Τη μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσε στη Μόσχα η Ουκρανία την Τρίτη, με τουλάχιστον 91 drones να στοχεύουν τη Μόσχα, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας 18, ανάμεσά τους και τρία παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίθεση έρχεται λίγες ώρες πριν από μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στη Σαουδική Αραβία, η οποία επικεντρώνεται στον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Από τη μαζική επίθεση προκλήθηκαν πυρκαγιές, έκλεισαν αεροδρόμια και πολλές πτήσεις αναγκάστηκαν να εκτραπούν, όπως δήλωσαν ρώσοι αξιωματούχοι που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας, Αντρέι Βορόμπιεφ, δήλωσε ότι τα θύματα ήταν στις πόλεις Βίντνοε και Ντομοντέντοβο, λίγο έξω από την πρωτεύουσα. Επτά διαμερίσματα σε ένα κτίριο κατοικιών υπέστησαν ζημιές.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, ανέφερε ότι 73 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς την πόλη καταρρίφθηκαν. Η οροφή ενός κτιρίου υπέστη ζημιές από τα συντρίμμια του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Επίσης, ένα περιφερειακό δίκτυο τρένων ανέστειλε τη λειτουργία του και στα αεροδρόμια της Μόσχας τέθηκαν περιορισμοί πτήσεων μετά την επίθεση, τη μεγαλύτερη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Περιορισμοί πτήσεων επιβλήθηκαν στα αεροδρόμια Σερεμέτιεβο, Ντομοντέντοβο και Βνούκοβο της Μόσχας – σημαντικούς κόμβους μεταφορών που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο, αναφέρει το BBC.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κυβερνήτης Βορόμπιεφ δημοσίευσε φωτογραφίες που φέρεται να δείχνουν ένα από τα κατεστραμμένα διαμερίσματα, καθώς και καμένα οχήματα σε κάτι που έμοιαζε με πάρκινγκ αυτοκινήτων στην περιοχή της Μόσχας.

Είπε ότι 12 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων τρία παιδιά- χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα κατεστραμμένα διαμερίσματά τους μετά το χτύπημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε αργότερα ότι συνολικά 337 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είτε αναχαιτίστηκαν είτε καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Μόσχα και σε εννέα άλλες ρωσικές περιοχές. Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

Σήμερα οι ειρηνευτικές συζητήσεις Kιέβου – Ουάσινγκτον

Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στη Σαουδική Αραβία, καθώς Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν στη Τζέντα, για πρώτη φορά μετά την επεισοδιακή επίσκεψη του Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, και ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, Αντρέι Γέρμακ.

Σε δηλώσεις του εν πτήσει προς τη Σαουδική Αραβία ο Ρούμπιο ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «στρατιωτική λύση» για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Οι Ρώσοι δεν μπορούν να κατακτήσουν όλη την Ουκρανία και προφανώς θα είναι πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να απωθήσει τους Ρώσους στα εδάφη που βρίσκονταν το 2014» είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα τόνισε ότι το Κίεβο πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμο να κάνει συμβιβασμούς προκειμένου να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία: «Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προκύψει είναι μια ισχυρή αίσθηση ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει δύσκολα πράγματα, όπως το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ρωσία για να σταματήσει η διαμάχη ή τουλάχιστον να παγώσει με κάποιο τρόπο».

Η θέση της Ουκρανίας θα είναι «πλήρως εποικοδομητική» δήλωσε τη Δευτέρα ο Ζελένσκι που ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξουν πρακτικά αποτελέσματα από τη σημερινή συνάντηση.

«Είμαστε δεσμευμένοι στον εποικοδομητικό διάλογο και ελπίζουμε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε στα απαραίτητα βήματα. Οι ρεαλιστικές προτάσεις είναι στο τραπέζι. Το κλειδί είναι να προχωρήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά» έγραψε σε ανάρτησή του την Κυριακή πριν να στείλει στη Τζέντα τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Καίτη Κωνσταντίνου: Από τη “Σωσώ” στα “Εγκλήματα” στον “Ριχάρδο” του Σαίξπηρ – Οι ρόλοι που θα μείνουν αξέχαστοι (βίντεο)

Συμμορία “τσιγαράδων”: Εκτελέσεις, εκβιασμοί και ασύλληπτα κέρδη – Ζούσαν στη χλιδή κι έπαιρναν επιδόματα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις