Μόνος του πέρασε τις τελευταίες μέρες της ζωής του ο ηθοποιός Τζιν Χάκμαν που έφυγε από τη ζωή στις 18 Φεβρουαρίου, με την γυναίκα του να έχει φύγει από τη ζωή 7 μέρες νωρίτερα από έναν σπάνιο ιό.
Σύμφωνα με το BBC ο 95χρονος ηθοποιός, ο οποίος είχε βεβαρυμένη υγεία και έπασχε από Αλτσχάιμερ σε προχωρημένο στάδιο, πιθανόν να μην είχε καν συνειδητοποιήσει ότι η επί 30 και πλέον χρόνια σύζυγός του ήταν νεκρή στο σπίτι όπου ζούσε.
Αν το κατάλαβε, πιθανόν να πέρασε από διάφορα στάδια σύγχυσης και θλίψης, προσπαθώντας να την ξυπνήσει, προτού η ασθένεια τον κάνει να αποσπάται η προσοχή του ή να είναι πολύ συγκλονισμένος για να δράσει. Μια διαδικασία που πιθανόν επαναλαμβανόταν για μέρες πριν πεθάνει και αυτός.
Οι αξιωματούχοι στο Νέο Μεξικό λένε ότι η 65χρονη, Μπέτσι Αρακάουα, πέθανε από έναν σπάνιο ιό περίπου επτά ημέρες πριν ο Χάκμαν φύγει από τη ζωή στις 18 Φεβρουαρίου από φυσικά αίτια.
Το ζευγάρι -και ένας από τους σκύλους τους- βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους στη Σάντα Φε, αφού η ασφάλεια της γειτονιάς πραγματοποίησε έλεγχο ευημερίας και είδε τα σώματά τους στο έδαφος από ένα παράθυρο.
Οι σοροί τους ανακαλύφθηκαν σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης. Η Αρακάουα βρέθηκε σε ένα μπάνιο με διάσπαρτα χάπια σε κοντινή απόσταση. Ο Χάκμαν βρέθηκε κοντά στην κουζίνα με ένα μπαστούνι και γυαλιά ηλίου. Ένα από τα τρία σκυλιά τους βρέθηκε νεκρό.
Όμως η αστυνομική έρευνα δεν έδειξε ότι υπήρχε εγκληματική ενέργεια.
Ο εφιάλτης του Αλτσχάιμερ
Αντιθέτως, η υπόθεση έριξε φως στη ζοφερή πραγματικότητα της νόσου του Αλτσχάιμερ, η οποία καταστρέφει τα κύτταρα του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου – αφαιρώντας τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες.
Η εργοθεραπεύτρια Catherine V Piersol, μίλησε στο BBC, για το πώς μπορεί να βίωσε ο Χάκμαν την απώλεια της συζύγου του. Σημείωσε ότι οι ασθενείς με προχωρημένη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως ο ηθοποιός, ζουν στο παρόν και δεν είναι σε θέση ούτε να κοιτάξουν πίσω σε στιγμές του παρελθόντος ούτε να κοιτάξουν μπροστά και να δράσουν.
«Φαντάζομαι ότι θα προσπαθούσε να την ξυπνήσει και δεν θα τα κατάφερνε. Αλλά τότε θα μπορούσε να έχει αποσπαστεί η προσοχή του σε ένα άλλο δωμάτιο εξαιτίας ενός από τα σκυλιά ή κάτι τέτοιο», περιέγραψε.
«Στη συνέχεια, αργότερα, θα παρατηρούσε και πάλι τη γυναίκα του στο έδαφος και θα “το ζούσε ξανά”», είπε χαρακτηριστικά.
Αν και κανείς δεν γνωρίζει πώς ο Χάκμαν πέρασε τις τελευταίες του μέρες στη ζωή, το θλιβερό αυτό θέμα συζητήθηκε από τις Αρχές και τον ιατροδικαστή της περιοχής.
Σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα, η δρ Heather Jarrell, επικεφαλής ιατροδικαστής του Νέου Μεξικού, δήλωσε ότι η Αρακάουα πέθανε από πνευμονικό σύνδρομο του ιού hantavirus (HPS), μια αναπνευστική ασθένεια που προκαλείται από την έκθεση σε μολυσμένα τρωκτικά. Ο θάνατος του Χάκμαν ήταν αποτέλεσμα σημαντικής καρδιακής νόσου, με τη νόσο του Αλτσχάιμερ να συμβάλλει.
«Δεδομένου ότι ο Χάκμαν βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ, είναι πολύ πιθανό να μην γνώριζε ότι εκείνη (η σύζυγός του) είχε πεθάνει», δήλωσε.
Η αυτοψία του έδειξε ότι δεν είχε φάει πρόσφατα, αν και δεν έδειξε σημάδια αφυδάτωσης. Οι αξιωματούχοι δεν βρήκαν στοιχεία ότι είχε επικοινωνήσει με κάποιον μετά τον θάνατο της συζύγου του και δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν αν ήταν σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του.
Η Piersol δήλωσε ότι οι ασθενείς με προχωρημένο Αλτσχάιμερ δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν περιβαλλοντικές ενδείξεις, όπως το φως και το σκοτάδι, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο να καθορίσει πότε θα πρέπει να φάει, να κοιμηθεί ή να κάνει μπάνιο ο ίδιος.
Ο δρ Brendan Kelley, νευρολόγος που ειδικεύεται στη μνήμη και τη νόηση, εξήγησε γιατί ο Χάκμαν μπορεί επίσης να μην ήταν σε θέση να καλέσει τις Αρχές για βοήθεια. Είπε ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί να αφήσει τους ασθενείς παγιδευμένους μεταξύ συναισθηματικής δυσφορίας και αδυναμίας να δράσουν.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"