Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Γερμανία, καθώς ο συντηρητικός ηγέτης Φρίντριχ Μερτς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για να γίνει καγκελάριος.

Σε μια απροσδόκητη εξέλιξη για τη δημιουργία συνασπισμού με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, ο Μερτς έλαβε 310 ψήφους αντί για 316 που χρειαζόταν.

Όπως ήταν φυσικό, ο συντηρητικός ηγέτης απογοητεύτηκε, ενώ οι κοινοβουλευτικές ομάδες αποσύρθηκαν ,προκειμένου να συνέλθουν με στόχο να υπάρχει κοινή απόφαση για ένα δεύτερο γύρο ψηφοφορίας.

Πλέον, η κάτω βουλή του κοινοβουλίου ή Μπούντεσταγκ έχει 14 ημέρες για να εκλέξει τον Μερτς ή άλλον υποψήφιο καγκελάριο με απόλυτη πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται ότι το συντηρητικό μπλοκ CDU-CSU του Μερτς κέρδισε τις εθνικές εκλογές τον Φεβρουάριο, αλλά με το 28,5% των ψήφων, χρειάζεται τουλάχιστον έναν εταίρο.

Ο Μερτς συμφώνησε να σχηματίσει συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κέρδισαν μόλις 16,4%, το χειρότερο αποτέλεσμά τους στην μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

Γερμανία: Η τελετή του “Μεγάλου Αποχαιρετισμού” για τον Σολτς

Με «χανσεατική νηφαλιότητα», όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, ο Όλαφ Σολτς παρακολούθησε το βράδυ της Δευτέρας την τελετή του «Μεγάλου Αποχαιρετισμού», η οποία πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στο προαύλιο του υπουργείου Άμυνας, στο Βερολίνο.

Στην τελευταία επίσημη ομιλία του, έκανε λόγο για «τη μεγαλύτερη τιμή της ζωής του» και περιέγραψε την ομαλή αλλαγή κυβέρνησης ως «έκφραση δημοκρατικής κανονικότητας».

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, «δεν είναι καθόλου φυσιολογικό μια τέτοια μετάβαση να πραγματοποιείται με τόσο πολιτισμένο, συναδελφικό και αξιοπρεπή τρόπο, όπως βιώνουμε εδώ στη Γερμανία αυτές τις μέρες», δήλωσε ο απερχόμενος καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι «αυτή η πολιτισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ δημοκρατών πρέπει να προστατευθεί και να συνεχιστεί, επειδή είναι πολύτιμη».

Η δημοκρατία, συνέχισε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούν πάντα όλοι, αλλά απαιτεί μια θεμελιώδη κατανόηση της αλληλεγγύης μεταξύ τους. «Μια κατανόηση των κοινών χαρακτηριστικών που μοιραζόμαστε στη χώρα μας παρά τις διαφορετικές μας απόψεις, το υπόβαθρο και τις πεποιθήσεις μας και σύμφωνα με την οποία η Γερμανία είναι ισχυρή μόνον όταν παραμένουμε ενωμένοι», δήλωσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» του προς φίλους, συναδέλφους, συντρόφους, συμβούλους και συνεργάτες. Όπως είπε, σταθερό σημείο αναφοράς του υπήρξε πάντα η εμπιστοσύνη των πολιτών. «Το να υπηρετήσω την Γερμανία ως καγκελάριος ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου», δήλωσε συγκινημένος, σημειώνοντας χαριτολογώντας πως αυτό πρέπει να το δηλώνει, καθώς ίσως να μην είναι πάντα πολύ εμφανές «στο πρόσωπο ενός βορειογερμανού».

Απευθυνόμενος στον διάδοχό του, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος καθόταν με τη σύζυγό του στην πρώτη σειρά των επισήμων στην τελετή, ευχήθηκε «καλή επιτυχία και τύχη» για τα καθήκοντα και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.

«Στους δύσκολους καιρούς που σίγουρα θα έρθουν, σας εύχομαι συναντήσεις από τις οποίες θα μπορείτε να αντλήσετε δύναμη και αυτοπεποίθηση», δήλωσε και αναφέρθηκε σε «πολλούς» πολίτες που συνάντησε ο ίδιος, οι οποίοι «εκτιμούν την ενότητα έναντι της διχόνοιας». Μια χώρα με τέτοιους πολίτες, δεν χρειάζεται να φοβάται το μέλλον, είπε χαρακτηριστικά.

Ο οικοδεσπότης της τελετής, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος μάλιστα θα διατηρήσει τη θέση του και στη νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Μερτς, επαίνεσε τα επιτεύγματα του Όλαφ Σολτς, χαρακτηρίζοντάς τον «καγκελάριο του σημείου καμπής»:

«Αποχαιρετούμε έναν πολιτικό που ηγήθηκε της χώρας με αποφασιστικότητα, σοφία και σύνεση σε ταραγμένες εποχές, έναν καγκελάριο που δεν επέτρεψε ποτέ στον εαυτό του να παρασυρθεί από κραυγές και διαθέσεις, αλλά στηρίχθηκε πάντα σε μια σταθερή βάση αξιών (…) Η ηγεσία απαιτεί τη θέληση και το θάρρος να ληφθούν επώδυνες αποφάσεις. Υπήρξατε υπέρμαχος της αξιοπιστίας και της σταθερότητας», δήλωσε ο κ. Πιστόριους απευθυνόμενος στον κ. Σολτς. «Γνωρίζεις καλά τη χώρα μας», είπε τελικά μιλώντας στον ενικό, αναφερόμενος στα δημόσια αξιώματα που κατείχε στη διάρκεια της καριέρας του ο Όλαφ Σολτς.

Στην τελετή του «Μεγάλου Αποχαιρετισμού» παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, η πρόεδρος της Bundestag Γιούλια Κλέκνερ, ο μελλοντικός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, οι αρχηγοί των κομμάτων και άλλοι αξιωματούχοι. Όπως προβλέπεται, η μπάντα της Bundeswehr αποχαιρέτισε τον καγκελάριο Σολτς με τρία τραγούδια της επιλογής του: το «In my life» των Beatles, το 2ο από τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, σε μια ευθεία αναφορά του τόπου κατοικίας του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού και το «Respect» της Αρίθα Φράνκλιν.

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλη κυκλοφορίας: Τι αλλάζει για αυτούς που πληρώνουν με τον μήνα – Τι πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι

Αδιανόητο περιστατικό στην Πάτρα: Έριξε κουβά με νερό και χλωρίνη σε φοιτήτρια επειδή έκανε φασαρία

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις