Αδιανόητες ήταν οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν το πρωί της Δευτέρας (10/3) εντός της Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα, όταν ο βουλευτής της “Νίκης”, Νίκος Παπαδόπουλος, άρχισε να προκαλεί φθορές σε έργα τέχνης, φωνάζοντας πως «προσβάλλουν τη θρησκεία».
Ο Νίκος Παπαδόπουλος αφέθηκε τελικά ελεύθερος και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση φθορών, σε βαθμό πλημμελήματος.
Ποιος είναι όμως ο καλλιτέχνης πίσω από τα έργα τέχνης που έφεραν σε κατάσταση αμόκ τον βουλευτή του κόμματος “Νίκη”;
Τα έργα ανήκουν στον καταξιωμένο Έλληνα χαράκτη, Χριστόφορο Κατσαδιώτη, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Νοεμβρίου 1971. Πριν αφοσιωθεί στην τέχνη του, διέγραψε μια λαμπρή πορεία 15 ετών στον χώρο της δημοσιογραφίας, εργαζόμενος σε ραδιόφωνο, τηλεόραση και έντυπα.
Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2009-2014), και έκτοτε έχει παρουσιάσει τα έργα του σε πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με σημαντικές παρουσίες σε Γαλλία και Πολωνία.
Η δουλειά του έχει αναγνωριστεί και χρησιμοποιηθεί από σημαντικούς εκδοτικούς οίκους, όπως οι Gutenberg, Διάττων, Μανδραγόρας, Πολύτροπον, Κέδρος, Μελάνι και Μπαρτζουλιάνος, ενώ ο ίδιος έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία:
- 2011: Βραβείο Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόγραμμα LLP-Erasmus
- 2012: Βραβείο 1ης Μπιενάλε Ελλήνων Σπουδαστών Χαρακτών Ex-Libris, Κρήτη
- 2017: Βραβείο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation – “12th Athens Animfest” (“Carousel”[4]-Animation χαρακτικής)
Από το 2013, ο καλλιτέχνης έχει εγκατασταθεί στο Παρίσι, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αρθρογραφεί για τον ελληνικό τύπο, καλύπτοντας τα εικαστικά δρώμενα της πόλης του φωτός.
Το 2015, η καλλιτεχνική του αξία αναγνωρίστηκε από τον κόσμο του θεάτρου, καθώς τα θέατρα Eurydice, Zéro και Théâtre du Cristal επέλεξαν χαρακτικά του για την προβολή των παραστάσεών τους.
Ο καλλιτέχνης ειδικεύεται στην οξυγραφία, μια τεχνική χαρακτικής που δημιουργείται με τη χρήση οξέων σε μεταλλική πλάκα. Η πλάκα αυτή, που ονομάζεται μήτρα, χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να τυπωθεί το έργο σε χαρτί με τη βοήθεια πρέσας.
Το 2017, ο καλλιτέχνης έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του Αναπληρωτή ή Επίκουρου Καθηγητή στον Τομέα Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Στις φλόγες δύο αυτοκίνητα τα ξημερώματα στα Κάτω Πατήσια (φωτογραφίες)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"