Την δική τους απάντηση στους «Γιατρούς χωρίς σύνορα» για τα περί υποσιτισμού παιδιών στην ΚΕΔ Σάμου έδωσαν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης.

«Το γενικό πρόγραμμα σίτισης ακολουθείται πλήρως. Τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν ήδη εξεταστεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της δομής και, όπου κρίθηκε απαραίτητο, έγιναν παραπομπές στο Νοσοκομείο Σάμου. Τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για γενικευμένο υποσιτισμό λόγω συνθηκών διαβίωσης, αλλά για μεμονωμένα περιστατικά που απαιτούν εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση» αναφέρουν αρχικά για να προσθέσουν:

«Στην ΚΕΔ Σάμου όπως και σε όλες τις Δομές εφαρμόζονται πλήρεις διαδικασίες ιατρικής αξιολόγησης κατά την άφιξη όλων των ανηλίκων, ενώ λειτουργεί σταθερά Κλιμάκιο Ιατρικού Ελέγχου με παιδίατρο, νοσηλευτές και κοινωνικό λειτουργό. Η διατροφή καλύπτει τρία γεύματα ημερησίως, με ειδικές προβλέψεις για παιδιά και βρέφη, και δυνατότητα προσαρμογών σε περιπτώσεις ιατρικής ανάγκης».

Να θυμίσουμε, ότι την Δευτέρα 7/4 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) αναφέρθηκαν σε έξι περιστατικά παιδικού υποσιτισμού στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) Σάμου, κάνοντας λόγο για «συστημική αμέλεια» και «ανεπαρκή παιδιατρική φροντίδα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εντόπισαν τα πρώτα κρούσματα υποσιτισμού σε παιδιά στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ) της Σάμου από την έναρξη της δράσης τους στη δομή το 2021. Έξι παιδιά, ηλικίας από έξι μηνών έως έξι ετών, διαγνώστηκαν με σοβαρό ή μέτριο οξύ υποσιτισμό — περιπτώσεις που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση.

Μια κρίση που μπορεί να προληφθεί: Ελλιπής παιδιατρική φροντίδα και επισιτιστική ανασφάλεια

Οι προσφυγικές οικογένειες στη Σάμο αντιμετωπίζουν ακραίες δυσκολίες, έχοντας ήδη υπομείνει επικίνδυνα ταξίδια διασχίζοντας πολλές χώρες. Η παρατεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, θέτει τα παιδιά σε σοβαρό κίνδυνο. Παρά τη ζωτική επικινδυνότητα του υποσιτισμού, η παιδιατρική φροντίδα παραμένει ανεπαρκής, όχι μόνο εντός της ΚΕΔ αλλά και σε ολόκληρο το νησί της Σάμου.

«Τα παιδιά αποτελούν περίπου το 25%  του πληθυσμού της ΚΕΔ, ωστόσο η παιδιατρική φροντίδα παραμένει ανεπαρκής, όχι μόνο εντός του Κέντρου αλλά και σε ολόκληρο το νησί της Σάμου. Παρά τις σοβαρές ανάγκες, η προσβασιμότητα σε βασική ιατρική φροντίδα είναι περιορισμένη, και αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών», δήλωσε η Χριστίνα Ψαρρά, Γενική Διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Επιπλέον, η κρίση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι αιτούντες άσυλο στερούνται οικονομικής βοήθειας τους τελευταίους εννέα μήνες, μετά την αναστολή της τον Ιούνιο. Οι οικογένειες έχουν μείνει χωρίς τα μέσα να προμηθευτούν τρόφιμα, γεγονός που θέτει την υγεία των παιδιών σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επείγουσα έκκληση για δράση

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν άμεσα σε ενέργειες για την προστασία των παιδιών προσφύγων:

  • Να διασφαλίσουν επαρκή παιδιατρική περίθαλψη και διατροφική υποστήριξη στη Σάμο.
  • Να επαναφέρουν την οικονομική ενίσχυση ώστε οι οικογένειες να μπορούν να αγοράζουν βασικά τρόφιμα για τα παιδιά τους.

«Κανένα παιδί δεν πρέπει να υποφέρει από υποσιτισμό εξαιτίας της συστημικής αμέλειας. Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης της υγείας των παιδιών  και για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους» ανέφερε η Χριστίνα Ψαρρά.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Σάμο

Από το 2019, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε μόνιμη παρουσία στη Σάμο και παρέχουμε πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών σεξουαλικής αναπαραγωγικής υγείας και φροντίδας ψυχικής υγείας στους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες που διαμένουν εντός και εκτός της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής (ΚΕΔ).

Μια κινητή μονάδα λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα εντός της ΚΕΔ, με Γενικό Ιατρό, Μαία, Ψυχολόγο, Υπεύθυνους Προαγωγής Υγείας και Διαπολιτισμικούς Διαμεσολαβητές που παρέχουν την απαραίτητη φροντίδα στους ανθρώπους που μένουν εκεί. Η ομάδα μας συνεργάζεται στενά με το σύστημα υγείας, ειδικά για τις παραπομπές σε νοσοκομεία και για τα ευάλωτα περιστατικά.

Επίσης, ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας στο Βαθύ παρέχει εξειδικευμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη, υπηρεσίες ψυχικής υγείας και κοινωνικο-νομική υποστήριξη.

Υπηρεσίες προαγωγής της υγείας παρέχονται στο πλαίσιο της ΚΕΔ, ενώ μια εξειδικευμένη ομάδα προσφέρει ιατρικές/ψυχολογικές πρώτες βοήθειες και είδη πρώτης ανάγκης στους νεοαφιχθέντες αιτούντες άσυλο στο νησί. Τέλος, μια ιατρική ομάδα παρεμβαίνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της άφιξης των αιτούντων άσυλο στις ακτές του νησιού.

Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση GPO: Πρωτιά για ΝΔ με 9,9% διαφορά από την Πλεύση Ελευθερίας

“Λίφτινγκ” στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου – Τα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν κεντρικούς ρόλους

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις