχανολογικού εξοπλισμού και μόνο το 18% για δράσεις πρόληψης. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Τα ποσοστά απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων κινούνται πάντα χαμηλά, ενώ σε άλλες μεσογειακές χώρες φτάνουν το 80%.

Ιδού λοιπόν το νέο debate: Τι φταίει για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα μας; Η εμπρησμοί και η αμέλεια κάποιων πολιτών; Ή μήπως η έλλειψη αντιπυρικής πολιτικής και οι αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων;

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις