Σάλο έχει προκαλέσει το σχόλιο του Άρη Πορτοσάλτε, σχετικά με την απόφαση της Δικαιοσύνης που έκρινε νόμιμη την απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου, έκανε λόγο για “Αλβανία του Χότζα“.

Δείτε το σχόλιο του Άρη Πορτοσάλτε:

Το παραπάνω σχόλιο του Άρη Πορτοσάλτε οδήγησε σε του Πρόεδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών και των ηλεκτρονικών μηχανικών της ΥΠΑ, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η ανακοίνωση του Εφέτη, Χριστόφορου Λινού για το σχόλιο του Άρη Πορτοσάλτε:

“Μετά την προκήρυξη από την ΑΔΕΔΥ γενικής πανελλαδικής απεργίας όλων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα για τις 9.4.2024, στην οποία δήλωσαν συμμετοχή και οι προαναφερόμενες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, το Ελληνικό Δημόσιο και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας άσκησαν, ως έχουν κατά νόμο δικαίωμα, αγωγές με τις οποίες ζήτησαν να αναγνωριστεί ότι η συμμετοχή των εν λόγω οργανώσεων στην παραπάνω απεργία είναι παράνομη, καθώς και καταχρηστική.

Με τις αποφάσεις 252 και 253/2025 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κρίθηκε αφενός μεν ότι είχαν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις συμμετοχής στην επίμαχη απεργία, αφετέρου δε ότι, με βάση τα παγίως ακολουθούμενα από τη νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων κριτήρια με τα οποία διαπιστώνεται τυχόν υπέρβαση των ορίων άσκησης του δικαιώματος της απεργίας (όπως ενδεικτικά, στάθμιση αντιτιθέμενων συμφερόντων απεργού και εργοδότη, μέγεθος των ζημιογόνων συνεπειών της απεργίας στο κοινωνικό σύνολο κ.α.), οι προαναφερόμενες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν ενήργησαν κατά κατάχρηση δικαιώματος.

Συνακόλουθα, οι διατυπωθείσες στο πλαίσιο των ανωτέρω εκπομπών όλως μειωτικές για το κύρος της Δικαιοσύνης εκφράσεις περί «Αλβανίας του Χότζα», αλλά και χλευαστικές για το Πρωτοδικείο Αθηνών αναφορές περί του ότι δήθεν εκείνο ορίζει την τουριστική περίοδο της Χώρας, περί «ωραίας Δικαιοσύνης» κλπ., με ταυτόχρονη μάλιστα επαναλαμβανόμενη αναφορά στο όνομα της δικάσασας Δικαστή, εκφεύγουν προφανώς από τα όρια της καλόπιστης κριτικής των δικαστικών αποφάσεων, ενώ παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ο έλεγχος της άσκησης του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας ανατίθεται από το νόμο στα δικαστήρια και σε κανέναν άλλον, αλλά και το ότι η σχετική κρίση των δικαστών διαμορφώνεται σύμφωνα με το νόμο και τη φωνή της συνείδησής τους, ανεξαρτήτως του εάν αυτή είναι αρεστή ή όχι”

ΥΠΑ: Ολόκληρη η επιστολή των εργαζομένων προς τον Πορτοσάλτε

“Με έκπληξη παρακολουθήσαμε στην σημερινή πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ την παρέμβασή σας σχετικά με την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε νόμιμη τη συμμετοχή υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, με το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα μετατρέπεται σε «Αλβανία του Χότζα»!

Με έκπληξη επίσης μάθαμε πρώτα από τα δικά σας χείλη το σκεπτικό του δικαστηρίου, ότι δηλαδή κρίθηκε νόμιμη η απεργία γιατί δεν είμαστε εντός υψηλής τουριστικής περιόδου, τη στιγμή που μέχρι τώρα δεν μας έχει χορηγηθεί αντίγραφο από το δικαστήριο και γνωρίζουμε μόνο το διατακτικό της.

