Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα Τετάρτη 7/5 ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι για επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

Το αεροσκάφος του Αιγύπτιου προέδρου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 10:15 και τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πρώτη στάση του Αλ Σίσι ο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να συναντηθεί με τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ στη συνέχεια ο Αιγύπτιος πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, για να συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αλ Σίσι
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου και τέλος οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Συνάντηση αλ Σίσι – Τασούλα

«Υπόδειγμα προς το διεθνές στερέωμα» χαρακτήρισε τη σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

«Γιατί η μακραίωνη σχέση μας που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων χαρακτηρίζεται από σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις είναι όλη η ουσία των καταστατικών αρχών του ΟΗΕ» πρόσθεσε ο κ. Τασούλας.

«Η σχέση αυτή έχει περιθώρια βελτιώσεων. Βλέποντας τους εκπροσώπους των δύο χωρών σκέφτομαι ότι αυτό το περιθώριο καλύπτει μεγάλη θεματική από ασφάλεια και εκπαίδευση μέχρι τον πολιτισμό» συνέχισε και κατέληξε: «Αίγυπτος και Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και πρέπει πάντα να συνεννοούνται έναντι της άλλης πλευράς που δημιουργεί μόνο δυστυχία».

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την υποδοχή υπενθυμίζοντας ότι αυτή είναι η πέμπτη φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας και αυτό αποτελεί απόδειξη της καλής σχέσης των δύο χωρών.

«Θέλω να μου επιτρέψετε να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό» τόνισε ο αλ Σίσι και πρόσθεσε πως η Αίγυπτος τάσσεται υπέρ της ειρήνης. Ο συντονισμός μεταξύ μας αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής, σημείωσε, αναφερόμενος στο περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

«Επικεντρωνόμαστε στο θέμα της Γάζας, προσπαθούμε για την κατάπαυση του πυρός, την επιστροφή των ομήρων», είπε ακόμα.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ο αλ Σίσι υπογράμμισε ότι υπάρχουν 9 εκατ. άνθρωποι που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και να πάνε στην Αίγυπτο. «Εμείς θέλουμε οι Παλαιστίνιοι να μείνουν στη Λωρίδα της Γάζας» τόνισε στο πλαίσιο αυτό.

«Εμείς λέμε να αντιμετωπίσουμε τη λαθρομετανάστευση αλλά συντονισμό χρειάζεται και η νόμιμη μετανάστευση» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

«Και εμάς και την Ελλάδα μας ενδιαφέρει η σταθερότητα» κατέληξε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Η ατζέντα της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η επίσκεψη του Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι έχει ξεχωριστή σημασία για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας – Καΐρου και την εδραίωση του ρόλου Ελλάδας και Αιγύπτου ως πυλώνων σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων.

Ο Αλ Σίσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση και ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού στο πολιτικό επίπεδο (μηχανισμός τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων), στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, τις μεταφορές και τις υποδομές, σε έργα συνδεσιμότητας, στην ενεργειακή ασφάλεια (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY interconnector) και την κλιματική αλλαγή, την άμυνα και την ασφάλεια, στο Μεταναστευτικό, στην παιδεία και στον πολιτισμό, η οποία αναμένεται να περιγραφεί στην Κοινή Δήλωση που αναμένεται να υπογράψουν οι δύο ηγέτες.

Με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, σε μια συγκυρία που το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται, η επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου και η Κοινή Δήλωση των δύο ηγετών αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα συναντίληψης και συμπόρευσης Κατά τη συνάντησή τους άλλωστε οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη.

Η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο έλαβε χώρα στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025 στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Κάιρο στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην κατεύθυνση σύναψης της συμφωνίας αυτής, συνηγορώντας για την στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καϊρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Μάρτιο του 2024, άλλωστε, σε κοινή Δήλωση που συνυπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, αποτυπωνόταν η απόφασή τους για τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ειδήσεις σήμερα:

Ιράν: Πατέρας σκότωσε την 18χρονη κόρη του επειδή αποκάλυψε ότι απατά την σύζυγο του – Δείτε το σοκαριστικό βίντεο (Σκληρές εικόνες)

Ο Μπάρι Ντίλερ αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλος – Η αλήθεια για τη σεξουαλικότητά του

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις