Όλα ανοιχτά παραμένουν σχετικά με τους λόγους του πρωτοφανούς μπλακ άουτ που έπληξε την Ιβηρική Χερσόνησο, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε πολλές περιοχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και αφήνοντας εκατομμύρια κατοίκους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για ώρες.
Χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, τρένα ακινητοποιήθηκαν, φανάρια βγήκαν εκτός λειτουργίας, ενώ επηρεάστηκαν ακόμα και αθλητικές διοργανώσεις. Το χάος επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσε “πονοκέφαλο” στις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά και στους φορείς των δικτύων ηλεκτροδότησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ισπανίας (REE), μέχρι τις 04:00 τοπική ώρα (03:00 Ελλάδας), το 87,37% του ηλεκτρικού δικτύου είχε επανέλθει σε λειτουργία, μετά το γενικό μπλακ άουτ που προκάλεσε σημαντικές διακοπές σε πολλές περιοχές.
Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να εντοπίσουν την πηγή της βλάβης και να διασφαλίσουν ότι δεν θα επαναληφθεί, με όλα τα σενάρια να παραμένουν ανοιχτά.
Υπενθυμίζεται ότι μετά το ολικό μπλακ άουτ, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί στις περιοχές που το ζητούν.
Μέχρι στιγμής, η Μαδρίτη, η Ανδαλουσία και η Εστρεμαδούρα έχουν ζητήσει από την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει τη δημόσια τάξη και άλλες λειτουργίες. Επίσης για την ενίσχυση της ασφάλειας θα αναπτυχθούν 30.000 αστυνομικοί.
Σε σύντομο μήνυμά του προς τον ισπανικό λαό, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε πως δεν πρέπει κανείς να ακούει εικασίες και πως το ρεύμα έχει επανέλθει σημαντικά στα βόρεια και στα νότια, χάρη στις διασυνδέσεις του δικτύου με τη Γαλλία και το Μαρόκο.
«Δεν έχουμε ακόμη συμπερασματικές πληροφορίες για τα αίτια. Για αυτό ζητώ από τους πολίτες, όπως το κάναμε και σε παλαιότερες κρίσεις, να ενημερώνονται από επίσημες πηγές», είπε συγκεκριμένα.
Ο Σάντσεθ σημείωσε επίσης ότι τα συστήματα πληρωμών και ψηφιακών συναλλαγών λειτουργούν κανονικά και δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα δημόσιας ασφάλειας.
Οι τηλεπικοινωνίες όμως είναι «σε κρίσιμο σημείο» και για αυτό οι πολίτες θα πρέπει «να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους με υπευθυνότητα και μόνο για σύντομες κλήσεις». Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα ξανασυνεδριάσει το βράδυ για να εκτιμήσει εάν χρειάζεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, κατέληξε.
Μπλακ άουτ σε Ισπανία – Πορτογαλία: Τα σενάρια που εξετάζονται
Αν και η ηλεκτροδότηση δειλά-δειλά επανέρχεται, το καίριο ερώτημα είναι τι προκάλεσε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση και γιατί “γονάτισε” το ηλεκτρικό δίκτυο.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το πώς προκλήθηκε η μαζική διακοπή ρεύματος, με τις Αρχές να μην έχουν διαπιστώσει επίσημη αιτία ακόμα.
Το πρώτο σενάριο είναι αυτό της κυβερνοεπίθεσης στο software της διαχειρίστριας εταιρείας, το οποίο όμως δεν έχει προς ώρας αποδειχθεί.
Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με την υπερπαραγωγή ηλιακής ενέργειας και άλλων ανανεώσιμων πηγών. Η παραγόμενη υπερπροσφορά ρεύματος και η χαμηλή ζήτηση μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία στο σύστημα και να προκαλέσουν μπλακ άουτ.
Το τρίτο σενάριο, που πρόβαλε η πορτογαλική πλευρά, κάνει λόγο για ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο, ειδικότερα ακραίων διακυμάνσεων θερμοκρασίας στο εσωτερικό της Ισπανίας, που προκάλεσαν «ανώμαλες ταλαντώσεις» σε γραμμές πολύ υψηλής τάσης. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «επαγόμενη ατμοσφαιρική διακύμανση».
Γιώργος Παπαδάκης: Η επόμενη μέρα στον ΑΝΤ1 – Το κουίζ για την πρωινή ζώνη
Οδήγηση: Τελικά υπάρχει όριο ηλικίας; Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα του οδηγού
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"