Μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις Ουκρανία και ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία την Τετάρτη (30/4) για την συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Η συμφωνία επετεύχθη στην 100η μέρα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ σε ένα deal που χαρακτηρίστηκε σημαντικό για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα ορυκτά, προβλέπεται η δημιουργία επενδυτικού ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Η ιστορική συμφωνία ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της Ουκρανίας, εδραιώνει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή και αλλάζει τις ισορροπίες, χωρίς όμως να σηματοδοτεί το τέλος των συγκρούσεων, σύμφωνα με αναλυτές.
Skynews για την ιστορική συμφωνία: Σημαντική αλλά όχι καθοριστική
Ο ειδικός αναλυτής του Skynews, Dominic Waghorn, χαρακτηρίζει τη συμφωνία σημαντική στιγμή σε αυτόν τον πόλεμο καθώς ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ οι οποίες είχαν πληγεί τον τελευταίο καιρό λόγω των παλινοδιών στις συζητήσεις μετά την έλευση Τραμπ στην προεδρία.
Παρόλα αυτά, αυτή η συμφωνία δεν θα αυξήσει τις πιθανότητες για μια διπλωματική πρόοδο προς την ειρήνη. Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για μια καθαρά οικονομική συμφωνία. Η Ουκρανία ήθελε να εξασφαλίσει ρητές εγγυήσεις για τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ. Οι λεπτομέρειες είναι λιγοστές, ωστόσο, η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας αποτελεί σημαντικό διπλωματικό επίτευγμα και για τις δύο πλευρές.
Σε κάποιο σημείο, η συμφωνία έμοιαζε με εκβιασμό, καθώς, σύμφωνα με τον Waghorn, οι ΗΠΑ φαινόταν να απαιτούν όλους τους ορυκτούς πόρους της Ουκρανίας σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της υποστήριξής τους. Ωστόσο, οι όροι της συμφωνίας φαίνονται πλέον λιγότερο άσχημοι για την Ουκρανία.
Το κλειδί της συμφωνίας
Το σημαντικότερο είναι ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν φαίνεται να ζητά εκ των υστέρων την επιστροφή των δισεκατομμυρίων που έδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν, μέσω της εκμετάλλευσης των ορυκτών.
Η συμφωνία φαίνεται να είναι περισσότερο μια μακροπρόθεσμη πρόταση για κοινή συνεργασία για το οικονομικό μέλλον της Ουκρανίας. Η Αμερική θα επενδύσει στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, αλλά θα μοιραστεί και τα κέρδη μετά από χρόνια. Το deal έρχεται σε μία στιγμή που η Ουκρανία φαίνεται να χάνει έδαφος στην πολεμική σύγκρουση με την Ρωσία.
Ειρήνη δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα
Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι και η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ότι τα ορυκτά της κοιτάσματα είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Δύση πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία στην διαμάχη με την Ρωσία.
Οι ειδικοί συμφωνούν με αυτή την άποψη. Ο Λίαμ Πιτς και ο Χάμαντ Χουσεΐν, οικονομολόγοι της Capital Economics, έγραψαν σε σημείωμά τους την Πέμπτη ότι η συμφωνία «παρέχει κάποια διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει ολοκληρωτικά την Ουκρανία», καθώς θεμελιώνει αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα στη χώρα.
Η συμφωνία ενισχύει τη θέση της Ουκρανίας, αλλά δεν φέρνει απαραίτητα πιο κοντά το τέλος του πολέμου, αφού η Ρωσία δεν έχει ανάμειξη σε αυτή. Οι συνομιλίες για ειρήνη φαίνεται να έχουν μείνει στάσιμες, καθώς η Μόσχα συνεχίζει να απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία 30 ημερών, κάτι με το οποίο συμφώνησε η πλευρά της Ουκρανίας.
Θανατηφόρο τροχαίο στο Χαλάνδρι: Νεκρός 45χρονος μοτοσικλετιστής (Φωτογραφίες)
Καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές, ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"