Η Μόσχα αναμένει ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Γουόλς, πριν αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία διάρκειας 30 ημέρων που συμφωνήθηκε χθες στην Τζέντα.

Ερωτηθείς για την αντίδραση της Μόσχας, ο Πεσκόφ κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην βιάζονται και είπε: «Μιλώντας στα ΜΜΕ, τόσο ο Ρούμπιο όσο και ο Γουόλς είπαν χθες ότι θα χρησιμοποιούσαν διάφορους διπλωματικούς διαύλους για να μας δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ουσία των συνομιλιών στην Τζέντα.

Πρέπει πρώτα να λάβουμε αυτές τις πληροφορίες. Έχουμε προγραμματίσει επίσης επαφές με τους Αμερικανούς τις επόμενες ημέρες, στη διάρκεια των οποίων αναμένουμε να λάβουμε πλήρη ενημέρωση».

Εξαιρετικά δύσκολο να δεχτεί την πρόταση εκεχειρίας ο Πούτιν

Πάντως, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι εξαιρετικά δύσκολο να συναινέσει στην αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στην Ουκρανία, ενώ τόνισαν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα κέρδη της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης και τις ανησυχίες της Μόσχας.

«Είναι δύσκολο ο Πούτιν να συμφωνήσει σε αυτό με την τρέχουσα μορφή του», επεσήμανε η πηγή αυτή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος. «Ο Πούτιν είναι σε ισχυρή θέση διότι η Ρωσία προελαύνει».

Η Ρωσία ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο του εδάφους της Ουκρανίας, περίπου 113.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και προωθείται συνεχώς εδώ μήνες.

Η ρωσική πηγή πρόσθεσε ότι χωρίς άλλες εγγυήσεις παράλληλα με την εκεχειρία, η θέση της Μόσχας ενδέχεται να αποδυναμωθεί γρήγορα και ότι τότε η Μόσχα μπορεί να κατηγορηθεί από τη Δύση επειδή δεν κατάφερε να τερματίσει τον πόλεμο.

Άλλη ρωσική πηγή σχολίασε ότι η πρόταση εκεχειρίας μοιάζει από την πλευρά της Μόσχας να είναι παγίδα, διότι ο Πούτιν θα δυσκολευτεί να σταματήσει τον πόλεμο χωρίς κάποιες συγκεκριμένες εγγυήσεις ή δεσμεύσεις.

Τρίτη πηγή δήλωσε ότι το βασικό είναι πως οι ΗΠΑ συμφώνησαν να επαναλάβουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και πληροφοριών με την Ουκρανία, συνοδεύοντας την κίνησή τους αυτή με μια πρόταση εκεχειρίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει επανειλημμένα απορρίψει το ενδεχόμενο μιας σύντομης εκεχειρίας. «Δεν χρειαζόμαστε εκεχειρία, χρειαζόμαστε μακροχρόνια ειρήνη η οποία θα συνοδεύεται από εγγυήσεις για τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους πολίτες της. Είναι ένα δύσκολο ζήτημα το πώς θα διασφαλίσουμε αυτές τις εγγυήσεις», είχε σχολιάσει τον Δεκέμβριο.

Οι όροι που είχε θέσει ο Ρώσος Πρόεδρος

Μιλώντας στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας ο Πούτιν είχε επισημάνει στις 20 Ιανουαρίου ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξει σύντομη εκεχειρία, κάποιου είδους ανάπαυλα για την ανασύνταξη των δυνάμεων και τον επανεξοπλισμό με στόχο να συνεχιστεί η σύγκρουση, αλλά μια μακροπρόθεσμη ειρήνη».

Πέρσι τον Ιούνιο ο Πούτιν είχε παρουσιάσει τους όρους που θα δεχόταν: η Ουκρανία πρέπει να αποκηρύξει την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που διεκδικεί και ελέγχει σε μεγάλο μέρος η Ρωσία.

Η Μόσχα ελέγχει το 75% του Ντονέτσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, ενώ και περισσότερο από το 99% της Λουχάνσκ, σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις, επαρχίες τις οποίες και έχει προσαρτήσει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα δεχθεί ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα «υπό οποιαδήποτε σημαία και με οποιαδήποτε ιδιότητα στο ουκρανικό έδαφος».

Επικοινωνία Πούτιν-Τραμπ

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Πούτιν και Τραμπ, η οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να οργανωθεί πολύ γρήγορα, εάν χρειαστεί.

Μελετάμε προσεκτικά τις δηλώσεις που εκδόθηκαν μετά τις αμερικανο-ουκρανικές συνομιλίες, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν επιτυχώς στο Κουρσκ της Ρωσίας και ανακαταλαμβάνουν χωριά από τις ουκρανικές δυνάμεις εκεί.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι τα στρατεύματά του ανακατέλαβαν πέντε οικισμούς στο Κουρσκ κοντά στα ουκρανικά σύνορα, καθώς η Μόσχα πιέζει να εκδιώξει τις δυνάμεις του Κιέβου που κατέλαβαν κομμάτι της περιοχής σε μια διασυνοριακή εισβολή τον περασμένο Αύγουστο.

Σε τι συμφώνησαν Ουάσινγκτον- Κίεβο

Σημαντικές εξελίξεις και ανατροπές επιφύλασσε η συνάντηση Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, καθώς άναψε το πρώτο πράσινο φως για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία.

Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δέχτηκε αμερικανική πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός 30 ημερών με τη Ρωσία, δηλώνοντας «έτοιμη για την ειρήνη» έπειτα από τρία χρόνια πολέμου, προτρέποντας τη Μόσχα να εκφραστεί, έπειτα από συνάντηση αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στη Σαουδική Αραβία.

Μετά τις συνομιλίες, απούσης της Ρωσίας, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως σε αντάλλαγμα αίρεται «άμεσα» η παύση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν τη συμφωνία που επετεύχθη, ενώ ο Μάρκο Ρούμπιο είπε πως ήταν μια «καλή ημέρα για την ειρήνη» και σημείωσε πως η μπάλα «βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας».

Μακρόν, Στάρμερ, Μητσοτάκης, Φον ντερ Λάιεν ήταν μερικοί από τους Ευρωπαίους που χαιρέτισαν αμέσως τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για θετική εξέλιξη και τονίζοντας πως τώρα είναι η σειρά της Ρωσίας να κάνει την επόμενη κίνηση.

Σημειώνεται πως η συνάντηση αυτή διεξήχθη μερικές ώρες μετά τη μεγαλύτερη επίθεση με drones της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας από την έναρξη του πολέμου, με την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην ουκρανική επικράτεια, κι ενώ οι δυνάμεις του Κιέβου αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερη δυσκολία στα μέτωπα.

Συνάντηση υπουργών Άμυνας στο Παρίσι

Οι υπουργοί Άμυνας πέντε μεγάλων χωρών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θα συζητήσουν για την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας σε συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι.

Η συνάντησή τους ακολουθεί τη χθεσινή κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ – Ουκρανίας περί άμεσης επανάληψης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας και παροχής στρατιωτικών πληροφοριών προς το Κίεβο και της συμφωνίας της Ουκρανίας σε κατάπαυση του πυρός 30 ημερών – εφόσον συμφωνήσει και η Ρωσία.

Στη συνάντηση στο Παρίσι θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος πήρε μέρος στη συνάντηση στην Τζέντα, θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης. Αντιπρόσωποι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχουν επίσης.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Χθες το βράδυ οι στρατιωτικοί αρχηγοί 36 χωρών συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Ειδήσεις σήμερα:

Μόσχα για συμφωνία Ουάσινγκτον- Κιέβου για εκεχειρία στην Ουκρανία: “Θα αποφασίσουμε μόνοι μας”

Δίκη για Μάτι: Με πλακάτ που γράφουν “δικαιοσύνη” και “κακούργημα” οι συγγενείς θυμάτων έξω από το Εφετείο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις