Ολοκληρώνεται σήμερα η περιοδεία του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σε Ικαρία και Σάμο.
Ο Δ. Κουτσούμπας, αφού επισκέφθηκε το αρχαιολογικό μουσείο Πυθαγορείου, συναντήθηκε με τον αγροτικό σύλλογο της Σάμου και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ολοκληρώνουμε σήμερα τη διήμερη περιοδεία μας στη Σάμο, μετά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των υγειονομικών, των νοσηλευτών και του προσωπικού του νοσοκομείου, όπου αναδείχθηκαν τα προβλήματα στη δημόσια υγεία. Η κυβέρνηση προχωρά συνεχώς στην εμπορευματοποίηση, την ιδιωτικοποίηση της υγείας. Τα κενά είναι τεράστια στο νοσοκομείο της Σάμου.
Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, σε ειδικότητες, σε νοσηλευτές, σε προσωπικό και βέβαια πολύ άσχημες συνθήκες εργασίας λόγω αυτών ακριβώς των τεράστιων ελλείψεων. Αναδείξαμε αυτά τα ζητήματα. Γυρνάμε στην Αθήνα με γεμάτες τις μπαταρίες μας και με νέα δύναμη για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που έθεσαν οι φορείς της Σάμου προς την ελληνική βουλή, προς την ελληνική κυβέρνηση, γιατί η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Είναι ένα νησί που εκπέμπει “SOS” σε όλους τους τομείς.
Σήμερα, για παράδειγμα, συζητήσαμε με τον αγροτικό σύλλογο της Σάμου, που συσπειρώνει αγρότες καλλιεργητές, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους με τεράστια προβλήματα, γιατί εξακολουθεί να είναι τεράστιο το κόστος παραγωγής και να μην μπορεί να επιβιώσει μια λαϊκή οικογένεια, να βγάλει την παραγωγή της, να μπορεί να ξανακαλλιεργήσει την άλλη χρονιά και να ζήσει αξιοπρεπώς ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος την οικογένειά του.
Αυτά τα ζητήματα θα αναδείξουμε. Υπάρχει η δύναμη του αγώνα. Καλούμε και τους αγρότες και τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, όλους τους κατοίκους να συσπειρωθούν σε αυτό τον αγώνα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να μπορέσει να ανοίξει ένα πιο φωτεινό μέλλον και για το νησί και για όλο το Αιγαίο, για όλη την Ελλάδα.»
Η συνάντηση με τον αγροτικό σύλλογο
Η αντιπροσωπεία του συλλόγου ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για «τα μεγάλα προβλήματα που, και αυτοί όπως οι συνάδελφοι τους σε όλη τη χώρα, αντιμετωπίζουν με αποτέλεσμα να ερημώνει η ύπαιθρος, αφού όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν τα χωράφια τους».
Ανέπτυξε τα αιτήματα των αγροτών που αφορούν, μεταξύ άλλων, σε: «αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ που χρόνο με το χρόνο κάθε αναθεώρησή της αναγκάζει ένα κομμάτι αγροτών και κτηνοτρόφων να εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Να παρθούν μέτρα ενάντια στην ακρίβεια για την άμεση ενίσχυση τους για την προμήθεια λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και άλλων αναγκαίων αγροεφοδίων».
Ακόμα, ζητούν «αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ειδικού φόρου σε όλα τα καύσιμα, να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, αποζημίωση για τις καταστροφές από τα αγριογούρουνά και στην ελαιοκαλλιέργεια στο νησί, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, άμεση δημιουργία σφαγείου, δημόσια σφαγεία με ευθύνη του κράτους για τη λειτουργία και τον υγειονομικό τους έλεγχο, καλή συντήρηση αγροτικής και δασικής οδοποιίας, ενίσχυση της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης, καμία μείωση στη βασική ενίσχυση και στις επιδοτήσεις τους. Ακόμα να προχωρήσουν άμεσα με κρατική ευθύνη όλα τα αναγκαία αρδευτικά έργα υποδομής αλλά και μέτρα που αφορούν στις παροχές υγείας και παιδείας στο νησί».
Ειδικά για τους μελισσοκόμους «τα προβλήματα διογκώνονται μετά την απόφαση να απαγορευτεί η διάθεση του μελιού χωρίς πιστοποίηση κάτι που σημαίνει ότι ένας παραγωγός θα πρέπει να διαθέσει ένα εξαιρετικό μεγάλο ποσό πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ για να φτιάξει συσκευαστήριο και να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πιστοποίηση!».
Ο Δ. Κουτσούμπας, τόνισε πως «όλα αυτά τα ζητήματα που θέσατε ως διεκδικήσεις, εμείς ξέρετε πως τα παλεύουμε. Και με βάση όλα όσα θέσατε σήμερα στη συνάντηση, μπορούμε παραπέρα να πιέσουμε, να επικαιροποιήσουμε την ερώτηση που καταθέσαμε και με τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, οι καλλιεργητές, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, ειδικά στη Σάμο, γιατί υπάρχουν και αυτές οι ιδιαιτερότητες».
«Φυσικά το κύριο είναι ο αγώνας. Πρέπει εσείς να δείτε παραπέρα τη μαζικοποίηση του συλλόγου, να αγκαλιάσει τους περισσότερους αγρότες εδώ της περιοχής, γιατί κακά τα ψέματα και η ΕΕ και με την πολιτική της νέας ΚΑΠ και όλα αυτά, αλλά και οι κυβερνήσεις και η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες, έχουν προγράψει στην ουσία την αγροτιά.
Δηλαδή ο στόχος είναι να συγκεντρωθεί η γη, να συγκεντρωθεί η παραγωγή και φυσικά να συγκεντρωθούν τα κέρδη σε λίγους, σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό λένε τα φυτώρια ότι θέλουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Έτσι ο μικρομεσαίος αγρότης, ο βιοπαλαιστής παραγκωνίζεται συνεχώς, εξοντώνεται δηλαδή. Στην ουσία τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, οι νόμοι που ψηφίζονται στην Ελληνική Βουλή, αλλά και οι οδηγίες που δίνει η ΕΕ είναι σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Να μειωθεί η μικρή παραγωγή και να συγκεντρωθεί η γη πάλι σε λίγα χέρια, που θα την εκμεταλλεύονται, όπως και την αγροτική παραγωγή και την υπόλοιπη, τον ορυκτό πλούτο κ.λ.π. Οι ίδιοι τα συγκεντρώνουν, οι ίδιοι είναι και μέτοχοι, οι ίδιοι είναι αυτοί οι καπιταλιστές. Και την ίδια ώρα βλέπουμε εσάς, για παράδειγμα, να επωμίζεστε το τεράστιο κόστος στο πετρέλαιο, στα καύσιμα, ενώ η κυβέρνηση φορο-απαλλάσσει τους εφοπλιστές, τους δίνει τζάμπα πετρέλαιο και τα πληρώνει ο αγρότης.
Το βασικό αίτημα όλου του αγροτικό κόσμου είναι να υπάρχει αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, να μπορεί ο αγρότης να εξοικονομεί κάποια χρήματα, για να μπορεί να ξανακάνει την παραγωγή του και να ζει αξιοπρεπώς αυτός στην οικογένειά του, αντί γι αυτό τους έχει στο πλήρωνε συνεχώς, με αποτέλεσμα να εξοντώνεται» σημείωσε και πρόσθεσε:
«Είναι μεγάλο το κόστος παραγωγής. Έτσι που σε αναγκάζει να λες δεν με συμφέρει, δεν μπορώ να ζήσω, δεν μπορώ να ξανακάνω την παραγωγή την άλλη χρονιά. Ειδικά όταν πέφτουν και αρρώστιες ενδιάμεσα, πέφτουν φυσικές καταστροφές ή πέφτει ξηρασία, γιατί δεν υπάρχουν υποδομές για να διαχειρίζονται το νερό.
Γιατί ειδικά η Σάμος, έχει πάρα πολύ νερό, είναι ένας τόπος πλούσιος σε νερό και δεν υπάρχει διαχείριση, με αποτέλεσμα να χάνεται το νερό, σήμερα στον 21ο αιώνα, η τεχνολογία, η επιστήμη έχει φτάσει στα ύψη. Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα για να έχεις νερό όλο το χρόνο, να αρδεύονται εκτάσεις, να έχει και ο αγρότης.
Και φυσικά είναι το μεγάλο πρόβλημα με τον ΕΛΓΑ, που δεν αποζημιώνει στο 100% των ζημιών. Και εδώ εσείς έχετε και αυτό το πρόβλημα με τα αγριογούρουνα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο καταστροφή της παραγωγής για το οποίο δεν παίρνονται μέτρα και δε δίνεται και κάποια αποζημίωση».
Ivan Greko: Η ανυποταξία και οι παραβάσεις του ΚΟΚ – Ο “πλούσιος” φάκελος των τεσσάρων συλληφθέντων
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"