Σημαντικές αποφάσεις καλούνται να λάβουν σήμερα Πέμπτη 6/3 στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες των «27» κρατών-μελών για την ευρωπαϊκή άμυνα και την Ουκρανία, στη “σκιά” των συνεχιζόμενων σοκ που προκαλεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο Politico, ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις.

Όπως σημειώνει ο Μάλκομ Τσάλμερς, αναπληρωτής επικεφαλής του think tank για την άμυνα και την ασφάλεια, Royal United Services Institute, «το εφιαλτικό σενάριο είναι οι ΗΠΑ να ανακοινώσουν σύντομα μία συμφωνία, η οποία θα αποδέχεται τα περισσότερα από τα αιτήματα της Ρωσίας, καλώντας Ουκρανία και Ευρώπη είτε να τη δεχθούν είτε όχι».

Σημειώνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ με το “πάγωμα” της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία έχει ήδη επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο Κίεβο.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κάλεσε τους Ευρωπαίους να επανεξοπλιστούν δαπανώντας 800 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Ζούμε στους πιο σημαντικούς και επικίνδυνους καιρούς. Δεν χρειάζεται να περιγράψω τη σοβαρή φύση των απειλών που αντιμετωπίζουμε. Το πραγματικό ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι εάν η Ευρώπη είναι έτοιμη να δράσει τόσο αποφασιστικά όσο επιβάλλει η κατάσταση», τόνισε η επικεφαλής της Κομισιόν παρουσιάζοντας το σχέδιο πέντε σημείων της Επιτροπής «ReArm Europe» (σ.σ Επανεξοπλισμός Ευρώπης) το οποίο και θα συζητηθεί σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο, τα 650 δισεκατομμύρια ευρώ τα κράτη-μέληξη θα τα βρουν αυξάνοντας τις αμυντικές τους δαπάνες κατά 1,5% του ΑΕΠ τους, αύξηση που δεν θα παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας – που επιβάλλει ότι το δημόσιο έλλειμμα και χρέος πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 3% και το 60% του ΑΕΠ αντίστοιχα – και, συνεπώς, δεν θα επιφέρει κυρώσεις.

Για τα υπόλοιπα 150 δισ. ευρώ θα φτιαχτεί νέο χρηματοδοτικό ταμείο («Τράπεζα») που θα δανείζει όπως ακριβώς και το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά για κοινές αμυντικές επενδύσεις.

Επίσης, προτείνεται η χρηματοδότηση αμυντικών έργων με ιδιωτικά κεφάλαια και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και για την εκμετάλλευση των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Ουκρανικό

Η συζήτηση για την Ουκρανία θα αρχίσει από το «σημείο που βρισκόμαστε, ενώ θα υπογραμμίσουμε τη θέση της ΕΕ για τον πόλεμο της Ουκρανίας, το μέλλον των διαπραγματεύσεων, δίνοντας καθαρά μηνύματα υποστήριξης της Ουκρανίας, της ενίσχυσής της αλλά και των εγγυήσεων ασφαλείας».

Οι ηγέτες δηλαδή θα απαντήσουν στο ερώτημα «ποια θα είναι η συμβολή της Ευρώπης, τι είναι έτοιμη να κάνει και πως μπορεί να συνεισφέρει με δυνατότητα στρατιωτικής αποστολής», δηλαδή όπως χαρακτηριστικά τονίζει «να συγκεκριμενοποιηθεί τι πρέπει να κάνουμε». Ο ίδιος δήλωσε ότι το περιεχόμενο έχει αλλάξει ανάμεσα σε χώρε της ΕΕ, κάποιες είναι πρόθυμες να το κάνουν και αυτή είναι μια καλή στιγμή να το συζητήσουμε, μετά τις συζητήσεις που προηγήθηκαν στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρών στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα είναι και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα αγκάθια

Ένα από τα πιο σημαντικά αγκάθια που καλούνται να αντιμετωπίσου οι “27” είναι η στάση της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει ήδη καλέσει με επιστολή την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμπλακεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, ενώ έχει αντιταχθεί και στο νέο πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει την υποστήριξη της Ουκρανίας, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής: Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμα ότι η σημερινή γεωπολιτική συγκυρία των διαρκών ανατροπών και αβεβαιότητας απαιτεί τολμηρά και φιλόδοξα μέτρα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το πακέτο για την άμυνα (REARM Europe) που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας και υπενθυμίζουν την πρόσφατη παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού μέσω του άρθρου του στους Financial Times για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, όπου μεταξύ άλλων είχε προτείνει τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισ. ευρώ, ικανό να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στην άμυνα.

Ωστόσο, τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν ότι απαιτούνται διευκρινίσεις σε σημαντικές παραμέτρους, όπως η πρόταση για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Συγκεκριμένα η θέση της χώρας μας είναι πως η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής πρέπει να αφορά όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ήτοι να είναι δηλαδή ισότιμη η μεταχείρισή τους ανεξάρτητα από το κατά πόσον καλύπτουν τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες, που φθάνουν το 2% του ΑΕΠ, ή κατά πόσον δεν περνούν το συγκεκριμένο πήχη.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει προς έγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιείται λίγη ώρα πριν από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, Διακήρυξη σχετικά με την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας και αύξησης της χρηματοδότησής της, ως θεμέλιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η Ευρώπη πρέπει να μιλά με μία και ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως είναι η πιθανότητα μιας ειρηνικής διευθέτησης στην Ουκρανία και η διασφάλιση της ειρήνης, προσθέτοντας με νόημα ότι οι άτυπες Σύνοδοι των τελευταίων εβδομάδων δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ενισχύουν την εντύπωση μιας περαιτέρω διαιρεμένης Ευρώπης.

Ακόμη αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η Ευρώπη οφείλει να συνεχίσει να συζητά με την αμερικανική πλευρά και να γεφυρώσει τις διαφορές υπέρ μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία, με αμερικανική στήριξη στις εγγυήσεις ασφαλείας.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι είναι σημαντική η στήριξη της Ουκρανίας, καθώς και η ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, ώστε να διαθέτει αξιόπιστη αποτροπή, καθώς μια ισχυρή Ουκρανία είναι σε θέση να υπερασπιστεί την ελευθερία της.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη – Άνδρας πήδηξε από το μπαλκόνι και σκοτώθηκε

Αποκάλυψη Politico: Μυστικές συνομιλίες συνεργατών του Τραμπ με τους αντιπάλους του Ζελένσκι – Σενάρια για εκλογές

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις