Με ανακούφιση υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της Ισπανίας και της Πορτογαλίας την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, που έγινε σταδιακά μετά το γενικό μπλάκ άουτ, το οποίο προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και μεγάλη αναστάτωση στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Τα αίτια που οδήγησαν στην πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης, ωστόσο, παραμένουν ασαφή και εξακολουθούν να ερευνώνται. Στην Ισπανία, το Ανώτατο Δικαστήριο ερευνά το ενδεχόμενο σαμποτάζ. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κυβερνοεπίθεση τότε το Δικαστήριο θα την ερευνήσει ως τρομοκρατική ενέργεια.
Ο πρωθυπουργός της χώρας ωστόσο, Πέδρο Σάντσεθ, αποκλείει το ενδεχόμενο να ευθύνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τις δικές της ανεξάρτητες έρευνες ξεκινάει και η Κομισιόν, έχοντας λάβει και αποδεχθεί τα σχετικά αιτήματα από Ισπανία και Πορτογαλία. Σε αυτές συμμετέχουν ειδικοί εμπειρογνώμονες που αναμένεται να εκδώσουν τα πορίσματά τους εντός έξι μηνών.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, πέντε άνθρωποι, μια τριμελής οικογένεια και δύο γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια του μαζικού μπλακ άουτ.
Η προειδοποίηση για το μπλακ άουτ πριν από δύο μήνες
Πάντως, όπως μετέδωσε η ισπανική El Pais, πριν από δύο μήνες, η μητρική εταιρεία Red Eléctrica είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «σοβαρών» αποσυνδέσεων, λόγω της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
🔴 ÚLTIMA HORA | Red Eléctrica alertó hace dos meses del riesgo de desconexiones “severas” por el aumento de las renovables https://t.co/V9Sq013bRq pic.twitter.com/qW7jDh0eUG
— EL PAÍS (@el_pais) April 29, 2025
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η μαζική διακοπή ρεύματος δεν ήταν ένα εντελώς άγνωστο σενάριο για τους ειδικούς του κλάδου, οι οποίοι είχαν ήδη προειδοποιήσει δημόσια για ορισμένους κινδύνους που σχετίζονται με τις πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πριν από δύο μήνες, στην ετήσια έκθεσή του για το 2024, ο διαχειριστής του συστήματος, Red Eléctrica, προειδοποίησε τους επενδυτές του για τον υποθετικό κίνδυνο «διακοπών παραγωγής» που θα μπορούσαν να είναι «σοβαρές» και θα επηρέαζαν σημαντικά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της υψηλής διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ανέφερε επίσης τον αντίκτυπο αυτού του γεγονότος «έμμεσα» στη φήμη της εταιρείας.
Η Redeia, η μητρική εταιρεία της Red Eléctrica, εξέδωσε στη συνέχεια προειδοποιήσεις ότι ο συνδυασμός δύο διαδικασιών, που οφείλεται στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.
Μπλακ άουτ στην Ιβηρική: Η προκαταρκτική εκτίμηση
Την Τρίτη, η REE, η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου της Ισπανίας, ανακοίνωσε ότι η προκαταρκτική εκτίμηση για τα αίτια του μπλακ άουτ που έπληξε κυρίως την Ισπανία και την Πορτογαλία αποκλείει την κυβερνοεπίθεση και διαβεβαιώνει ότι δεν ανιχνεύθηκε «καμία διείσδυση» στα συστήματα ελέγχου.
«Με βάση τις αναλύσεις που μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε μέχρι στιγμής, έχουμε αποκλείσει κάποιο επεισόδιο κυβερνοασφάλειας στις εγκαταστάσεις του ηλεκτρικού δικτύου», διαβεβαίωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής Επιχειρήσεων Συστήματος της REE, ο Εδουάρδο Πριέτο, και πρόσθεσε ότι το ηλεκτρικό σύστημα είναι πλέον σταθερό και λειτουργεί κανονικά.
Μετά την REE, και η πορτογαλική κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης.
«Στην Πορτογαλία, δεν έχουμε καμία πληροφορία περί κυβερνοεπίθεσης ή εχθρικής ενέργειας μέχρι στιγμής. Αυτό είναι η προκαταρκτική εκτίμηση διαφόρων υπηρεσιών», δήλωσε ο υπουργός Προεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αντόνιο Λεϊτάο Αμάρο εξηγώντας σε συνέντευξή του στο CNN Portugal ότι «επρόκειτο για πρόβλημα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας», πρόβλημα που εντοπίσθηκε στην Ισπανία.
Το ηλεκτρικό σύστημα επλήγη από δραματική πτώση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην νοτιοδυτική Ισπανία που προκάλεσε αστάθεια στο σύστημα η οποία οδήγησε στην αποσύνδεσή του από το γαλλικό δίκτυο, δήλωσε ο Εδουάρδο Πριέτο προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανόν ότι η παραγωγή που επλήγη να ήταν ηλιακή, αλλά είναι νωρίς για να επιβεβαιωθεί αυτό.
Μία από τις εξηγήσεις βασίζεται στην μεγάλη έκταση της βλάβης που ξεκίνησε, σύμφωνα με την REE από μία «ισχυρή ταλάντωση των ροών ισχύος στο ηλεκτρικό δίκτυο, που συνοδεύθηκε από πολύ σημαντική απώλεια παραγωγής, ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζεται «τελείως εξαιρετικού χαρακτήρα».
«Η απώλεια αυτή παραγωγής ξεπέρασε την διακύμανση αναφοράς για την οποία έχουν σχεδιαστεί αυτά τα συστήματα και προκάλεσε αποσύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος της Ιβηρικής από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση με την κατάρρευση του ισπανικού δικτύου μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα και, στην συνέχεια, του πορτογαλικού δικτύου», σύμφωνα με την REE.
Άλλη εξήγηση για την βραδύτητα της αποκατάστασης είναι η φύση του δικτύου της Ιβηρικής Χερσονήσου, δηλαδή χαμηλής συνδεσιμότητας με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση.
Επιπλέον, η περιορισμένη ικανότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας «περιορίζει την ικανότητά της να αμβλύνει τις διακυμάνσεις και επιβραδύνει την απαιτούμενη ταχεία αποκατάσταση έπειτα από εκτεταμένες βλάβες», σύμφωνα με τον Pratheeksha Ramdas.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αντέκρουσε το επιχείρημα που διατυπώθηκε ότι το μπλακάουτ συνδέεται με έλλειψη πυρηνικής ενέργειας στην Ισπανία, απορρίπτοντας τις επικρίσεις που προήλθαν κυρίως από το ακροδεξιό κόμμα Vox.
Τραμπ για Πούτιν: “Είχε όνειρο να κατακτήσει όλη την Ουκρανία, αλλά εξαιτίας μου δεν θα το κάνει”
Θεσσαλονίκη: 72χρονη βρήκε φρικτό θάνατο στο εξοχικό της – Την καταπλάκωσε η καγκελόπορτα
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"