Σημαντικά αναβαθμισμένος είναι τελευταία ο ρόλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει γίνει βασικός συνομιλητής του Ντόναλντ Τραμπ.
Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν την τελευταία εβδομάδα κατάφερε να γίνει πρωταγωνιστής σε μια σειρά εξελίξεων που επηρεάζουν τόσο τη Μέση Ανατολή όσο και την Ευρώπη.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε την Κωνσταντινούπολη για να διεξαχθούν οι κρίσιμες συνομιλίες ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτή η απόφαση Πούτιν αναδεικνύει τον ρόλο της Τουρκίας ως ουδέτερου μεσολαβητή μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μιας και ο Ερντογάν έχει καταφέρει να έχει καλές σχέσεις τόσο με τον ίδιο όσο και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Εν τω μεταξύ, για την Παρασκευή 16/5 έχουν προγραμματιστεί στην Τουρκία και οι συνομιλίες του Ιράν με ευρωπαϊκές χώρες, σχετικά με την ανεφάρμοστη πλέον συμφωνία τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ακόμα μια επιτυχία του Τούρκου προέδρου είναι ότι η ανακοίνωση από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ότι διαλύεται επίσημα και καταθέτει τα όπλα, ύστερα από δεκαετίες ένοπλου αγώνα.
Στο άκουσμα της ανακοίνωσης, οι καθεστωτικές προσωπικότητες και φορείς της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσαν να μιλήσουν για ιστορική μέρα, ενώ η αντιπολίτευση ακολούθησε με συγκρατημένους εορτασμούς.
Βέβαια, η διάλυση του PKK το πιο πιθανό είναι πως ανοίγει τον δρόμο για συμφωνία ενός περίπλοκου νομικού πλαισίου για τον ασφαλή αφοπλισμό του. Σημειώνεται πως μετά την ανακοίνωση των Κούρδων, κύκλοι από το κόμμα Ερντογάν διέρρευσαν ότι όποια προσπάθεια ειρήνευσης μεταξύ του PKK και της Τουρκίας δεν θα τελεσφορήσει αν δεν λυθεί η κατάσταση στο Ιράκ.
Σε ακόμα μία, παράλληλη, σημαντική εξέλιξη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα άρουν όλες τις κυρώσεις κατά της Συρίας, μετά τις συνομιλίες του με τον Ερντογάν.
Η συνάντηση Τραμπ με τον Αχμεντ αλ Σάρα, τον άλλοτε μαχητή της Αλ Κάιντα και νυν πρόεδρο της Συρίας, αποτελεί ορόσημο στην πορεία του δεύτερου, ενώ η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Ρεπουμπλικανού περί άρσης των αμερικανικών κυρώσεων του προσφέρει μεγάλη ώθηση.
Αν όντως αυτό αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για προσπάθειες ανοικοδόμησης και περιφερειακής επανένταξης της χώρας, με την Τουρκία να έχει παίξει κομβικό ρόλο.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση Τραμπ – αλ Σαράα την Τετάρτη 14/5 έγινε με παρέμβαση του Τούρκου προέδρου και του πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας.
Κι όλα αυτά ενώ μόλις πριν από περίπου δύο μήνες, οι τουρκικές αρχές καθαίρεσαν και φυλάκισαν τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και πολιτικό αντίπαλο του Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Η Τουρκία βρέθηκε αντιμέτωπη με μαζικές διαδηλώσεις, που στιγματίστηκαν από τη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, δεκάδες πολίτες φυλακίστηκαν και η χώρα χαρακτηριζόταν ως το απόλυτο παράδειγμα απολυταρχίας.
Ωστόσο, ο “Σουλτάνος” κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι, ιδίως μετά την επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Από εκεί που μέχρι χθες η Τουρκία ήταν το “μαύρο πρόβατο” για τις ΗΠΑ επί προεδρίας Τζο Μπάϊντεν τώρα με τον Τράμπ, φαίνεται πώς έχει γίνει ξανά αγαπημένος σύμμαχος.
Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κρύψει την προσωπική του σχέση με τον Ερντογάν, ούτε τον θαυμασμό του προς το πρόσωπό του, ενώ σε πολλά θέματα φαίνεται πως έχουν συγκλίνουσες απόψεις. Επιπλέον, η επιρροή που ασκεί η Τουρκία στη Μέση Ανατολή αποτελεί πλεονέκτημα στα μάτια του Ντόναλντ Τραμπ.
“Είναι πολύ δυνατός και έξυπνος άνθρωπος. Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Ερντογάν. Τον αγαπώ. Με αγαπάει επίσης. Και ο Τύπος θυμώνει πολύ όταν λέω ότι αγαπώ τον Ερντογάν. Έχουμε κάνει πολλά πράγματα και δεν είχαμε ποτέ προβλήματα” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τραμπ στις κοινές δηλώσεις στο Οβάλ Γραφείο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τον Απρίλιο.
Όπως είναι φυσικό, οι “σφιχτές” σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν προκαλούν ανησυχία και όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, με την Αθήνα να παρακουθεί στενά τις εξελίξεις και τις κινήσεις των δύο ηγετών.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά τις καλές σχέσεις που “διαφημίζουν”, υπάρχουν αρκετά “αγκάθια” που συνδέονται και με την προσπάθεια της Τουρκίας να αναδειχθεί σε ηγεμονική περιφερειακή δύναμη, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα άλλων δυνάμεων της περιοχής.
Το DEBATER για ακόμα μια φορά ζητά τη γνώμη σας: Σας ανησυχεί ο ρόλος του Ταγίπ Ερντογάν ως συνομιλητή του Ντόναλντ Τραμπ;
Κώστας Λυχναράς: Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Κωνσταντίνου και Ελένης» και του «Καφέ της Χαράς»
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"