To “χειρότερο σενάριο”, να ακολουθήσει σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ, κρατά μακριά από τα σπίτια τους κατοίκους στην Κωνσταντινούπολη, που χτυπήθηκε χθες Τετάρτη από τα 6,2 Ρίχτερ.
Μέχρι τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης οι μετασεισμοί ήταν περισσότεροι από 120 μεγέθους ως και 4,5 Ρίχτερ, ενώ και κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν δεκάδες ασθενέστερες δονήσεις.
Η νύχτα ήταν πολύ δύσκολη για χιλιάδες οικογένειες που έστησαν σκηνές και άναψαν φωτιές, καθώς η θερμοκρασία ήταν κάτω των 10 βαθμών Κελσίου. Μέχρι τις 7 το απόγευμα οι μετασεισμοί ήταν περισσότεροι από 120 μεγέθους ως και 4,5 Ρίχτερ.
Ο δυνατός σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 24/4 είχε διάρκεια, με τους κατοίκους και τους τουρίστες να βγαίνουν στους δρόμους πανικόβλητοι, καθώς ξύπνησαν μνήμες από τους φονικούς σεισμούς, που έχουν πλήξει την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, πάνω από 230 άνθρωποι, οι περισσότεροι στην Κωνσταντινούπολη, τραυματίστηκαν όταν επιχείρησαν να πηδήξουν από κτίρια την ώρα του σεισμού. Σχεδόν όλοι πήραν εξιτήριο, κανένας όμως δεν έχει σοβαρά τραύματα.
Επίσης, για λόγους ασφαλείας θα μείνουν κλειστά σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή τα σχολεία στις περιοχές που επηρεάστηκαν από τον σεισμό.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι “παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις” και ο υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου τόνισε ότι οι αρχικές επιθεωρήσεις δεν έδειξαν ζημιές ή προβλήματα σε αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, σιδηροδρόμους.
“Όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι σε επιφυλακή. Κανένα κτήριο δεν έχει καταρρεύσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε σε αυτό το στάδιο. Συνεχίζουμε τις έρευνες”, ανακοίνωσε το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης, καλώντας τους πολίτες “να μείνουν μακριά από κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές”.
Κωνσταντινούπολη: Φόβοι για μέγα-σεισμό
Κι ενώ η Κωνσταντινούπολη συνεχίζεται να σείεται από τους μετασεισμούς, οι κάτοικοι ζουν με τον φόβο ενός “μέγα-σεισμού”, καθώς ορισμένοι ειδικοί κάνουν προβλέψεις για έναν σεισμό τουλάχιστον 7 βαθμών.
Στην προκαταρκτική του έρευνα, το τμήμα Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης ανέφερεε ότι ο σεισμός σχετίζεται με μέρος μόνο των ρηγμάτων (το δυτικό) στην περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά και συστήνει την προσοχή και την επαγρύπνηση.
Ειδικοί τονίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ρήγματα που θα μπορούσαν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερους σεισμούς με καταστροφικά αποτελέσματα.
Όπως είπε στη Hurriyet ο καθηγητής Μουράτ Ουτοκσού, η δόνηση είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη καθώς συσσωρεύεται εδώ και πολλά χρόνια δυναμικό που κάποτε θα ξεσπασει. Συνδέει ακόμη τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ετών με τον μεγάλο σεισμό του 1999, στο νότιο τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά.
Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα συμβεί αυτός ο μεγάλος σεισμός.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος σεισμολόγος δρ Νατσί Γκορούρ έκανε πρόβλεψη για σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.
“Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο-πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά” επισήμανε ο καθηγητήςο οποίος επανήλθε στην πλατφόρμα Χ με μια τρομακτική πρόβλεψη για σεισμό μεγαλύτερο από 7 Ρίχτερ:
“Υπάρχουν πολλοί σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη στο ρήγμα Kumburgaz στη θάλασσα του Μαρμαρά. Είναι διαφορετικών μεγεθών. Δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυτοί αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα”.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2023 η νοτιοανατολική Τουρκία βίωσε τον πιο καταστροφικό σεισμό της σύγχρονης ιστορίας της, που σκότωσε τουλάχιστον 53.000 ανθρώπους, ισοπεδώνοντας πόλεις, καταστρέφοντας ιστορικά μνημεία.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews ανέφερε πως υπήρξε θραύση ενός μικρού κομματιού που έδωσε το 6,2.
“Αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικής ακολουθίας σεισμών. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον 6,2 και να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό, μέχρι 7 περίπου της κλίμακας Ρίχτερ, και το άλλο σενάριο είναι να έχουμε μία ακολουθία της τάξεως των 6 βαθμών, 30 περίπου σεισμοί 6 βαθμούς, έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα” ανέφερε ο κ. Λέκκας για να προσθέσει:
“Όπως είδαμε στην περίπτωση του 1999 στο Ιζμίτ που έγινε ο μεγάλος σεισμός των 7,8R, στο Μπολού, μια πόλη που απέχει 50 περίπου χιλιόμετρα από το Ιζμίτ, έγινε μετά δύο μήνες ο σεισμός. Δεν έχει χρονικό περιθώριο, αλλά πιστεύω ότι η εξέλιξη θα είναι γρήγορη στην συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί έχει συσσωρευθεί πολύ μεγάλη ενέργεια κατά μήκος του ρήγματος”.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως ο συγκεκριμένος σεισμός μπορεί να ενεργοποιήσει τόσο τα ρήγματα προς την Ανατολή όσο και προς τη Δύση, ενώ για την Ελλάδα είπε “δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει δομές τεκτονικές στον ελληνικό χώρο, εκτός βέβαια αν πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη, οπότε εκεί θα επανεξετάσουμε την εκτίμησή μας για να δούμε κατά πόσο θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος”.
Για τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ μίλησε στον ΑΝΤ1 και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
“Πρώτον, για να υπάρξει η δυναμική διέγερση χρειάζεται μεγαλύτερα μεγέθη και δεύτερον γνωρίζουμε ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας συνεχίζεται στο Βόρειο Αιγαίο. Εκεί ενδεχομένως υπάρχει το ενδεχόμενο να διεγερθούν τα ρήγματα και όχι νοτιότερα” ανέφερε.
Τραγικό τροχαίο δυστύχημα στου Ρέντη: 21χρονος οδηγός ΙΧ παρέσυρε και σκότωσε 12χρονη (Βίντεο)
Μητσοτάκης: Έρχονται φορολογικές ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη – Θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"