Οι ηγέτες που έλαβαν μέρος στην έκτακτη σύνοδο στο Λονδίνο την Κυριακή 2/3 έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, υπήρξαν αναφορές και για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις ΗΠΑ και την αύξηση των αμυντικών δαπανών όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, ο οποίος ήταν και ο «οικοδεσπότης» σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες άφησαν να εννοηθεί ότι θέλουν να είναι μέρος της «συμμαχίας των προθύμων» της Ευρώπης για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

«Αναφορικά με τη συμμαχία των πρόθυμων, ναι, ορισμένες χώρες έδειξαν σήμερα ότι θέλουν να είναι μέρος του σχεδίου που αναπτύσσουμε. Θα τις αφήσω να κάνουν τις δικές τους ανακοινώσεις σχετικά με το πώς ακριβώς θέλουν να συνεισφέρουν, αλλά καταφέραμε να πετύχουμε μια πρόοδο σε αυτό», ανέφερε ο Στάρμερ.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς, αλλά για να υπερασπιστεί την ειρήνη στην ήπειρό μας και για να πετύχει, αυτή η προσπάθεια πρέπει να υποστηριχθεί σθεναρά από τις ΗΠA. Δεν είναι στιγμή για περισσότερες συζητήσεις, είναι ώρα για δράση».

Μάλιστα, ανακοίνωσε και μια νέα συμφωνία 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών μέσω της οποίας η Ουκρανία θα εξασφαλίσει περισσότερους από 5.000 πυραύλους αεράμυνας οι οποίοι θα κατασκευαστούν στο Μπέλφαστ.

Σύνοδος στο Λονδίνο: Τα 4 βασικά σημεία της συμφωνίας

Από την πλευρά του, ο Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε τα 4 βασικά σημεία της συμφωνίας στη σύνοδο του Λονδίνου.

Αναλυτικά:

1.Να συνεχιστεί η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία όσο ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη και να αυξηθεί η οικονομική πίεση στη Ρωσία

2.Οποιαδήποτε διαρκής ειρήνη πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία και την ασφάλεια της Ουκρανίας και η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι για οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες

3.Σε περίπτωση επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες θα αποτρέψουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα.

4.Στη δημιουργία μιας «συμμαχίας προθύμων», όπως τη χαρακτήρισε ο Στάρμερ, η οποία θα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την Ουκρανία.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ουκρανία αισθάνεται ότι έχει ισχυρή υποστήριξη στην Ευρώπη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη σύνοδο Ευρωπαίων συμμάχων του Κιέβου στο Λονδίνο, δήλωσε ότι η Ουκρανία αισθάνεται ότι έχει ισχυρή υποστήριξη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια «ευρωπαϊκή ενότητα σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο που δεν έχει δει για πολύ καιρό», όπως είπε.

«Εργαζόμαστε όλοι μαζί στην Ευρώπη για να βρούμε μια βάση συνεργασίας με την Αμερική για μια αληθινή ειρήνη και ασφάλεια με εγγυήσεις», τόνισε ο Ζελένσκι με ανάρτηση στο Telegram.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επανεξοπλιστεί»

Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επανεξοπλιστεί και πρέπει να δοθεί στα κράτη μέλη δημοσιονομικός χώρος για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη σύνοδο του Λονδίνου για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει στις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.

«Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ανεπαρκών επενδύσεων, είναι πλέον υψίστης σημασίας να αυξηθούν οι αμυντικές επενδύσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο συμμάχων του Κιέβου στο Λονδίνο.

«Τα κράτη μέλη χρειάζονται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», συμπλήρωσε.

Τόνισε ότι θα παρουσιάσει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης» στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την άμυνα την ερχόμενη Πέμπτη.

Μελόνι: «Παραμένω επιφυλακτική ως προς την αποστολή ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία»

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής που οργανώθηκε σήμερα στο Λονδίνο, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι παραμένει επιφυλακτική ως προς την γαλλική πρόταση για αποστολή ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. «Η παρουσία ιταλικών δυνάμεων στην Ουκρανία δεν ήταν ποτέ στην ημερήσια διάταξη, αυτό είναι κάτι που θέλω να ξεκαθαρίσω. Θεωρώ ότι η όλη αυτή λύση κινδυνεύει να αποδειχθεί ιδιαίτερα πολύπλοκη και, πιθανώς, λιγότερο αποτελεσματική από άλλες», πρόσθεσε η Μελόνι.

Σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, δε, «αν όλοι εργαστούν με γνώμονα την λογική, χωρίς να αφήσουν να υπερισχύσει το συναίσθημα και εξασφαλίζοντας μια στρατηγική οπτική, η δυνατότητα να οργανωθεί σύνοδος της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτι το απόλυτα ρεαλιστικό και είναι αυτό για το οποίο εργάζεται η Ιταλία».

Σολτς: “Η Ουκρανία είναι το θύμα και πρέπει να πράξουμε αναλόγως” – τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της διατλαντικής συνεργασίας

«Η Ουκρανία είναι η χώρα που δέχτηκε επίθεση, είναι το θύμα της ρωσικής επιθετικότητας. Αυτό είναι η αλήθεια και αυτό είναι σαφές σε όλους (…) και σημαίνει ότι πρέπει να πράξουμε αναλόγως», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά την Σύνοδο στο Λονδίνο και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη με οικονομικά και στρατιωτικά μέσα.

Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ουκρανίας είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία, σημείωσε ο κ. Σολτς και ανέφερε ότι μόνο το Βερολίνο έχει διαθέσει μέχρι τώρα 44 δισεκατομμύρια ευρώ. «Ως εκ τούτου, η διεθνής και διατλαντική υποστήριξη προς την Ουκρανία παραμένει σημαντική για την ασφάλεια της χώρας και της Ευρώπης», πρόσθεσε, στην σκιά των όσων διημείφθησαν την Παρασκευή κατά την συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Αυτό φυσικά σημαίνει ότι πρέπει επίσης να κάνουμε πράγματα που είναι σημαντικά για το μέλλον», συνέχισε ο κ. Σολτς και αναφέρθηκε ειδικά: «Η Ουκρανία πρέπει να μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην υποστήριξή μας, διότι η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμό της (…) Πυρήνας οποιασδήποτε μελλοντικής ειρηνευτικής τάξης θα πρέπει να είναι ότι η Ουκρανία πρέπει να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να διαθέτει ισχυρό στρατό (…) Όλες οι αρχιτεκτονικές ασφάλειας θα πρέπει να βασίζονται σε αυτό, το οποίο αφορά και την μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης», υπογράμμισε ο καγκελάριος και πρόσθεσε ότι η» Ρωσία ήθελε πάντα να δημιουργήσει μια κυβέρνηση στην Ουκρανία η οποία θα χορεύει στον ρυθμό του Κρεμλίνου». Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, συνέχισε και επανέλαβε ότι «η Ουκρανία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που αποφάσισε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα δημοκρατικό και κυρίαρχο έθνος και πρέπει να παραμείνει έτσι».

Ως δεύτερο σημείο ο Όλαφ Σολτς επισήμανε την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας που απαιτεί η Μόσχα. «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό. Αντιθέτως, η Ουκρανία πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή, με βάση τις εμπειρίες που είχαμε εμείς, η χώρα και οι πολίτες της, ώστε να μην δεχθεί ξανά επίθεση. Αυτό θα είναι επίσης κεντρικής σημασίας για το μέλλον», δήλωσε και διευκρίνισε ότι το θέμα θα συζητηθεί και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς άπτεται και της ευρωπαϊκής ασφάλειας, συνέχισε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι στην σύνοδο θα τεθεί συγκεκριμένα «το πώς μπορούμε να επιτρέψουμε στα κράτη-μέλη της ΕΕ να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνά τους και το πώς μπορούμε να έχουμε καλύτερη συνεργασία στην Ευρώπη ώστε να είμαστε σε θέση να συνεισφέρουμε στη δική μας ασφάλεια ακόμη καλύτερα από ό,τι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανές ειρηνευτικές προσπάθειες, ο καγκελάριος επανέλαβε την πάγια θέση του, «όχι αποφάσεις πάνω στο κεφάλι της Ουκρανίας», διευκρινίζοντας ότι αυτό σημαίνει και ότι «η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Ουκρανίας πρέπει να είναι εγγυημένες και ότι πρέπει να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί το μέλλον της, όχι να διαπραγματεύονται άλλοι για λογαριασμό της και αντ’ αυτής». Επιπλέον, ανέφερε, στο επίκεντρο οποιασδήποτε αρχιτεκτονικής ασφάλειας για το μέλλον θα βρίσκεται η κοινή προσπάθεια πολλών να διασφαλίσουν ότι θα έχουμε έναν ισχυρό ουκρανικό στρατό, τώρα αλλά και σε καιρό ειρήνης. «Αυτό θα απαιτήσει μια προσπάθεια για την οποία πολλοί δεν είναι ακόμη επαρκώς προετοιμασμένοι. Γιατί αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όταν τελειώσει ο πόλεμος, οι προκλήσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αλλά και για τους προϋπολογισμούς πολλών κρατών-μελών της ΕΕ και άλλων φίλων στην Ευρώπη και διεθνώς, θα είναι μεγάλες», εξήγησε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν συμφωνεί με την αξιολόγηση του πιθανού διαδόχου του, Φρίντριχ Μερτς, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις ΗΠΑ και ότι θα πρέπει να φροντίσει η ίδια για την άμυνά της, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Όλοι σήμερα συμφωνήσαμε ότι η διατλαντική συνεργασία δεν ήταν σημαντική μόνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ευρώπης στο παρελθόν, αλλά ότι θα είναι έτσι και στο μέλλον και ότι ο στόχος τώρα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση της συνεργασίας εντός του ΝΑΤΟ (…) Ήμασταν όλοι μαζί. Βοήθησαν και πολλοί άλλοι, Αυστραλία, Κορέα, Ιαπωνία, Καναδάς. Αλλά ουσιαστικά είναι τα ευρωπαϊκά κράτη και οι ΗΠΑ, ιδιαίτερα φυσικά οι ΗΠΑ και η Γερμανία, που επέτρεψαν στην Ουκρανία να αμυνθεί μέχρι αυτό το σημείο. Θα ήταν καλό και θα έπρεπε να είναι έτσι να συνεχίσουμε να το κάνουμε», κατέληξε ο καγκελάριος και ερωτώμενος εάν σκοπεύει να φέρει και τον κ. Μερτς σε κάποια από τις επόμενες συναντήσεις προκειμένου να δείξει την συνέχεια στην γερμανική πολιτική, διαβεβαίωσε ότι με τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) «ανταλλάσσουμε πληροφορίες τακτικά και πολύ συνεργατικά για τα πράγματα που εκκρεμούν και αυτό είναι σωστό, αλλά ο καθένας έχει τα καθήκοντά του».

Ειδήσεις σήμερα:

Μετά το άγριο επεισόδιο Τράμπ και Ζελένσκι 15 ηγέτες σύμμαχοι της Ουκρανίας θα συναντηθούν σήμερα στο Λονδίνο

Καθαρά Δευτέρα: Με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις