Εκοιμήθη σε ηλικία 91 ετών ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμος ο οποίος διατέλεσε Μητροπολίτης στην συμπρωτεύουσα από το 2004 μέχρι το 2023.

Προηγουμένως, διετέλεσε μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης από το 1974 έως και το 2004.

Συνέγραψε πολλές μελέτες, ενώ ήταν επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος είχε υποβάλει την παραίτησή του τον Αύγουστο του 2024.

Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης πρώην Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος (κατά κόσμον Διονύσιος) Ρούσσας του Δημητρίου, εγεννήθη το έτος 1934 στην Σαλμώνη Πύργου Ηλείας. Επεράτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του το 1952 οπότε και επέτυχε χωριστά στις εισιτήριες εξετάσεις της Φιλοσοφικής και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επέλεξε την Φιλοσοφική Σχολή της οποίας έλαβε το πτυχίο το 1957, υπηρέτησε δε ως άμισθος βοηθός της έδρας της Βυζαντινής Φιλολογίας.

Εξεπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, υπηρετήσας ως έφεδρος αξιωματικός στην Ελληνική Αεροπορία. Ταυτόχρονα ενεγράφη στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών της οποίας έλαβε το πτυχίον το 1963. Ήδη από το 1959 υπηρετούσε ως Φιλόλογος καθηγητής στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό της «Ελληνικής Παιδείας» όπου χρημάτισε και Διευθυντής του Γυμνασίου της. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1964 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Θήρας Γαβριήλ και πρεσβύτερος υπό του ιδίου αρχιερέως το 1965 οπότε και έλαβε το οφίκκιον του Αρχιμανδρίτου. Διορίστηκε Προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου Αθηνών, όπου παρέμεινε μέχρι το 1974. Η Ιερά Σύνοδος του ανέθεσε αμέσως την σύνταξη του εποικοδομητικού φυλλαδίου « Φωνή Κυρίου» το οποίο διηύθυνε για έξι χρόνια.

Το 1966 παραιτείται από της θέσεως του ως καθηγητού και τοποθετείται Διευθυντής Κηρύγματος στην Αποστολική Διακονία.

Το 1968 ο τότε αρχιμανδρίτης Άνθιμος Ρούσσας διορίζεται από την ιερά Σύνοδο Διευθυντής του Φοιτητικού Θεολογικού Οικοτροφείου, προετοιμάζοντας από εκεί πολλές γενεές θεολόγων και κληρικών της Εκκλησίας. Την θέση αυτή κράτησε μέχρι την εις επίσκοπον προαγωγήν του το 1974. Επί πλέον από το 1968 αναλαμβάνει την ευθύνη των εκδόσεων και του Τυπογραφείου της Αποστολικής Διακονίας επιτυγχάνοντας σοβαρές και πολυτελείς εκδόσεις.

Το 1971 η Ιερά Σύνοδος του αναθέτει την μετατροπή και προετοιμασία του κτιρίου των Υπηρεσιών της καθώς και του Συνοδικού Μεγάρου, όπου μέχρι σήμερα στεγάζεται. Το ίδιο έτος 1971 , εορτάσθηκε η Εθνική 150ετηριδα και η Ιερά Σύνοδος αναθέτει πάλι στον αρχιμ. Άνθιμο Ρούσσα την ευθύνη για την εκκλησιαστική συμμετοχή στον εορτασμό καθώς και την εκτέλεση προγράμματος φιλοξενίας-ξεναγήσεως των αφιχθέντων εκπροσώπων των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Εκκλησιών. Τον Μάιο του 1972 εκπροσωπεί την Εκκλησία της Ελλάδος στην εκλογή και ενθρόνιση του Πατριάρχου Βουλγαρίας Μαξίμου.

Το 1974 στις 13 Ιουλίου, εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδό της Ιεραρχίας Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης. Η χειροτονία του έγινε στις 14 Ιουλίου 1974 στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Θήρας Γαβριήλ. Συλλειτούργησαν και παρευρέθησαν οι αρχιερείς: Γυθείου, Δράμας, Μεσογαίας, Κοζάνης, Μαντινείας, Ρόδου, Καρπάθου, Καισαριανής και ο τότε Επίσκοπος Ανδρούσης Αναστάσιος, νυν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας.

Στις 30 Ιουλίου 1974 ενθρονίζεται στην Αλεξανδρούπολη. Στον ενθρονιστήριο Λόγο του αναφέρει χαρακτηριστικά:
«.­.. εν φόβω και συναισθήσει βαρείας ευθύνης, ήλθον σήμερον προς υμάς. Όμως αδελφοί μου, ουκ ήλθον διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι. Μεγαλύνω το Όνομα του Θεού, ότι τη Εκείνου χάριτι και δυνάμει εισέρχομαι σήμερον εις την πόλιν ταύτην, τον καθαρόν και αμιγή της Θράκης Παράδεισον. Περί της Αλεξανδρουπόλεως και της περιβαλλούσης ταύτην επαρχίας πολλά ήκουσα παρά πολλών εν τη πρωτευούση αδελφών, αφορώντα εις τας φυσικάς του ιερού τούτου τόπου καλλονάς, μάλιστα δε εις την ευγένειαν, το ήθος και την πνευματικήν καλλιέργειαν των κατοίκων, όπερ και σπουδαιότερον πάντων θεωρώ..­.».

Κατά τα τριάντα έτη της αρχιερατείας του στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, διωργάνωσε υποδειγματικά το λατρευτικό, το κηρυκτικό και το φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως. Εμερίμνησε ώστε να έχουν όλα τα χωριά και οι οικισμοί εφημερίους αξίους της αποστολής των. Έκτισε εκ θεμελίων με προσωπική του φροντίδα 35 νέες Εκκλησίες που ευρίσκονται όλες σε λειτουργία. Επί μία 30ετια 4 – 5 αρχιμανδρίτες ιεροκήρυκες και πλείστοι εφημέριοι θεολόγοι, κηρύσσουν και εξομολογούν στα χωριά και στις πόλεις.

Ένα ξεχωριστό έργο του Μητροπολίτου Ανθίμου είναι η θεμελίωση και η ανέγερση δύο νέων ιερών Μονών στον Έβρο.

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή ως «Παναγία του Έβρου» με 45 μοναχές σήμερα και υποδειγματική μοναστική ζωή, στην περιοχή της Μάκρης. Η Ιερά Μονή του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Αετοχώρι Έβρου με 15 εγγεγραμμένους ιερομονάχους. Διαθέτει ξενώνα 50 επισκεπτών και συνεδριακό κέντρο που ήδη χρησιμοποιείται.


Διωργάνωσε και ελειτούργησε το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως που μετά από 15 χρόνια λειτουργίας ανασυγκροτήθηκε επί επιστημονικής μουσειολογικής βάσεως, πάντοτε στο κτίριο της Λεονταριδείου Σχολής με ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Από το 1974 ανελλειπώς εκδίδει το γνωστό διμηνιαίο εκκλησιαστικό περιοδικό «ΓΝΩΡΙΜΙΑ», του οποίου και επιμελείται προσωπικώς.
· Στον τομέα της Φιλανθρωπίας ανήγειρε εκ θεμελίων και λειτούργησε υπό την ακάματη μέριμνά του τα εξής Ιδρύματα:
· Το Σταυρίδειο Εκκλησιαστικό Μαθητικό Οικοτροφείο Αρρένων «Ο άγιος Στέφανος» δυνάμεως 70 κλινών.
· Το Σταυρίδειο ίδρυμα χρονίως πασχόντων «ο άγιος Κυπριανός», δυνάμεως 115 κλινών. Πρόκειται για ένα πρότυπο νοσηλευτήριο ανιάτων με τεράστια προσφορά στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
· Το Ενοριακό Κέντρο του αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρουπόλεως με συσσίτιο για απόρους κατοίκους της περιοχής.

Ήδη δε αποπερατώνεται το νέο Νιάρχειο ίδρυμα περιθάλψεως εγκαταλελειμένων παιδιών και αγάμων μητέρων «Ο άγιος Στυλιανός», με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
· Επίσης κατά την τριαντακονταετή Αρχιερατεία του φρόντισε για την συντήρηση και αναβάθμιση των εξής προϋοπαρχόντων φιλανθρωπικών δομών:

 Ιωακείμειο Γηροκομείο δυνάμεως 68 κλινών.Δεδομένης της παλαιότητος των εγκαταστάσεών του, των αυξανομένων αναγκών και με την προοπτική της αναβαθμίσεως των υπηρεσιών του, ο Παναγιώτατος έχει από καιρού εξασφαλίσει το οικόπεδο, αρχιτεκτονική μελέτη και έθεσε την βάση για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεως για την ανέγερση νέου Ιωακειμείου Γηροκομείου.
· Το «Ταμείο Ευποιΐας» για βοηθήματα σε απόρους και ασθενείς καθ  ὅ­λη τη διάρκεια του χρόνου.
Μαθητικές Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις με 450 – 500 παιδιά κάθε καλοκαίρι στις μόνιμες εγκαταστάσεις της Μάκρης.

Με στόχο τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την διεύρυνση των ιεραποστολικών δυνατοτήτων, προ έτους ανήγειρε διώροφο κτίσμα με υπόγειο, ως Κέντρο Συναντήσεως Νέων και Κατασκηνωτών, με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και τραπεζαρία στο ισόγειο, αίθουσα συνεδρίων και διαλέξεων στον όροφο και χώρους αναψυχής στο υπόγειο.
Όλα τα ανωτέρω έργα έχουν σχεδιασθεί με το προσωπικό ενδιαφέρον του Παναγιωτάτου και έχουν εκτελεσθεί με αυτεπιστασία.
 

Τα τελευταία υπό αποπεράτωση έργα του Παναγιωτάτου στην Αλεξανδρούπολη είναι τα εξής:
· Ο μεγάλος διώροφος ενοριακός Ναός Υψώσεως Τιμίου Σταυρού – Νέα Κοσμοσώτηρα Φερών Έβρου, εις αντικατάσταση του μέχρι σήμερα χρησιμοποιουμένου Βυζαντινού μνημείου της Παναγίας Κοσμοσωτήρας του 12ου αι.

Ο Ιερός Ναός Πάντων των Θρακών Αγίων στον περίβολο της Ιεράς Μονής Αετοχωρίου.
Το «ΑΝΘΙΜΕΙΟ» Πολιτιστικό Κέντρο. Ένα σημαντικό έργο που κτίζεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο της Μητροπόλεως με πρόγραμμα του Γ  Κ.Π.Σ. και προϋπολογισμό περίπου 2,2 εκατομμύρια Ευρώ.
Στον τομέα της εκκλησιαστικής τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς λειτουργούν στην Ιερά Μονή Παναγίας του Έβρου εργαστήρια Κηροπλαστικής, Ιερορραπτικής και Αγιογραφίας, ενώ από το 2002 ο Παναγιώτατος ίδρυσε το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα κοινωνικής και πολιτιστικής Προσφοράς «ο άγιος Ιωσήφ», στο οποίο λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία Ξυλογλυπτικό εργαστήριο.

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, διετέλεσε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου από το 1986 μέχρι το 1989. Εξεπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος στις εορτές Κυρίλλου και Μεθοδίου στο Βατικανό το 1985, και στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου της Καντερβουρίας της Αγγλικανικής Εκκλησίας το 1991. Συμμετέσχε σε επίσημες αποστολές στο εξωτερικό, όπως αυτή στην Μόσχα το 2001 και σε ιεραρχικές Συνάξεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Διορίστηκε εκπρόσωπος της Εκκλησίας στο Εθνικό συμβούλιο Ράδιοτηλεορασεως μέχρι τη διάλυσή του τον Οκτώβριον του 1993.

Κατά γενική ομολογία, η επίλυση του εκκλησιαστικού ζητήματος που προέκυψε από την διαμάχη Εκκλησίας και Πολιτείας τον χειμώνα του 1987 με αφορμή την εκκλησιαστική Περιουσία, οφείλεται στους χειρισμούς του τότε Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου Ρούσσα. Το έτος 2000 ωρίσθηκε υπεύθυνος της διοργανώσεως της μεγάλης λαοσυνάξεως της Θεσσαλονίκης για το ζήτημα των ταυτοτήτων, αποστολή που έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία.

Ο Παναγιώτατος ως Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως εταύτισε την ζωή του με την ζωή των κατοίκων του Έβρου και ανεδείχθη ο γνησιώτερος, ο καταλληλότερος και ο μονιμώτερος κήρυκας των αναγκών και των προβλημάτων όλου του λαού της Θράκης. Με ομιλίες, παραστάσεις, συνεντεύξεις, διαμαρτυρίες και έντυπες εκδόσεις κατέστησε γνωστά τα αιτήματα των συμπατριωτών μας στο Κράτος, στον πολιτικό κόσμο και σ  ὅ­λη την κοινή ελληνική γνώμη.

Η Αλεξανδρούπολη και ο Έβρος οφείλουν την ίδρυση και την λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στο Μητροπολίτη κ. Άνθιμο. Από το 1975 και επί δώδεκα χρόνια και πλέον εκράτησαν οι αγώνες αυτοί.

Η ιστορική πορεία του λαού του Έβρου, οι απεργείες, τα δημοσιεύματα, η ανοικτή επιστολή στον κ. Καραμανλή που δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ και στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», τα ψηφίσματα, τα συνθήματα, τα φέιγ-βολάν, οι αποφάσεις, οι καταγγελλίες είναι όλα βγαλμένα από την γραφίδα του και την καρδιά του. Αγωνίστηκε πεισματικά  για την έλευση των Φοιτητών Ιατρικής από την Θεσσαλονίκη στην Αλεξανδρούπολη και εδικαιώθηκε. Παρενέβη και συνετέλεσε στην θεμελίωση και ανέγερση του κτιρίου των πρακλινικών όπισθεν του Νοσοκομείου. Διέθεσε όχι μόνο ειδικό κτίριο, αλλά και τον υπόγειο Ναό του αγίου Νεκταρίου για την διευκόλυνση των φοιτητών της Ίατρικής.

Το ίδιο αγωνίστηκε για την ανέγερση του μεγάλου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που ήδη λειτουργεί. Ο Μητροπολίτης Άνθιμος κατώρθωσε να συνεγείρη όλους τους άρχοντες του τόπου και το λαό στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Ανέβηκε πολλές φορές στα μπαλκόνια για να φωνάξη «Ξύπνα λαέ του Έβρου για να διεκδικήσεις τα δίκαιά σου». Για τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες, για τους αγρότες και τους εργάτες, για τους ανέργους και μικροεπαγγελματίες έπραξε και πράττει ο,τι είναι δυνατό.

Σε κάθε επίσκεψη Πρωθυπουργού, Υπουργού η άλλου κυβερνητικού παράγοντα θέτει τα προβλήματα του τόπου άμεσα και πρακτικά.

Ένα σημαντικώτατο σημείο της προσφοράς του Μητροπολίτου Ανθίμου είναι το πνεύμα της ενότητος που καλλιέργησε σε όλα τα επίπεδα της τοπικής κοινωνίας του Έβρου. Επί τριάντα χρόνια η συνεργασία του Μητροπολίτου με τους Βουλευτές τους Νομάρχες, τους Στρατηγούς, τους Δημάρχους, τους Κοινοτάρχες, και όλους τους παράγοντες του τόπου υπήρξε υποδειγματική. Η παρουσία του στο Στρατό ενισχύει πάντοτε το εθνικό και πατριωτικό φρόνημα.

Ειδικά για τη Σαμοθράκη το ενδιαφέρον υπήρξε αμέριστο. Ανήγηρε Επισκοπείο το οποίο φιλοξενεί όλους όσοι για ποιμαντικούς λόγους μεταβαίνουν στο νησί, αποπεράτωσε Ναούς, ανεκαίνισε και επεξέτεινε άλλους, παρέλαβε και ενοικοκύρευσε το Μετόχι του αγίου Αθανασίου Αλωνίων. Σημαντικώτατο ζήτημα για την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και ειδικώτερα για την Σαμοθράκη ήταν η επίσημη ανακήρυξη των Πέντε Νεομαρτύρων εκ Σαμοθράκης ως αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Οι αγώνες του και οι αγωνίες του για την Θράκη είναι πανελληνίως γνωστοί.

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος είναι ένας από τους πολυγραφοτέρους συγχρόνους Ιεράρχες, καθώς συνέγραψε και εξέδωσε δεκατρία (13) πολυσέλιδα βιβλία και δέκα οκτώ (18) μελέτες, ακολουθίες και άρθρα εκκλησιαστικών, θεολογικών και εθνικών θεμάτων.
Τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2004 η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ως διάδοχο του Μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β’. Η ενθρόνιση του θα γίνει την Παρασκευή στις 18 Ιουνίου 2004.

Ειδήσεις σήμερα:

Σκηνές θρίλερ στη Σίνδο: Η 44χρονη βγήκε μαχαιρωμένη στο μπαλκόνι, την τράβηξε μέσα και την αποτέλειωσε

Δημοσκόπηση Interview: Προβάδισμα 10 μονάδων για τη ΝΔ – Δεύτερο κόμμα η Πλεύση Ελευθερίας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις