Η 28η Απριλίου αποτελεί μία σημαντική και συνάμα τραγική μέρα για το ελληνικό μπάσκετ καθώς το μακρινό 1993, ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς πήρε φόρα και χτύπησε με το κεφάλι του πάνω στη σιδερένια βάση της μπασκέτας.
Ο τότε παίκτης του Πανιωνίου αποφάσισε να ποστάρει τον Φραγκίσκο Αλβέρτη – σηκώθηκε και σκόραρε οκτώ λεπτά πριν από τη λήξη του τέταρτου αγώνα της σειράς μεταξύ του Πανιωνίου και του Παναθηναϊκού για τα ημιτελικά του πρωταθλήματος της σεζόν 1992/93. Ο Πανιώνιος είχε μειώσει στο -6 (56-50) όντας πίσω 2-1 στην σειρά και έπαιζε για την επιβίωση του καθώς με νίκη ο Παναθηναϊκός περνούσε στους τελικούς.
Ο διαιτητής σε μία απόφαση που προκάλεσε ερωτηματικά ακύρωσε το καλάθι του Γιάνκοβιτς και έδωσε επιθετικό φάουλ στον Σέρβο γκαρντ. Εκείνος τότε εντελώς θολωμένος καθώς συμπλήρωσε τα 5 φάουλ και έπρεπε να αποχωρήσει πήρε φόρα και χτύπησε με το κεφάλι του πάνω στη σιδερένια βάση της μπασκέτας.
Μπόμπαν Γιάνκοβιτς: Μαύρη μέρα για το ελληνικό μπάσκετ
Ο Σέρβος σωριάστηκε στο έδαφος με τους γιατρούς των δύο ομάδων να τρέχουν για να δουν τι έχει συμβεί, ενώ ταυτόχρονα, ο Γιάνκοβιτς με αίμα στο κεφάλι του φώναζε ότι δεν μπορεί να κουνήσει τα χέρια και τα πόδια του. Ο αγώνας συνεχίστηκε κανονικά με τον Παναθηναϊκό του Νίκου Γκάλη να παίρνει τελικά το διπλό με σκορ 57-65 και να περνάει στους τελικούς του πρωταθλήματος όπου θα αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό.
Παρόλα αυτά, κανείς δεν θυμάται το αποτέλεσμα του αγώνα, τα τελευταία 8 λεπτά ήταν θωλά για όλους καθώς ο χρόνος σταμάτησε την στιγμή που ο Γιάνκοβιτς χτύπησε το κεφάλι του πάνω στην μπασκέτα.
Ο τότε γιατρός του Πανιωνίου, Γιώργος Κατσιφαράκης δεν πίστευε πως αυτό που είδε ήταν πραγματικότητα. Έπειτα, ο Μπόμπαν αποχώρησε με φορείο από το παρκέ. Το επίσημο ιατρικό πόρισμα ήταν συντριπτικό κάταγμα και εξάρθρωση στον έκτο αυχενικό σπόνδυλο και η ζημιά ήταν ανεπανόρθωτη.
Δυστυχώς, και παρά τις προσπάθειες του Πανιωνίου να βρει τους καλύτερους νευροχειρούργους, ο Γιάνκοβιτς όχι μόνο δεν έπαιξε ξανά μπάσκετ άλλα έμεινε σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του.
Μετά από μία μακρόχρονη νοσηλεία, ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς μεταφέρθηκε στο Λονδίνο προκειμένου να συνεχίσει εκεί τις θεραπείες του σε ένα εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης και έναν χρόνο αργότερα επέστρεψε στη χώρα.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, έξω από το γήπεδο του Πανιωνίου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου για να τον υποδεχτεί.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα στην Ελλάδα. Μπορώ να ξαναβρώ τον παλιό μου εαυτό και να δώσω κάτι ακόμα στους Έλληνες», δηλώνει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ευχαριστώντας όλους όσους βρέθηκαν στο σημείο για να τον χαιρετήσουν. «Ήταν γραφτό να συμβεί. Όπως μπορείς να πάθεις ένα ατύχημα στο αυτοκίνητο, στον δρόμο, παντού. Συνέβη. Και συνεχίζουμε τώρα τη ζωή μας. Νιώθω μισός Σέρβος μισός Έλληνας. Η καρδιά μου είναι στην Αθήνα», τόνισε.
Ο Σέρβος έζησε τα υπόλοιπα 13 χρόνια μία ζωής που άλλαξε σε μία νύχτα. Η μοίρα τον «καθήλωσε» σε αναπηρικό καροτσάκι για τα επόμενα 13 χρόνια της ζωής του, μέχρι που άφησε την τελευταία του πνοή στις 28 Ιουνίου 2006.
Η ζωή του μπασκετμπολίστα Γιάνκοβιτς
Από μικρή ηλικία, ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς ήταν παθιασμένος με τον Ερυθρό Αστέρα έτσι, τον Νοέμβριο του 1980 και σε ηλικία μόλις 17 ετών φορώντας τα κόκκινα του Ερυθρού Αστέρα πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο ντέρμπι κόντρα στον αιώνιο «εχθρό», την Παρτίζαν. Αγωνίστηκε για δέκα χρόνια με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα και την τελευταία του σεζόν (1989-90) και την τελευταία χρονιά του εκεί είχε μέσο όρο 20 πόντους.
Με την σκιά του εμφυλίου να πλανάται πάνω από την Γιουγκοσλαβια, ο Γιάνκοβιτς αποφάσισε να φύγει από την Σερβία ερχόμενος σε ρήξη με την διοίκηση του Ερυθρού Αστέρα.
Το 1990 μετακόμισε στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Νέα Σμύρνη, για χάρη του Πανιωνίου. Αποτέλεσε μέρος της μαγικής φουρνιάς του Πανιωνίου μαζί με τους Φάνη Χριστοδούλου, PJ Brown και Φάντο Κλάρκ που είχε σταθερά καλή πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έπαιξε τρία χρόνια με τη φανέλα των «κυανέρυθρων» μέχρι την μοιραία βραδιά.

Η ζωή μετά το μπάσκετ
Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς δεν έφυγε ποτέ ξανά από την Ελλάδα. Δίπλα του είχε τη γυναίκα του και τον γιο του, τον Βλάντο Γιάνκοβιτς, που σιγά-σιγά εξελίχθηκε σε ένα από τα ανερχόμενα αστέρια του Πανιωνίου και του ελληνικού μπάσκετ. Ο ίδιος έμεινε σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του και συνήθιζε συχνά πυκνά να πηγαίνει στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης για να βλέπει τους αγώνες της αγαπημένης του ομάδας.
Οι Πάνθηρες σε κάθε του εμφάνιση τον αποθέωναν, ενώ η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε να κρεμάσει στην οροφή του κλειστού τη φανέλα με το νούμερο 8. Αυτός ήταν ένας τρόπος για να τιμήσουν έναν μπασκετμπολίστα που διέγραψε μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα και τη Σερβία, περνώντας από Ερυθρό Αστέρα και Βοΐβοντίνα.
Η τελευταία σελίδα στη ζωή του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς γράφτηκε στις 28 Ιουνίου 2006, όταν κατά τη διάρκεια ταξιδιού στη Ρόδο, υπέστη καρδιακό επεισόδιο στο πλοίο και πέθανε. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στη Νέα Σμύρνη και η ταφή του έγινε στο κοιμητήριο της πόλης. Το φέρετρο του μπασκετμπολίστα σκεπάστηκε με μια σημαία του Πανιωνίου, ενώ οι οπαδοί του δεν σταμάτησαν ούτε μια στιγμή να τραγουδούν για αυτόν στην τελετή.
Καιρός σήμερα: Βροχές, θυελλώδεις άνεμοι έως 9 μποφόρ και μικρή πτώση της θερμοκρασίας
ΗΠΑ: Αυτοκίνητο “καρφώθηκε” σε παιδικό σταθμό – 4 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά (Βίντεο)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"