Αλγεινή, βέβαια, εντύπωση μας προκάλεσε η απαξιωτική αναφορά σας τόσο για το Πρωτοδικείο Αθηνών όσο και για την Πρόεδρο Πρωτοδικών που δίκασε την υπόθεση, υπόψη της οποίας η Ένωσή μας έθεσε φάκελο με πλήθος στοιχείων από τα οποία αποδεικνύονται πλήρως οι λόγοι για τους οποίους είναι νόμιμη η συμμετοχή μας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Πάντως, σας διευκρινίζουμε ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε δύο αποφάσεις που έκριναν νόμιμη την συμμετοχή στην απεργία όχι μόνο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, αλλά και των Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας, του κλάδου που εκπροσωπεί η Ένωσή μας (ΕΝΗΜΑΕΚ/ ΥΠΑ).

Οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί της ΥΠΑ προδιαγράφουμε, υποστηρίζουμε, συντηρούμε και είμαστε υπεύθυνοι για την λειτουργία των συστημάτων αεροναυτιλίας. Φροντίζουμε καθημερινά να ταξιδεύουν με ασφάλεια τόσο οι Έλληνες πολίτες όσο και εκατομμύρια επιβάτες από όλο τον κόσμο κι έχουμε επίγνωση ότι οι συνθήκες εργασίας μας συνδέονται ευθέως με την ασφάλεια των πτήσεων.

Επειδή φαίνεται ότι παρακολουθείτε με ενδιαφέρον τα θέματα των αερομεταφορών, θα έχετε πληροφορηθεί ότι τα τελευταία χρόνια στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία) έχουν κλείσει λόγω απεργιών των εργαζομένων στην αεροναυτιλία για ημέρες τα σημαντικότερα αεροδρόμια, που λειτουργούν ως διακομιστές (hub) για όλη την Ευρώπη, επηρεάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες πτήσεις και εκατομμύρια επιβάτες. Θα χαρακτηρίζατε άραγε ως «Αλβανία του Χότζα» τις χώρες αυτές;

Γνωρίζετε πόσες απεργίες έχουν πραγματοποιηθεί στις αερομεταφορές στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια; Καμία μέχρι σήμερα. Το κράτος μας σέρνει με εμμονή στα δικαστήρια, παρότι οι απεργίες των εργαζομένων της ΥΠΑ τα τελευταία χρόνια έχουν κριθεί νόμιμες (εκ των υστέρων) με εφετειακές αποφάσεις.

Το ελληνικό κράτος επιμένει να αγνοεί δικαστικές αποφάσεις και να εφαρμόζει πρακτικές καταστολής της άσκησης νόμιμων δικαιωμάτων των υπαλλήλων του. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο η μεγαλειώδης απεργία όλων των εργαζομένων της χώρας στις 28.02.2025, στην οποία ευνοήτως συμμετείχαμε. Τότε μόνο δεν τόλμησε το ελληνικό κράτος να μας σύρει για μία ακόμη φορά στα δικαστήρια.

Αν έχετε μπει στον κόπο να διαβάσετε τα Δελτία Τύπου της ΕΝΗΜΑΕΚ των τελευταίων 2 ετών, θα διαπιστώσατε ότι με επιμονή αναφερόμαστε σε δύο Radar (Ελληνικού και Ρόδου), τα οποία βρίσκονται εκτός λειτουργίας, το πρώτο για δύο και το δεύτερο για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Θα διαβάσατε ότι ο κλάδος μας έχει απομειωθεί κατά 40% τα τελευταία 15 χρόνια και ότι επιμένουμε να ζητάμε την ενίσχυσή του, διότι πλέον τίθενται ζητήματα ασφάλειας όταν εξαναγκαζόμαστε να λειτουργούμε σε βάρδιες του ενός ηλεκτρονικού. Γνωρίζετε ότι οποιαδήποτε βλάβη στο Radar Καρπάθου μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου θα μας αναγκάσει για λόγους ασφάλειας να περιορίσουμε την κίνηση ή ακόμη και να κλείσουμε το FIR στη νοτιοανατολική πλευρά της Ελλάδας;

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα και για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας ως εργαζομένων κάνουμε απεργία έχοντας προηγουμένως εμπεδώσει ότι ο εργοδότης μας, το Ελληνικό Δημόσιο, αρνείται να μας ακούσει, αρνείται να λάβει υπόψη του όσα εμπεριστατωμένα αναδεικνύουμε, ώστε να οργανώσει αδιαμφισβήτητα ασφαλείς υπηρεσίες αεροναυτιλίας.

Εμείς ως ΕΝΗΜΑΕΚ/ΥΠΑ αντιπαρερχόμαστε τα στερεότυπα τύπου «Αλβανία του Χότζα» και «Έλληνα δημοσίου υπαλλήλου», με τα οποία διαφωνούμε ολοκληρωτικά. Είμαστε εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης και απόδοσης και εκτελούμε εργασία υψηλότατης ευθύνης. Βάζουμε πλάτη καθημερινά προκειμένου να στηρίζουμε την αεροναυτιλία στη Χώρα μας και την ασφαλή μεταφορά ανθρώπων.

Κρούουμε συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου η Ελλάδα του 2025 να μην καταλήξει πραγματικά, εν καιρώ ειρήνης και δημοκρατίας, μια χώρα με κλειστό εναέριο χώρο και χωρίς αεροπλάνα.

Και ως συνδικαλιστική οργάνωση αναμένουμε ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, αυτό της απεργίας, δεν θα διασύρεται με ανοίκειες συνδέσεις που μόνο στόχο έχουν τον εκφοβισμό και την κάμψη ενός υπεύθυνου και μαχητικού κλάδου εργαζομένων”.

Άρης Πορτοσάλτε – Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

“Αναφορικά με τις δηλώσεις του παρουσιαστή Άρη Πορτοσάλτε, ο οποίος σχολιάζοντας απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε νόμιμη την κήρυξη απεργίας της «Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας» και της «Ένωσης Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας» για τις 9 Απριλίου 2025, ανέφερε ότι «η απόφαση θυμίζει την Αλβανία του Χότζα», οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ένα κράτος, μπορεί να ορίζεται ως Κράτος Δικαίου, μόνο όταν τα δικαιώματα υπάρχουν όχι ως απλές θεωρητικές κατασκευές, αλλά για να μπορούν να ασκούνται και να εκπληρώνουν τον κοινωνικό σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκαν από το Σύνταγμα και τους νόμους. Ιδίως δε, το δικαίωμα της απεργίας, το οποίο, όπως κάθε δικαίωμα, ελέγχεται δικαστικά ως προς τα όρια εφαρμογής του, αποτελεί ένα από τα πιο συμπιεσμένα δικαιώματα της συνταγματικής έννομης τάξης, αφού λόγω του πολύ αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που περιορίζει ήδη σημαντικά τη δικαστική κρίση, μόνο το 1/10 περίπου των απεργιών που προκηρύσσονται, κρίνονται ότι πληρούν τα κριτήρια του νόμου.

Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στοιχείο απολυταρχισμού δεν μπορεί να είναι ο δικαστικός έλεγχος της άσκησης ενός δικαιώματος, όπως απαραδέκτως ισχυρίσθηκε ο ως άνω παρουσιαστής, αλλά οι στοχευμένες επιθέσεις κατά αποφάσεων της Δικαιοσύνης και η ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού εκ μέρους των εκπροσώπων της «τέταρτης εξουσίας», κάθε φορά που αποφάσεις της Δικαιοσύνης που κρίνουν νόμιμη μια απεργία, ενοχλούν κυβερνήσεις ή επιχειρηματικούς ομίλους. Η συνεχής δε αναφορά στο όνομα και το βαθμό της συναδέλφου, είναι ενδεικτική του ότι στόχος δεν ήταν απλώς η κριτική στη δικαστική απόφαση, αλλά η συστηματική καλλιέργεια φόβου στο δικαστικό Σώμα και ο αθέμιτος επηρεασμός της κρίσης των δικαστικών λειτουργών σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον”.

Ειδήσεις σήμερα:

Κωνσταντοπούλου: “Προετοιμάζομαι κάθε μέρα και δουλεύω σκληρά για να γίνω η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός”

Θεσσαλονίκη: Πώς λειτουργούσε η μακάβρια “φάμπρικα” στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία – Ο τιμοκατάλογος

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις