Στην κατάρτιση του δικού της θαλάσσιου χωροταξικού χάρτη για τη «Γαλάζια Πατρίδα» σκοπεύει να προχωρήσει η Τουρκία, με σκοπό να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, κλιμακώνοντας έτσι τη γεωπολιτική ένταση με την Ελλάδα.
Και επίσημα, μέσω του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, η Άγκυρα παρουσιάζει τη μελέτη για τον Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό που κατήρτισε το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM), όπου αποτυπώνονται οι τουρκικές θέσεις.
Στο δημοσίευμα του Anadolu σημειώνεται ότι οι τουρκικές μελέτες ξεκίνησαν πριν από χρόνια με σκοπό να προστατεύσει η Τουρκία «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις γύρω θάλασσες, να αξιολογήσει καλύτερα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μελλοντικών της δραστηριοτήτων στις θάλασσες και να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις θαλάσσιες περιοχές».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι βάσει του ΘΧΣ «η Γαλάζια Πατρίδα αποκτά βάθος» και πως θα συσταθεί «Συντονιστικό Συμβούλιο» υπό την αιγίδα της Προεδρίας και με τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με τον Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό, που αποτελεί «master plan» για τις θάλασσες και καθορίζει για ποιους σκοπούς και με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιούνται οι θάλασσες.
Αν και σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη υιοθετήσει επίσημα τον ΘΧΣ, υπογραμμίζεται ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος με πολυάριθμες μελέτες, έρευνες και έργα στην Τουρκία.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, η Άγκυρα επιλέγει τη μέση γραμμή του Αιγαίου ως σύνορο, διεκδικώντας τη μία πλευρά του πελάγους.
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει εκπονηθεί «επιστημονικός» χάρτης που αποτυπώνει τα «σύνορα» Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, που βασίζεται στη μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών ακτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χάρτης δεν είχε κυκλοφορήσει στα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ ούτε η Millyet τον είχε συμπεριλάβει στο δημοσίευμά της, παρά το γεγονός ότι αναφερόταν σε αυτόν.
Όμως, μετά την ανακοίνωση του Θαλασσίου Χωροταξικού Χάρτη από την Ελλάδα, το δημοσίευμα τροποποιήθηκε και ο χάρτης συμπεριελήφθη.
Το δημοσίευμα της Millyet:

Τα τουρκικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν πως ο χάρτης δεν αποτελεί επίσημη θέση του τουρκικού κράτους, αλλά επιστημονική και νομική προσέγγιση.
Η τουρκική μελέτη χωροταξικού σχεδιασμού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει στόχο:
Την προστασία των «θαλάσσιων δικαιωμάτων» της Τουρκίας.
Τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης θαλάσσιων περιοχών για οικονομική, στρατηγική και ενεργειακή χρήση.
Τη δημιουργία μιας επιστημονικής και νομικής βάσης για τις μελλοντικές τουρκικές διεκδικήσεις.
Ο δρ Μουσταφά Μπασκάρα, διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιου Δικαίου του Πανεπιστημίου Άγκυρας, ανέφερε πως η χάραξη βασίστηκε σε «θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ναυτικού δικαίου», ενώ σημείωσε ότι ο χάρτης μπορεί να αναθεωρείται και να ενημερώνεται ανάλογα με τις γεωπολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις.
Έβαλαν ηλικιωμένη με άνοια σε λεωφορείο για να την ξεφορτωθούν – Η κίνηση ανθρωπιάς του οδηγού
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"